Η ανακοίνωση - κάλεσμα του Συντονισμού, αναφέρει:
Το πρώτο ντοκιμαντέρ αφορά την έκρηξη στην εξέδρα εξόρυξης Deepwater Horizon της BP στον Κόλπο του Μεξικού τον Απρίλη του 2010, καθώς τρυπούσε στο μεγαλύτερο βάθος που είχε γίνει ποτέ απόπειρα γεώτρησης. 11 εργαζόμενοι σκοτώθηκαν. Η κεφαλή του φρέατος τρύπησε και κλείστηκε σχεδόν τρεις μήνες αργότερα, έχοντας αφήσει 4 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο. Ένα γεγονός που χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή της αμερικανικής Ηπείρου.
Η πετρελαιοκηλίδα ήταν παράγοντας θανάτου για 5000 θηλαστικά. 2 έως 5 τρισεκατομμύρια νεαρά ψάρια χάθηκαν. Το ετήσιο κόστος στην αλιεία υπολογίζεται σε 47 εκατομμύρια δολάρια, συμπαρασύροντας τις παράκτιες κοινότητες των ψαράδων και τον πολιτισμό τους. Μόνο το 5% από τις φωλιές των σπουργιτιών σε σημεία του βαλτότοπου με πετρέλαιο διασώθηκε. Το 50% της βιοποικιλότητας στο παράκτιο ίζημα χάθηκε.
Το δεύτερο ντοκιμαντέρ, είναι μια συνέντευξη του Simone Panigada, προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής της ACCOBAMS (Συμφωνία για τη Διατήρηση των Κητωδών της Μαύρης Θάλασσας, της Μεσογείου Θάλασσας και της συνεχόμενης περιοχής του Ατλαντικού).
Ο Simone Panigada είναι ένας από τους ελάχιστους ανθρώπους στον κόσμο, που γνωρίζει την ελληνική τάφρο και την μοναδική ζωή που φιλοξενεί, καθώς μελετά την περιοχή εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια.
Μπορεί το ελληνικό κράτος να μην τον συμβουλεύτηκε ποτέ για όσα σχεδιάζει να κάνει στις θάλασσες μας, εμείς ωστόσο θέλαμε να ξέρουμε τη γνώμη του για το θέμα.
Τον συναντήσαμε στην Ουρουγουάη, όπου μας παραχώρησε μία μίνι συνέντευξη και τον ευχαριστούμε πολύ γι'αυτό!
Το μήνυμα του ξεκάθαρο:
Ο μόνος τρόπος για να αποφευχθούν οι αρνητικές συνέπειες των εξορύξεων στη θαλάσσια ζωή της ελληνικής τάφρου είναι να ΜΗΝ γίνουν εξορύξεις.
Πριν από τις προβολές θα κάνουμε μια ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο πρόγραμμα έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Κρήτη. Βρισκόμαστε εν αναμονή της απόφασης των πετρελαϊκών εταιρειών ExxonMobil και Helleniq Energy για το αν θα προχωρήσουν ή όχι σε δοκιμαστικές γεωτρήσεις στα 4.500 μέτρα βάθος στα παραχωρημένα με νόμο του ελληνικού κράτους "θαλάσσια οικόπεδα" δυτικά και νοτιοδυτικά του νομού Χανίων.
Αν δεν θέλουμε να γίνει η Κρήτη "Κόλπος του Μεξικού", οφείλουμε να ενημερωθούμε για τις καταστροφικές συνέπειες των εξορύξεων στο περιβάλλον, την υγεία, την ειρήνη και την τοπική οικονομία και να δράσουμε από κοινού για να ακυρώσουμε τα σχέδια της μαύρης ανάπτυξης.
Αυτή η εκδήλωση αποτελεί την έναρξη ενός κύκλου προβολών ταινιών και ντοκιμαντέρ με θέμα τις εξορύξεις που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα στο Ηράκλειο. Αναλυτικό πρόγραμμα θα βγάλουμε αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Ευχαριστούμε πολύ το Comeet για τη φιλοξενία!
Συνεχίζουμε τον αγώνα μας! Οι εποχές που οι κατακτητές άρπαζαν γη και ύδωρ από τους ιθαγενείς χαρίζοντας τους χάντρες και καθρεφτάκια έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.
Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε όλοι και όλες στο νησί μας να πληροφορηθούν για τη βρώμικη υπόθεση που λέγεται εξόρυξη υδρογονανθράκων.
Οι μαύρες επενδύσεις τους δεν χωράνε στους μικρούς μας παραδείσους. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η Κρήτη το τελευταίο θύμα της πετρελαϊκής βιομηχανίας!
Καλή αντάμωση και καλή δύναμη!
#HellenicTrenchSOS #no_oil #SaveGreekSeas #ΗΚρήτηΛέειΟΧΙστιςΕξορύξεις!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου