Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2007

Κλιματική αλλαγή: Η νέα γενοκτονία

«Η γη μας είναι άρρωστη. Έχει υψηλό πυρετό». Αυτό το έχουν ήδη διαπιστώσει εκατοντάδες «γιατροί», οι οποίοι συμφωνούν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη μας δεν είναι απλά και μόνον μια πραγματικότητα, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί μια σοβαρότατη απειλή για τον Άνθρωπο και το Περιβάλλον. Τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα αποδεικνύουν ότι ο εικοστός αιώνας ήταν ο θερμότερος που γνώρισε ο πλανήτης μας εδώ και χιλιάδες χρόνια. Τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα είναι τα υψηλότερα εδώ και 420.000 χρόνια !!! Γιατί όμως δεν λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα; Διότι ανταγωνισμός και ανάπτυξη είναι οι δύο πυλώνες του κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής που καταστρέφει το Περιβάλλον. Δύο μεγέθη σύμφυτα με το κεφάλαιο, το οποίο δεν είναι διατεθειμένο, ακόμη και στην πιο φιλοπεριβαλλοντική του εκδοχή, να δεχθεί τον περιορισμό τους, προς όφελος της ποιότητας ζωής των εργαζομένων και του Περιβάλλοντος.


Στην τελευταία ετήσια έκθεση του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη και το Περιβάλλον τονίζεται ιδιαιτέρως ότι «εάν δεν μειωθούν οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα κατά 30% έως το 2020 και κατά 30% έως το 2050 ελλοχεύει ο κίνδυνος της «απόλυτης οικολογικής καταστροφής».

Σύμφωνα επίσης με το γνωστό πρωτόκολλο του Κιότο (1997) η Ευρωπαϊκή Ένωση υποχρεούται να μειώσει έως το 2010, τις εκπομπές των λεγόμενων θερμοκηπιακών αερίων τα οποία προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, κατά 8% σε σύγκριση με τις εκπομπές του 1990. Παρόλα αυτά η πολιτισμένη Ευρώπη βρίσκει τρόπους με τους λεγόμενους «ευέλικτους μηχανισμούς» και το περιβόητο «δικαίωμα στην αγοραπωλησία ρύπων» να το καταστρατηγεί. Είναι ολοφάνερο ότι οι ανεπτυγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και οι νέοι γίγαντες της ασιατικής οικονομίας Ινδία και Κίνα είναι πλέον υποχρεωμένες ν’ αποδεχθούν την άμεση και δραστική μείωση των θερμοκηπιακών αερίων. Ο αρμόδιος επιμελητής της φετινής ετήσιας έκθεσης του ΟΗΕ, Κέβιν Γουότκινς δήλωσε ότι «η αλλαγή του κλίματος είναι ένα φαινόμενο που δεν άπτεται μόνο των φυσικών επιστημών και της οικονομίας: Είναι ένα θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των φτωχών και περιθωριοποιημένων αυτού του κόσμου. Μια πιθανή αποτυχία μας να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο του θερμοκηπίου, θα αποτελέσει σοβαρή και εκούσια παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Είναι ολοφάνερο ότι τα άμεσα θύματα της καταστροφικής αλλαγής του κλίματος στον Πλανήτη μας, θα είναι τα εκατομμύρια των φτωχών και γενικά των ανθρώπων οι οποίοι μαστίζονται από ασιτία και λειψυδρία, δεν έχουν στέγη, υγιεινή τροφή και καθαρό νερό.

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια νέα γενοκτονία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: