Παρασκευή 31 Μαΐου 2002

Τζενίν: Το αιώνιο στίγμα των Ισραηλινών και του Σιωνισμού

Κάποια στιγμή, μέσα στον ορυμαγδό, τις καταστροφές και τις δολοφονίες αμάχων που προκαλούσαν τα άρματα μάχης, τα ελικόπτερα «Απάτσι» και τα βομβαρδιστικά του ισραηλινού στρατού εισβολής στη Δυτική Όχθη της Παλαιστίνης, μερικοί δημοσιογράφοι κατάφεραν να εισέλθουν στο αρχηγείο του Αραφάτ και να συνομιλήσουν μαζί του. Σ’ ερώτηση δημοσιογράφου, για την ηρωική αντίσταση των ολιγάριθμων Παλαιστινίων και τις σφαγές που επακολούθησαν από τους εισβολείς, ο Αραφάτ απάντησε: «Η πόλη αυτή ονομάζεται πλέον Τζενίνγκραντ, όπως Στάλινγκραντ. Το ξέρεις το Στάλινγκραντ;»

Τότε στις 17 Ιουλίου 1942 ένα μεγάλο τμήμα του γερμανικού στρατού έφτασε στα άκρα της πόλης του Στάλινγκραντ κι ένα άλλο κοντά στην πόλη Ροστόβ, στο πλαίσιο της μεγάλης ναζιστικής επίθεσης στο Ανατολικό Μέτωπο. Ο συσχετισμός των δυνάμεων ήταν σαφώς υπέρ των Γερμανών εισβολέων. Κατείχαν ολόκληρη την ηπειρωτική Ευρώπη. Τα εργοστάσιά της τα αξιοποιούσε, προς όφελος της, η ναζιστική Γερμανία. Οι κατακτημένες περιοχές της ΕΣΣΔ απέδιδαν τότε το 40% της συνολικής παραγωγής σιτηρών και άλλο τόσο της κτηνοτροφίας. Το Στάλινγκραντ ήταν ένα σημαντικό βιομηχανικό κέντρο όπου λειτουργούσαν πάνω από 120 βιομηχανίες και κατοικούσαν 500.000 άνθρωποι. Εάν οι Σοβιετικοί κατόρθωναν να κρατήσουν το Στάλινγκραντ οι Γερμανοί εισβολείς δε 0α μπορούσαν να έχουν υπό τον έλεγχό τους την ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου. Η μάχη του Στάλινγκραντ άρχισε στις 17.7.1942 και η άμυνα κράτησε ως τις 18 Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου. Ως το Γενάρη του 1943 οι σοβιετικοί είχαν απωθήσει τους εισβολείς, οι οποίοι παραδόθηκαν στις 2 Φεβρουάριου 1943. Η νίκη του Στάλινγκραντ ήταν πλέον γεγονός. Οι εισβολείς είχαν ηττηθεί.

Στη Τζενίν οι Ισραηλινοί εισβολείς, μετά τις σφαγές και την άρνησή τους να δεχθούν παρατηρητές του ΟΗΕ ηττήθηκαν ηθικά στα μάτια της Παγκόσμιας Κοινής Γνώμης. Ή Τζενίν ή Τζενίνγκραντ θα είναι πλέον στην Ιστορία το αιώνιο στίγμα του σιωνισμού.

Εγκληματίας πολέμου ο Σαρόν

Σύμφωνα με νόμο του 1993 τα βελγικά δικαστήρια έχουν το δικαίωμα να δικάζουν ξένους για εγκλήματα πολέμου οπουδήποτε κι αν αυτά έχουν διαπραχθεί. Το αίτημα αυτό υπέβαλαν οι δικηγόροι των είκοσι τριών (23) Παλαιστινίων, ενώπιον βελγικού δικαστηρίου και υποστήριξαν ότι το Βέλγιο έχει το δικαίωμα να δικάσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν για εγκλήματα πολέμου. Η απόφαση θα εκδοθεί στις 26 Ιουνίου.

Δημοσιεύτηκε στην έκδοση πολιτικής οικολογίας "Οικολόγοι Εναλλακτικοί",  Αθήνα, Μάρτιος - Μάιος 2002, Β' Περίοδος, Αρ. Φύλλου 30, σελ. 3 

Δεν υπάρχουν σχόλια: