Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2008

Aλεξανδρούπολη: Συλλαλητήριο ενάντια στην απειλή του Xρυσωρυχείου

Συγκέντρωση-συλλαλητήριο έξω από το Δημαρχείο της Αλεξανδρούπολης διοργανώνει η Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης-Εβρου κατά των Χρυσωρυχείων την Τετάρτη 16 Γενάρη στις 12 το μεσημέρι. Η κινητοποίηση είναι η πρώτη απάντηση στην νέα απόπειρα της κυβέρνησης Καραμανλή να εγκαταστήσει και να λειτουργήσει χρυσωρυχεία στην περιοχή.

Όπως αναφέρει η προκήρυξη που έχουμε κυκλοφορήσει σαν Διανομαρχιακή Επιτροπή: «Η εκφρασμένη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης των “Χρυσωρυχείων Θράκης ΑΕ” μέσω της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, ανάβει ουσιαστικά το "πράσινο φως" για την εγκατάσταση και λειτουργία χρυσωρυχείων στην περιοχή μας. Η απόφασή της να προχωρήσει στην έγκριση της Μ.Π.Ε. και κατ 'επέκταση στην εγκατάσταση χρυσωρυχείων, δείχνει πως πάνω από την υγεία του λαού, την τοπική οικονομία, την προστασία του περιβάλλοντος και του ορυκτού πλούτου, βάζει τα κέρδη αδίστακτων πολυεθνικών συμφερόντων. Τα “Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΕ” που τα εκπροσωπούν, προκειμένου να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη και να κάμψουν τις αντιδράσεις της, υπόσχονται “παραδεισένια ανάπτυξη”, προκαλώντας  έτσι τη νοημοσύνη του λαού και των φορέων του».

Η λειτουργία χρυσωρυχείων στην περιοχή ήταν σχέδιο όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια. Ο μόνος λόγος που δεν έχει γίνει πράξη ήταν η δυναμική αντίσταση των εργαζόμενων και των κατοίκων των δύο νομών που, με μαζικές κινητοποιήσεις, διαδηλώσεις και εκδηλώσεις, το ανέτρεπαν κάθε φορά. Η τελευταία νικηφόρα κινητοποίησή μας, που έγινε πέρσι το Μάρτη και που ξεκίνησε σαν μια "συμβολική" διαμαρτυρία με κλείσιμο της Εγνατία Οδού, συγκέντρωσε χιλιάδες κόσμο.

Η νέα κινητοποίηση αποφασίστηκε λίγο πριν τις γιορτές και ήδη οργανώνεται με μοίρασμα προκήρυξης, με έκδοση αφίσας αλλά και πανό που θα αναρτηθούν σε όλη την πόλη της Αλεξανδρούπολης και αλλού. Μαζί με την επιτροπή και όλους τους φορείς που συμμετέχουν στην συγκέντρωση, υπάρχουν καθηγητές που μιλούν για το θέμα αυτό στα σχολεία, ενώ παράλληλα καλούμε το Εργατικό Κέντρο να καλέσει στάση εργασίας την ίδια μέρα. 

Γιώργος Μποτσίδης, Αλεξανδρούπολη

Δεν υπάρχουν σχόλια: