Πέμπτη 27 Μαρτίου 2008

Μεγάλος τζόγος με τις ανεμογεννήτριες στην Αμάρυνθο

Ο Δήμος Αμαρύνθου εκτείνεται σ’ ένα λεκανοπέδιο, το οποίο είναι μικρογραφία του λεκανοπεδίου της Αθήνας. Ανατολικά είναι το Σερβοβούνι και δυτικά ο Όλυμπος. Το βουνό αυτό παρόλο που είναι καταφύγιο άγριων ζώων, έχει υποστεί μεγάλη οικολογική καταστροφή από πυρκαγιές κατά τα τελευταία χρόνια. Το Σερβοβούνι είχε επίσης χαρακτηριστεί, από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες το 1997 ως καταφύγιο άγριων ζώων. Τέσσερα χρόνια όμως αργότερα, το 2001, μετά από αίτηση του δασάρχη (!) του Δήμου Ταμυνέων, αποχαρακτηρίστηκαν 10.750 στρέμματα!! Με τις πυρκαγιές όμως το καλοκαίρι του 2007 κάηκε η ανατολική πλευρά του, η οποία υπολογίζεται ότι αποτελεί το ένα δεύτερο της συνολικής έκτασης του βουνού. Έτσι πολλά είδη της πανίδας (π.χ. αλεπούδες, λαγοί, κοτσύφια, χελώνες, κουνάβια, κ.λπ.) αναγκάστηκαν να μετακινηθούν προς αναζήτηση νέων καταφυγίων και τροφής. Η μεγάλη αυτή οικολογική καταστροφή αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Σερβοβούνι.


Κατ’ αρχήν είναι αναγκαίο να τονιστεί ότι η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) αποτελεί βασική προτεραιότητα τόσο του ελληνικού όσο και του διεθνούς οικολογικού εναλλακτικού κινήματος, με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας. Υπολογίζεται ότι έως το 2010 το 22% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να προέρχεται από τις ΑΠΕ. Ειδικότερα για την Ελλάδα υπολογίζεται ότι το ποσοστό συμμετοχής των ΑΠΕ στην ακαθόριστη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να ανέλθει από το 11% που είναι σήμερα στο 20% έως το 2010 και στο 30% έως το 2020.

Όλα αυτά ήταν γνωστά στα επιτελεία των διαφόρων ελληνικών και ξένων εταιρειών. Έτσι άρχισε μεταξύ τους ένας ιδιότυπος πόλεμος στις κορυφογραμμές των ελληνικών βουνών. Εκδηλώθηκαν επιθετικές κινήσεις από ξένες και εγχώριες εταιρείες με σκοπό ν’ αποκτήσουν τις χρυσοφόρες άδειες και να εγκατασταθούν στις πιο προνομιούχες και επικερδείς θέσεις, όπου υπάρχει μεγάλο αιολικό δυναμικό. Οι κάτοικοι πολλών ορεινών χωριών, βλέπουν συχνά τα τελευταία χρόνια, συνεργεία τεχνικών, που ζητούν τη βοήθειά τους για να μεταφερθούν, ακόμη και με μουλάρια, οι γνωστές «αντένες» με τις οποίες γίνονται οι μετρήσεις της έντασης των ανέμων. Ο στόχος του Υπουργείου Ανάπτυξης είναι να ξεπεράσει, έως το τέλος το 2010, τα 2.500 MW η συνολική εγκατεστημένη ισχύς συστημάτων ΑΠΕ. Οι παράγοντες του Υπουργείου υπολογίζουν ότι θα πετύχουν αυτό το στόχο, χρησιμοποιώντας ως εργαλείο τις επιδοτήσεις μέχρι ποσοστού 40% ενιαία για όλες τις περιοχές της χώρας σε έργα ΑΠΕ, οι οποίες θα συνεχιστούν και κατά την χρονική περιόδο 2007-2013. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, υπολογίζεται ότι έως το τέλος Μαρτίου 2008 η συνολική εγκατεστημένη ισχύς συστημάτων ΑΠΕ θα ξεπερνά τα 1200 MW.

Χαράς ευαγγέλια, λοιπόν, για τις ελληνικές και ξένες εταιρείες. Ήδη έχει δημιουργηθεί ένα άτυπο χρηματιστήριο όπου γίνονται αγοραπωλησίες εγκεκριμένων αδειών εγκατάστασης και παραγωγής. Ευρωπαϊκοί κολοσσοί στο χώρο των ΑΠΕ έχουν ήδη στο χαρτοφυλάκιό τους άδειες ή ακόμη και εγκεκριμένες αιτήσεις. Οι Ισπανοί φαίνεται να κυριαρχούν . Η ισπανική εταιρεία Iberdrola έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τη  ΔΕΗ για ένα τεράστιο έργο 44 αιολικών πάρκων στα Χίο, τη Λέσβο και τη Λήμνο, συνολικής ισχύος 1640 MW. Η άλλη ισπανική εταιρεία Acciona έχει ήδη συγκεντρώσει άδειες και αιτήσεις συνολικής ισχύος 1200 MW.

Στην ελληνική αγορά εισήλθε πριν από μερικούς μήνες η εταιρεία Τέρνα Ενεργειακή ΑΕ, η οποία έχει προγραμματίσει την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Σερβοβούνι Αμαρύνθου Ευβοίας. Για τη δημιουργία αυτού του αιολικού πάρκου υπάρχει, όπως προαναφέρθηκε το αναπάντητο ερώτημα του αποχαρακτηρισμού των 10750 στρεμμάτων στο Σερβοβούνι. Εκεί δηλαδή όπου θα εγκατασταθεί, σύμφωνα με την άδεια της εταιρείας, το αιολικό πάρκο. Αντί λοιπόν να γίνει αναδάσωση στο Σερβοβούνι, να χαρακτηριστεί ολόκληρο το βουνό ως Καταφύγιο Άγριων Ζώων και να βρεθεί άλλη κατάλληλη βουνοκορφή για τη δημιουργία αιολικού πάρκου, ετοιμάζονται να δώσουν τη χαριστική βολή στην περιοχή, με τη διάνοιξη δρόμων πρόσβασης τις εκτεταμένες εκσκαφές και τη ρίψη 40.000 τόνων μπετόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: