Μιχιάρ Εκτάμι |
Από την άλλη πλευρά οι επιτιθέμενοι Ισραηλινοί πάνοπλοι, με τον πιο σύγχρονο οπλισμό που τους έχουν προμηθεύσει οι ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας καθημερινά βόμβες και πυραύλους που εκτοξεύουν από ελικόπτερα και αεροπλάνα, εισβάλλοντας με τεθωρακισμένα στις περιοχές που κατοικούν και προσπαθούν να διοικήσουν οι Παλαιστίνιοι, καταστρέφουν την υποδομή της Παλαιστινιακής Αρχής (εγκαταστάσεις ραδιοτηλεοπτικού σταθμού, αρχηγεία κ.λ.π.), πυρπολούν και ισοπεδώνουν σπίτια, δολοφονούν αμάχους. Με δύο λόγια έχουν εγκαταστήσει ένα καθεστώς κατοχής και έχουν αρχίσει να υλοποιούν ένα σχέδιο γενοκτονίας των Παλαιστινίων.
Εμπνευστής αυτού του σχεδίου και επικεφαλής των δυνάμεων εισβολής και κατοχής είναι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν. Ως πρώην υπουργός Άμυνας του Ισραήλ το 1992, ο Σαρόν ευθύνεται ως αυτουργός των σφαγών των αμάχων Παλαιστινίων στα στρατόπεδα των προσφύγων στη Σάμπρα και Σατίλα του Λιβάνου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο σφαγέας των Παλαιστινίων, είχε απομακρυνθεί από το Υπουργείο Άμυνας το 1983, μετά από απόφαση ισραηλινού δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία είχε κριθεί ένοχος για τις σφαγές, αλλά κατάφερε να επανέλθει ως πρωθυπουργός είκοσι χρόνια αργότερα!!
Για την Ιντιφάντα της Παλαιστινιακής Ανεξαρτησίας, την κατοχή που έχουν επιβάλει οι Ισραηλινοί και τη γενοκτονία που έχουν εξαπολύσει μας μιλάει ο σ. Μιχιάρ Εκτάμι εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης στην Ελλάδα.
Τη συνέντευξη παραχώρησε στον αρχισυντάκτη της τριμηνιαίας οικολογικής έκδοσης επικοινωνίας "Οικολόγοι Εναλλακτικοί", Δημήτρη Χατζηπαναγιώτου:
- Μπορείς να μας πεις για την οργάνωση που εκπροσωπείς στην Ελλάδα;
Το Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης ιδρύθηκε το 1969 και είναι ένα αριστερό κόμμα που πρεσβεύει τις αρχές του Μαρξισμού - Λενινισμού και επιδιώκει την κοινωνική αλλαγή στην Παλαιστίνη προς όφελος της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων. Έχει αποδεχθεί το εθνικό πρόγραμμα των δέκα σημείων της Οργάνωσης για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΡΤΟ) και υποστηρίζουμε ότι μπορεί να ιδρυθεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, τουλάχιστον στα εδάφη που κατέχει το Ισραήλ από το 1967. Αυτό μπορεί να βρει απήχηση στον Παλαιστινιακό λαό κι έτσι μπορούμε να γλυτώσουμε την προσάρτηση της Δυτικής Όχθης από την Ιορδανία και να πετύχουμε να έχουμε το δικό μας κράτος. Από το 1964 που ιδρύθηκε η ΡΤΟ με απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου κατέχουμε μια ξεχωριστή θέση και συμμετέχουμε σ' όλους τους αγώνες του Παλαιστινιακού Λαού, τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη Ιντιφάντα με ηγετικό ρόλο, δίνοντας ταυτόχρονα ώθηση και στις άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις. Υπενθυμίζω, με την ευκαιρία, ότι στην ΡΤΟ συμμετείχαν 15 οργανώσεις από τις οποίες οι μεγαλύτερες είναι η Αλ Φατάχ, το Λαϊκό Μέτωπο, το Δημοκρατικό Μέτωπο και το Κ.Κ. Παλαιστίνης.
- Ποια είναι η θέση τον Δημοκρατικού Μετώπου για το διάλογο με το Ισραήλ που άρχισε ο Αραφάτ από το 1993;
Ο Αραφάτ πήρε το μονόδρομο των συνομιλιών. Διαφωνούμε με τις συνομιλίες αυτές διότι ο Αραφάτ είναι ενδοτικός. Πρέπει πρώτα ν’ αποχωρήσουν τα στρατεύματα κατοχής, να τερματιστεί η κατοχή και μετά ν’ αρχίσουν οι συνομιλίες. Σήμερα μοναδικό θέμα του διαλόγου με το Ισραήλ πρέπει να είναι ο τερματισμός της κατοχής. Ενώ ο Αραφάτ συνομιλεί για την εφαρμογή των συμφωνιών του Όσλο, οι οποίες διαιωνίζουν το καθεστώς της κατοχής. Απεναντίας εμείς υποστηρίζουμε κάθε μορφή πάλης και ένοπλο και μαζικό λαϊκό αγώνα. Οι συμφωνίες του Όσλο δεν ρύθμισαν τα βασικά. Δηλαδή πρώτον τον επαναπατρισμό των προσφύγων. Το δικαίωμα του επαναπατρισμού το έχουν οι ανά τον κόσμο Εβραίοι, αλλά δεν το έχουν οι Παλαιστίνιοι, οι οποίοι διώχθηκαν από τη γη τους μετά τον πόλεμο του 1967. Δεύτερον την ίδρυση ενός ανεξάρτητου και ελεύθερου κράτους της Παλαιστίνης. Και τρίτον τον τερματισμό των εποικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, δηλαδή στη Δυτική Όχθη. Ειδικότερα για το τελευταίο θέμα ο Αραφάτ συζητάει για το υπό ποια εξουσία θα μείνουν οι εποικισμοί. Υπό Παλαιστινιακή ή υπό Ισραηλινή; Καθώς και τα ανταλλάγματα που θα πάρει το Ισραήλ στην περίπτωση που οι εποικισμοί μείνουν υπό την Παλαιστινιακή Αρχή. Φτάνουν στο σημείο να διαπραγματεύονται ακόμη και για το 20% των Παλαιστινίων που ζουν στο Ισραήλ, να φύγουν και να πάνε στη Δυτική όχθη και τη Γάζα. Δηλαδή να δημιουργήσουμε πρόβλημα για ένα ακόμη εκατομμύριο Παλαιστινίων!
- Ποια κατάσταση έχει διαμορφωθεί σήμερα στα Παλαιστινιακά εδάφη;
Πρώτα απ’ όλα πρέπει να υπενθυμίσω ότι οι Παλαιστίνιοι σήμερα κατοικούν μόνο στο 22% των πατρογονικών τους εδαφών. Το υπόλοιπο 78% έχει προσαρτηθεί αμετάκλητα στο Ισραήλ. Αντί λοιπόν η «Παλαιστινιακή ηγεσία» της ΡΤΟ δηλαδή ο Αραφάτ, να αξιοποιήσει τις συμφωνίες του Όσλο το 1993, προς την κατεύθυνση της εφαρμογής των ψηφισμάτων του ΟΗΕ (242, 238 και 194 που πρόβλεπε τον επαναπατρισμό των Παλαιστινίων προσφύγων), παραμέρισε αυτές τις συμφωνίες και άρχισε διμερείς επαφές και συνομιλίες με το Ισραήλ, υπό την αιγίδα των Αμερικάνων, οι οποίοι προσπαθούσαν ν’ αποδυναμώσουν τη διεθνή νομιμότητα, δηλαδή τα προαναφερθέντα ψηφίσματα και ταυτόχρονα να έχουν «διεθνή κάλυψη». Έτσι μπήκαμε στο δρόμο των συμβιβασμών που κατέληξαν στο διαμελισμό των παλαιστινιακών εδαφών, τα οποία χωρίστηκαν σε κατηγορίες Α, Β, Γ και Δ. Π.χ. η Ραμάλα που κατοικείται μόνο από Παλαιστίνιους, θεωρείται ως επικίνδυνη πόλη για τους Ισραηλινούς, οι οποίοι αποχώρησαν και εγκατέστησαν «μπλόκο» με τεθωρακισμένα έξω από την πόλη. Μ ’ αυτόν τον τρόπο ελέγχουν όσους θέλουν να πάνε στην πόλη. Το ίδιο έκαναν και έξω από 4-5 προσφυγικούς παλαιστινιακούς καταυλισμούς που υπάρχουν στον άξονα Ραμάλας Ιερουσαλήμ μήκους 20 χιλιομέτρων. Έτσι στα παλαιστινιακά εδάφη στη Δυτική Όχθη τα οποία υποτίθεται ότι είναι αυτοδιοικούμενα, έχει εγκατασταθεί ξένος στρατός κατοχής, ο οποίος ελέγχει κάθε κίνηση, απαγορεύει, λεηλατεί την Παλαιστινιακή γη και δολοφονεί.
- Τι άφησε πίσω της η νέα βάρβαρη εισβολή των Ισραηλινών σε μια Παλαιστίνη που βρίσκεται υπό κατοχή εδώ και πολλά χρόνια;
Πρώτα απ' όλα υπάρχουν πάνω από 1.200 νεκροί, 10.000 τραυματίες και 8.000 συλληφθέντες, οι οποίοι κρατούνται στις φυλακές της ερήμου Νακέβ, στο νότιο Ισραήλ. Εκεί οι συνθήκες κράτησης είναι απάνθρωπες. Ζουν σε αντίσκηνα, σε υψηλές θερμοκρασίες, χωρίς τις αναγκαίες ποσότητες νερού, εκτεθειμένοι στις ασθένειες ή στις επιθέσεις δηλητηριωδών ερπετών. Δε μπορεί να τους συναντήσει κανένας. Μεταξύ των νεκρών συγκαταλέγονται ανήλικα παιδιά που πετούσαν πέτρες στα πλήρως εξοπλισμένα και σύγχρονα βαρειά τεθωρακισμένα άρματα μάχης, γυναίκες, γέροι, ασθενείς και φυσικά οι Παλαιστίνιοι μαχητές που αντιστάθηκαν όσες μέρες μπόρεσαν. Στην ηρωική πόλη της Τζενίν οι βάρβαροι εισβολείς, επειδή δε μπορούσαν ν' αντιμετωπίσουν τους Παλαιστίνιους που αντιστέκονταν μέσα στα σπίτια ή πίσω από τα οδοφράγματα στους στενούς δρόμους της πόλης, με λιανοτούφεκα μπροστά στα τεθωρακισμένα και τα βομβαρδιστικά αεροπλάνα κι ελικόπτερα, χρησιμοποίησαν εκρηκτικά, εκσκαφείς και μπουλτόζες, με τις οποίες γκρέμισαν και ισοπέδωσαν τα σπίτια της Αντίστασης. Μέσα στα ερείπια έθαψαν ζωντανούς, ασθενείς γέρους, γυναίκες και παιδιά. Έως σήμερα δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των νεκρών. Κάθε μέρα ανακαλύπτονται και νέοι. Μέσα στον καταυλισμό, όπου ζούσαν πρόσφυγες από το 1948 και το 1967 συνέλαβαν πολλούς Παλαιστίνιους και τους εκτέλεσαν επί τόπου. Όλα αυτά είναι εγκλήματα πολέμου, για τα οποία πρέπει να δικαστούν ο Σαρόν και οι συνεργοί του.
- Ποιος ήταν ο κύριος σκοπός της Ισραηλινής εισβολής;
Οι Ισραηλινοί είχαν ένα σατανικό σχέδιο. Ήθελαν ν' αναγκάσουν τον κύριο όγκο των Παλαιστινίων να τραπεί σε φυγή και να εγκαταλείψει τη γη του, την πατρίδα του. Να πάνε πάλι σαν πρόσφυγες στην Ιορδανία, στο Λίβανο, στη Συρία ή αλλού. Να δημιουργηθούν κύματα προσφύγων. Αυτό όμως δε το πέτυχαν οι Ισραηλινοί. Δεν έφυγε ούτε ένας Παλαιστίνιος. Τους ισοπέδωσαν τα σπίτια, δολοφόνησαν αμάχους. Οι Παλαιστίνιοι όχι μόνο αντιστάθηκαν με διάφορους τρόπους, αλλά έμειναν όρθιοι στη γη τους. Τώρα αρχίζουν να ξαναχτίζουν τα σπίτια τους. Παράλληλα ο στρατός εισβολής επεδίωκε να καταστρέψει όλη την υποδομή της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία είχε δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια και η οποία θα της επέτρεπε τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου, ελεύθερου και βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους. Βομβάρδισαν, γκρέμισαν και πυρπόλησαν νοσοκομεία, σχολεία, χώρους θρησκευτικής λατρείας, πολιτιστικά κέντρα, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εγκαταστάσεις, γραφεία δήμων και κοινοτήτων όπου φυλάσσονταν αρχεία σχετικά με την προσωπική και περιουσιακή κατάσταση των Παλαιστινίων κατοίκων. Κατέστρεψαν το δίκτυο ύδρευσης και ξερίζωσαν τα ελαιόδεντρα στις αγροτικές περιοχές για να αφανίσουν την παραγωγή και να διώξουν τους χωρικούς από τη γη τους. Ας σημειωθεί ότι οι καταστροφές αυτές δεν έγιναν για πρώτη φορά τώρα με την εισβολή. Είχαν προηγηθεί άλλες καταστροφές, μικρότερου μεγέθους, κατά τη διάρκεια της πολύχρονης κατοχής, που συνεχίζεται. Π.χ. στην πόλη Ράφα, στη λωρίδα της Γάζας είχαν ισοπεδώσει, πριν από την τελευταία εισβολή, περισσότερα από εξακόσια σπίτια, διότι τα θεωρούσαν ότι ήταν τα «Σπίτια της Αντίστασης». Τώρα επιδιώκουν να κατασκευάσουν ένα τείχος, μήκους 262 χιλιομέτρων, κατά μήκος της λεγάμενης πράσινης γραμμής, δηλαδή των συνόρων πριν από τον πόλεμο του 1967. Ήδη έχουν καλύψει τα πρώτα 92 χιλιόμετρα γύρω από τις πόλεις Τουλκαρέμ και Τζενίν.
- Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας σήμερα;
Ο Σαρόν ήθελε να καταστρέψει κάθε σχέδιο των Παλαιστινίων για ίδρυση ανεξάρτητου και ελεύθερου Παλαιστινιακού κράτους. Αυτό εξέφραζε και τις επιθυμίες των ακροδεξιών συμμάχων του στην κυβέρνηση. Όλοι τους επεδίωκαν να δημιουργήσουν μια νέα Παλαιστινιακή Αρχή, υποταγμένη στις υποδείξεις του Ισραήλ και των ΗΠΑ, οι οποίες στηρίζουν με κάθε τρόπο, στρατιωτικό και πολιτικό, τους εισβολείς και την Ισραηλινή κυβέρνηση. Με τον τρόπο αυτό σχεδίαζαν να καθυποτάξουν την Ιντιφάντα, που είναι το πραγματικό και ελπιδοφόρο κίνημα Αντίστασης όλων των Παλαιστινίων, ανεξαρτήτως τάξεων και πολιτικών κομμάτων. Το επόμενο βήμα θα ήταν η επίθεση στο Ιράκ, αφού οι ΗΠΑ και ο χωροφύλακάς τους στη Μέση Ανατολή θα είχαν καταφέρει να τρομοκρατήσουν τους λαούς της ευρύτερης περιοχής και να τους δείξουν ότι δεν υπάρχει καμιά ελπίδα για τους καταπιεσμένους. Στα σχέδια αυτά συμπορεύτηκαν τόσο τα διεφθαρμένα, αμερικανόδουλα αραβικά καθεστώτα όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Παλαιστινιακός Λαός όμως, με την Αντίστασή του και τις οργανώσεις του ανέτρεψε τα σχέδιά τους.
- Τι έδειξαν οι Παλαιστίνιοι σ' όλον τον κόσμο;
Πρώτα απ' όλα ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη όταν η Παλαιστίνη βρίσκεται υπό κατοχή. Δεύτερο ότι η Ιντιφάντα έγινε το σύμβολο της Αντίστασης στην ευρύτερη περιοχή. Με την Αντίσταση στα σχέδια του Ισραήλ και των ΗΠΑ μπορούν να γίνουν πολλά. Τρίτο δημιουργήθηκε ένα ισχυρό κίνημα αλληλεγγύης πάνω στο οποίο μπορούν να οικοδομηθούν ακατάλυτοι δεσμοί φιλίας και συνεργασίας μεταξύ του Παλαιστινιακού Λαού και των άλλων λαών της ευρύτερης περιοχής, για ν' αντιμετωπίσουμε τη Νέα Τάξη και να ανατρέψουμε τα σχέδιά της.
Η συνέντευξη του εκπροσώπου του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Μιχιάρ Εκτάμι (φωτογραφία), δημοσιεύτηκε σε δύο μέρη στην τριμηνιαία οικολογική έκδοση επικοινωνίας, "Οικολόγοι Εναλλακτικοί", αριθμοί φύλλων 29 (Δεκέμβριος 2001 - Φεβρουάριος 2002 σελ 5) και 30 (Μάρτιος - Μάιος 2002, σελ 3). Από την ημερομηνία δημοσίευσης του α' μέρους μεσολάβησε η φρικαλέα εισβολή των Ισραηλινών στρατευμάτων. Επομένως το β' μέρος της συνέντευξης αναφέρεται στα γεγονότα αυτά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου