Σάββατο 5 Απριλίου 2025

Εκδήλωση ενημέρωσης και διαμαρτυρίας ενάντια στην αντλησιοταμίευση, Κυριακή 6/4/25 στην παραλία της Λίμνης Τριχωνίδας στα Σιταράλωνα στις 10 το πρωί

Με το σύνθημα “Δεν θα επιτρέψουμε να κάνετε τη λίμνη Τριχωνίδα, μπαταρία” 33 συνεργαζόμενοι φορείς διοργανώνουν εκδήλωση ενημέρωσης και διαμαρτυρίας για το σχεδιαζόμενο έργο αντλησιοταμίευσης “Τριχωνίδα 1”, την Κυριακή  6/4, στις 10.00, στα Σιταράλωνα Αιτωλοακαρνανίας. 

Οι κάτοικοι, οι κοινωνικοί φορείς και οι αυτοδιοίκηση της περιοχής έχουν ήδη καταθέσει αναφορές ενάντια στη διαβούλευση για το συγκεκριμένο έργο καθώς και αναφορά στην ΕΕ. Όπως καταγγέλλουν, η Τριχωνίδα “η μεγαλύτερη φυσική λίμνη στην ελληνική γεωγραφία, που δίνει ζωή σε 15 χιλιάδες ανθρώπους και είναι ολόκληρη χαρακτηρισμένη ως φυσικό περιβάλλον Natura με υψηλή προστασία, πρόκειται να υποστεί βιομηχανικού τύπου παρεμβάσεις ώστε να μετατραπεί σε ταμιευτήρα νερού που θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας”. 

Οι κάτοικοι σημειώνουν ότι ένα τέτοιο έργο είναι εξωφρενικό και ότι πέρα από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, το σχέδιο θα οδηγήσει σε αλλοίωση του χαρακτήρα της λίμνης και των νερών της ως κοινό αγαθό. 

Όπως αποκαλύπτουν, επικαλούμενοι τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, το συγκεκριμένο megaproject περιλαμβάνει “κατασκευή 2 φραγμάτων (ύψους 14 μ. και 54 μ.), δημιουργία άνω ταμιευτήρα έκτασης 230 στρ., κατασκευή υπόγειου σταθμού παραγωγής-άντλησης και Κέντρου Υπερηψηλής Τάσης (ΚΥΤ). 

Για τις ανάγκες του Έργου προτείνονται 3 εργοτάξια 31 στρεμμάτων περίπου και για τη διάθεση των πλεοναζόντων υλικών του έργου που δεν δύναται να επαναχρησιμοποιηθούν κατά την κατασκευή του έργου θα χρησιμοποιηθούν 4 ενδεικτικοί χώροι απόθεσης εντός γεωργικών καλλιεργειών, συνολικής έκτασης 426 στρεμμάτων!

Το έργο θα απέχει σε κοντινή απόσταση από πολλούς οικισμούς της περιοχής και τοποθετείται εντός προστατευόμενων περιοχών.

Για να γίνει κατανοητό, με πολύ απλά λόγια, μια μονάδα αντλησιοταμίευσης πρόκειται για μια «μπαταρία νερού», δηλαδή μπαταρία που «φορτίζει-εκφορτίζει με νερό», χρησιμοποιώντας απαραίτητα ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), δηλαδή φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες και υδροηλεκτρικά φράγματα που προς το παρόν τίποτα από αυτά δεν υπάρχει στην Τριχωνίδα και συγκεκριμένα η περιοχή του Δήμου Θέρμου παραμένει ανέγγιχτη -μέχρι στιγμής- από εγκαταστάσεις ΑΠΕ. που σύντομα όμως θα εγκατασταθούν στην περιοχή αυτή. Έτσι με το να επιτραπεί η κατασκευή και η λειτουργία αντλησοταμίευσης στην λίμνη Τριχωνίδα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα «ανοίξουν» οι ορέξεις, όπως «οι ασκοί του Αιόλου» πολλών εταιρειών για την εγκατάσταση πληθώρας ανεξέλεγκτων σταθμών ΑΠΕ μετατρέποντας την προστατευόμενη Τριχωνίδα σε εργοτάξιο και τελικά σε βιομηχανική ζώνη!”

Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν εθελοντικά καλλιτέχνες & μουσικοί του τόπου. Θα πραγματοποιηθεί «Δράση για παιδιά», θα παρουσιαστεί το οικοσύστημα της Τριχωνίδας και θα ακολουθήσει καθαρισμός από την παραλία Σιταραλώνων έως το σημείο όπου προβλέπεται το αντλιοστάσιο του έργου. Κατόπιν τα παιδιά θα αποτυπώσουν την εμπειρία τους σε τεράστια χαρτόνια που θα παραμείνουν απλωμένα στην παραλία.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν: 

  • Μαρία Καραμανώφ, Αντιπρόεδρος ΣτΕ ε.τ., Πρόεδρος Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, 
  • Αβραάμ Ζεληλίδης, Kαθηγητής Γεωλογίας Πανεπιστημίου Πατρών, 
  • Παναγιώτης Δημόπουλος, Καθηγητής Τμ. Βιολογίας Σχολής Θετικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πατρών, 
  • Γεώργιος Κεχαγιάς, Καθηγητής Υδάτινων Οικοσυστημάτων – Οικολογίας Τμ. Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων Πανεπιστήμιο Πατρών, 
  • Ευάγγελος Παυλής, Επίκ. Καθηγητής Τμ. Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, 
  • Σοφία Παυλάκη, Δικηγόρος παρ’ ΑΠ, Δασική & Περιβαλλοντική πολιτική, υπ. Δρ. Παν/μίου Αιγαίου, μέλος Επιστημονικού Συμβουλίου Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος & Βιωσιμότητας, 
  • Μαρία Οικονόμου, Πολιτικός Μηχανικός  Τεχνολογίες Διαχείρισης Υδάτων, Ήπιων Μορφών Ενέργειας & Περιβαλλοντικής Μηχανικής

Συνεργασία συλλόγων Δήμου Θέρμου έναντι των επιπτώσεων από ΑΠΕ

Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος

Δεν υπάρχουν σχόλια: