Για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από δυο βδομάδες, οι νοτιοανατολικές Πολιτείες των ΗΠΑ χτυπήθηκαν από καταστροφικό τυφώνα. Ο τυφώνας Ελένη στα τέλη Σεπτέμβρη προκάλεσε πάνω από 250 νεκρούς και καταστροφές που υπολογίζονται σε δεκάδες δισεκατομμύρια, ειδικά στη Φλόριντα, τη Τζόρτζια, τη Νότια και τη Βόρεια Καρολίνα. Ο αριθμός των νεκρών ανεβαίνει μέχρι σήμερα, καθώς πτώματα ανασύρονται ακόμη από τις πλημμυρισμένες περιοχές. Στις 10 Οκτώβρη ήρθε η σειρά του τυφώνα Μίλτον να φτάσει στην ξηρά προκαλώντας σχεδόν 30 νεκρούς, αλλά και καταστροφές επίσης δεκάδων δισεκατομμυρίων.
Στην πραγματικότητα, αν και η τύχη έκανε τον Μίλτον να προκαλέσει λιγότερα θύματα και ζημιές από την “Ελένη”, ήταν πανίσχυρο φαινόμενο, το δεύτερο πιο ισχυρό που έχει ποτέ καταγραφεί στον Κόλπο του Μεξικού, μετά τον τυφώνα Ρίτα, το 2005. Είναι ο πέμπτος πιο ισχυρός Τυφώνας του Ατλαντικού που έχουν καταγράψει οι μετεωρολόγοι.
Στην περίπτωση του Μίλτον, οι επιπτώσεις είχαν επιπλέον απρόβλεπτα χαρακτηριστικά. Ενώ ο τυφώνας φρενάρισε και κατευθύνθηκε πιο νότια, κι έτσι αποφεύχθηκαν πλημμύρες όπως αυτές της “Ελένης”, η σύγκρουσή του με αντίθετους ανέμους προκάλεσε επίγειους ανεμοστρόβιλους σε περιοχές πολύ μακρύτερα από το σημείο επαφής με τον Κόλπο του Μεξικού. Από έναν τέτοιο ανεμοστρόβιλο σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι στο γηροκομείο Σπάνις Λέικς, όταν ο τυφώνας βρισκόταν ακόμη πάνω από 300 χιλιόμετρα μακρύτερα. Οι ηλικιωμένοι έμεναν σε προκατασκευασμένα σπίτια, τα οποία ο ανεμοστρόβιλος σήκωσε και σε κάποιες περιπτώσεις εξαφάνισε εντελώς. 125 από αυτά καταστράφηκαν.
Το παράδειγμα του γηροκομείου είναι μόνο ένα ανάμεσα σε χιλιάδες για τον ταξικό χαρακτήρα της καταστροφής. Οι πλούσιοι έχουν τα μέσα και τον χρόνο για να προστατευτούν από τα καιρικά φαινόμενα. Οι φτωχοί πρέπει να κάτσουν στο μόνο σπίτι που έχουν, αν έχουν, και να ελπίζουν ότι όλα θα περάσουν. Αυτοί που πλέον επλήγησαν και από τους δύο τυφώνες είναι κόσμος που μένει σε τροχόσπιτα ή προκατασκευασμένα σπίτια. Τα προκάτ είναι η πιο φτηνή λύση για τους πιο φτωχούς που προσπαθούν να γλυτώσουν από τα αστρονομικά νοίκια. 16 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι μένουν σε τροχόσπιτα και προκάτ. Οι καταστροφές τους πολλές φορές ούτε καν καταγράφονται καθώς δεν έχουν δηλωμένα τα υπάρχοντά τους. Ένας στους εννιά κατοίκους των ΗΠΑ ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Οι εκκλήσεις των αρχών για εκκένωση των περιοχών που θα υποστούν καταστροφή δεν έχουν να πουν πολλά σε αυτούς τους ανθρώπους.
Αλλά ακόμα και όταν θέλουν να μετακινηθούν, τα αφεντικά μπαίνουν εμπόδιο και με άλλους τρόπους. Έξι από τα θύματα της “Ελένης” στο Τενεσί ήταν εργάτες σε ένα εργοστάσιο πλαστικών. Είχαν ζητήσει άδεια για να σχολάσουν νωρίτερα λόγω της μετεωρολογικής πρόβλεψης αλλά τα αφεντικά την είχαν
αρνηθεί. Έντεκα εργάτες παρασύρθηκαν από τα νερά. Ο Τζέικομπ Ίνγκραμ, εργάτης στην εταιρεία, λέει: “Τους ρωτήσαμε αν πρέπει να εκκενώσουμε το εργοστάσιο και μας είπαν όχι ακόμη, τα πράγματα δεν είναι ακόμη πολύ άσχημα. Όταν όμως τα πράγματα ήταν πολύ άσχημα, ήταν πολύ αργά”.
Τα μεγάλα ΜΜΕ στις ΗΠΑ λίγο ασχολήθηκαν με τα θύματα της καταστροφής. Αντίθετα, τώρα ανησυχούν για το πώς θα τα βγάλουν πέρα οι ασφαλιστικές εταιρείες. Πρόκειται για ένα μοτίβο που επαναλαμβάνεται και διογκώνεται τις δυο τελευταίες δεκαετίες. Ο ιδιωτικός τομέας που διαφημίζεται ως η λύση για το ασφαλιστικό αποδεικνύεται η μεγαλύτερη απάτη. Οι εταιρείες είναι πρόθυμες να ασφαλίσουν τον κόσμο αλλά μόνο σε περιοχές που… δεν κινδυνεύουν πολύ. Από τις αποζημιώσεις
για πλημμύρες έχουν πλέον σχεδόν αποσυρθεί εντελώς, αφήνοντας την ευθύνη στο κράτος. Με τη σειρά του, το κρατικό πρόγραμμα για τις αποζημιώσεις από πλημμύρες έχει ξεμείνει από λεφτά. Χρωστάει ήδη 20 δισεκατομμύρια στο Υπουργείο Οικονομικών και είναι αναγκασμένο να πληρώνει και τόκους. Εκεί που η ευθύνη της αποζημίωσης πέφτει στους ιδιώτες, κάνουν το παν για να μην δώσουν δεκάρα. Στα πάρκα τροχόσπιτων και προκάτ, οι αποζημιώσεις πάνε στους ιδιοκτήτες των εκτάσεων στους οποίους πληρώνουν νοίκι οι φτωχοί άνθρωποι για να στήσουν τα σπίτια τους. Από τον κόσμο που καταστράφηκε, του ζητάνε να βρει αποδείξεις μέσα στις διαλυμένες του κατοικίες. Ενώ στο τέλος, παραμένει και η επιλογή της χρεοκοπίας για τις ασφαλιστικές, οπότε δεν θα πληρώσουν τίποτα.
Το αμερικάνικο κράτος και η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι πολύ απασχολημένοι με το να στέλνουν τα πιο υπερσύγχρονα όπλα τους στο Ισραήλ. Δεν έχουν χρόνο και λεφτά για τους φτωχούς και τους εργάτες που πνίγονται. Στο μεταξύ, οι τυφώνες έγιναν αφορμή για καινούργιο δηλητήριο σε βάρος των μεταναστών, των μαύρων και των μειονοτήτων που υποτίθεται παίρνουν περισσότερα επιδόματα και αποζημιώσεις από τους λευκούς. Η πραγματικότητα είναι η ακριβώς αντίθετη, μιας και οι πιο φτωχοί άνθρωποι έχουν μικρότερες δυνατότητες για να διεκδικήσουν αποζημιώσεις. Οι ίδιες δυνάμεις που κυκλοφορούν αυτά τα ψέματα, ισχυρίζονται πως η κλιματική αλλαγή είναι μια απάτη της Αριστεράς. Αλλά αυτό είναι που παράγει πλέον με μεγαλύτερη ευκολία ο αμερικάνικος καπιταλισμός μέσα στην κρίση του: πόλεμο, παραλογισμό και ρατσιστικό μίσος.
Νίκος Λούντος
ergatiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου