Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Στο σφυρί και τα νερά της Πελοποννήσου

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΞΕΣΗΚΩΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΑΤΟΥΛΗ-ΕΥΔΑΠ

«Το άρθρο 9 της συμφωνίας προβλέπει μη δημοσιοποίηση των... όρων εάν δεν θέλει η μία πλευρά»


Στα χέρια ξένων εταιρειών κινδυνεύει να περάσει η διαχείριση των υδάτινων πόρων της Πελοποννήσου μέσω συμφωνίας με μυστικούς όρους -όπως καταγγέλλεται- που υπέγραψε ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, με την -προς πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ- ΕΥΔΑΠ.


Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία που θα αγοράσει την ΕΥΔΑΠ, παίρνει επίσης τη διαχείριση όλων των επίγειων και υπόγειων υδάτων της Πελοποννήσου. Λίμνες, ποτάμια, πηγές, πηγάδια, στέρνες, γεωτρήσεις για άρδευση θα ανήκουν σε μια ιδιωτική εταιρεία. Μεγάλη πιθανότητα οι υποψήφιοι αγοραστές να είναι και πάλι οι μνηστήρες της ΕΥΑΘ, η γαλλική Suez και η ισραηλινή Mekorot, βλέπουν μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων της Πελοποννήσου, που ξεκίνησαν καμπάνια συλλογής υπογραφών για να εμποδίσουν την πώληση.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικού Ομίλου Μάνης (ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο.) και μέλος της διοικούσας επιτροπής του Δικτύου Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Προστασίας της Λακωνίας, Μαργαρίτα Καρλαύτη, σημαντικά ερωτηματικά για το μέλλον των υδάτινων πόρων της Πελοποννήσου είχαν εγερθεί το 2012, όταν είχε ανακοινωθεί η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της ΕΥΔΑΠ.

Υποψίες

Οπως είπε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό της Σπάρτης «Πολιτεία 90,7», οι υποψίες ξεκίνησαν από το 2012 με την υπογραφή σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Πελοποννήσου και της προς πώληση ΕΥΔΑΠ. Με τη σύμβαση, η διαχείριση των υδάτινων πόρων της Πελοποννήσου περνούσε στην ΕΔΑΠ, η οποία αφ' ενός τελούσε υπό ιδιωτικοποίηση και αφ' ετέρου το γνωστικό της αντικείμενο δεν είναι η άρδευση, αλλά η ύδρευση και η αποχέτευση. Επίσης, το άρθρο 9 της σύμβασης επέβαλλε τη μη δημοσιοποίηση στοιχείων, μελετών και δεδομένων της σύμβασης χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του άλλου συμβαλλόμενου μέρους. Παράλληλα, προβλεπόταν ότι όλα αυτά τα δεδομένα θα αποτελούν «νοητική περιουσία» της ΕΥΔΑΠ.

Τα ερωτηματικά των κατοίκων ήταν πολλά. Πώς η ΕΥΔΑΠ μπορεί να έχει γνώση των υδάτινων πόρων της Πελοποννήσου και να τους διαχειριστεί; Γιατί αποτελούν «νοητική περιουσία» της ΕΥΔΑΠ μελέτες και στοιχεία για τους υδάτινους πόρους της Πελοποννήσου που είχε κάνει το ΙΓΜΕ; Γιατί η Περιφέρεια Πελοποννήσου ζητά τεχνογνωσία από την ΕΥΔΑΠ σε ύδρευση-αποχέτευση, που την έχει, αλλά και σε διαχείριση υδάτινων πόρων, που σίγουρα δεν την έχει; Γιατί επιλέχτηκε η ΕΥΔΑΠ γι' αυτό το μνημόνιο συνεργασίας και όχι μια άλλη εταιρεία που δεν τελούσε υπό ιδιωτικοποίηση, ή το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο που έχει ειδικότητα στην άρδευση;

Περιβαλλοντικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής προχώρησαν στην οργάνωση ενημερωτικής εκδήλωσης όπου κάλεσαν εκπρόσωπους της Περιφέρειας και άλλων φορέων. Εκεί έγινε γνωστό ότι η υπογραφή της συμφωνίας δεν πέρασε καν ως θέμα προς συζήτηση από το Περιφερειακό Συμβούλιο, ενώ η συμφωνία χαρακτηρίστηκε ως «λεόντειος» υπέρ τής υπό ιδιωτικοποίηση ΕΥΔΑΠ.

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης εξέδωσαν ψήφισμα με το οποίο εκδήλωναν την ανησυχία τους και καλούσαν την Περιφέρεια Πελοποννήσου να επανεξετάσει τη συμφωνία, με την επισήμανση ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό, απαραίτητο για κάθε μορφή ζωής. Η απάντηση, λέει η Μ. Καρλαύτη, ήταν μια ιδιαίτερα επιθετική ανακοίνωση της Περιφέρειας που αποκαλούσε τους υπογράφοντες το ψήφισμα λαϊκιστές και παραμυθάδες, που παραπληροφορούν και πρέπει να απομονωθούν. Εκτοτε οι σύλλογοι προσπαθούν να εμποδίσουν την πώληση της διαχείρισης των υδάτινων πόρων της Πελοποννήσου που, βάσει της υπογραφείσας σύμβασης, θα αποτελέσει πραγματικότητα μόλις πουληθεί η ΕΥΔΑΠ.

Οι σύλλογοι έγιναν μέλη της πρωτοβουλίας save greek water κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού στην Ελλάδα και του πανευρωπαϊκού κινήματος ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού που συγκέντρωσε και κατέθεσε στο Ευρωκοινοβούλιο 1,9 εκατ. υπογραφές Ευρωπαίων πολιτών, που ζητούσαν από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης να εξαιρέσουν και να προστατεύσουν το νερό από κάθε μορφή εμπορικής εκμετάλλευσης.

Ευαισθητοποίηση

Σε διακήρυξή του για το νερό της Πελοποννήσου που εκδόθηκε πρόσφατα, αρχικά στη Λακωνία, και θα κυκλοφορήσει και σε άλλους δήμους της Πελοποννήσου, εκπέμπεται SOS για το νερό της Πελοποννήσου. Στόχος είναι η ενημέρωση για το τι συμβαίνει, η ευαισθητοποίηση για τους κινδύνους που κυοφορούνται και η συλλογή υπογραφών προκειμένου να επιδοθούν στις Περιφερειακές Αρχές, για να καταστεί σαφές ότι οι πολίτες της Πελοποννήσου επιθυμούν το νερό να παραμείνει δημόσιο αγαθό.

Οι σύλλογοι επισημαίνουν πως παρ' ότι δεν μπορούν να παραγνωρίσουν το γεγονός ότι πράγματι υπάρχει πρόβλημα στη διαχείριση υδάτων, όσον αφορά την άρδευση και τις γεωτρήσεις, θεωρούν πως η απόφαση αυτή, με το πρόσχημα της ορθολογικής διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού και της δημόσιας υγείας, προχωρεί ουσιαστικά στον έλεγχο του νερού σε κεντρικό επίπεδο, που ίσως στο μέλλον οδηγήσει σε πολύ δυσάρεστες και ασφυκτικές καταστάσεις όσους ασχολούνται με τη γεωργία.

Διακηρύσσουν ότι το καθαρό προσιτό νερό αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα και πρέπει να παραμείνει ένα δημόσιο αγαθό στο οποίο να έχουν πρόσβαση όλοι. Εκφράζουν την απόλυτη αντίθεσή τους στα σχέδια και τις επιδιώξεις επιχειρηματικών συμφερόντων για την ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων και τη μετατροπή του κοινωνικού αγαθού του νερού σε εμπόρευμα, με όποιες καταστροφικές συνέπειες αυτό συνεπάγεται για την οικονομία και για το επίπεδο ζωής των πολιτών. Ειδικά στις αγροτικές περιοχές, τονίζουν, όπου το νερό είναι βασικό στοιχείο για την παραγωγή, οι συνέπειες της ιδιωτικοποίησης, με αύξηση του κόστους άρδευσης, θα πλήξουν τόσο τον παραγωγό όσο και τον τελικό καταναλωτή, ενώ μεσοπρόθεσμα ίσως οδηγήσουν στην εγκατάλειψη της γεωργίας, δηλώνουν τέλος ότι συντάσσονται με όλες τις πρωτοβουλίες, τα κινήματα, τις δραστηριότητες μαζικών φορέων από όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού και θα αποστείλουν το κείμενο της διακήρυξης μαζί με τις υπογραφές που θα συγκεντρωθούν στην κυβέρνηση, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στους δήμους της Πελοποννήσου και στο συντονιστικό «SOSτε το Νερό».

Πηγή: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: