Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Μύθοι για τη λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα V

Η ΔΕΗ μαζί με προηγούμενες κυβερνήσεις σχεδίαζαν την Πτολεμαΐδα V όταν τα δεδομένα ήταν εντελώς διαφορετικά από τα σημερινά. Αποδεικνύεται ότι υπάρχει φθηνότερη και καθαρότερη εναλλακτική. Πλέον ξεγυμνώνεται ο μύθος του φθηνού λιγνίτη και ουσιαστικά η Κυβέρνηση τίθεται προ των ευθυνών της για την καλύτερη και πιο οικονομική επιλογή. Η έγκαιρη στροφή στις εναλλακτικές και αννανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορεί να εξασφαλίσει μια ανταγωνιστική ΔΕΗ, να προσφέρει θέσεις εργασίας, να μειώσει τα τιμολόγια και να περιορίσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της χώρας. Το μόνο που χρειάζεται είναι τόλμη και πολιτική βούληση.

Ας δούμε τους δυο μύθους που συνοδεύουν εδώ και χρόνια την νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα V και οι οποίοι καταρρίπτονται:


Μύθος 1: Η Πτολεμαΐδα V είναι αναντικατάστατη ως μονάδα βάσης

Η ενεργειακή ανάλυση έδειξε ότι υπάρχουν πολλοί υβριδικοί συνδυασμοί αιολικής - φωτοβολταϊκής ισχύος και αποθηκευτικής ικανότητας αντλησιοταμιευτικών σταθμών, οι οποίοι, ανεξάρτητα από τη νηνεμία και τους περιορισμούς στην ηλιοφάνεια, μπορούν να καλύπτουν κάθε ώρα του χρόνου το φορτίο βάσης που καλείται να καλύψει η Πτολεμαΐδα V. Οι προτεινόμενες υβριδικές λύσεις προσφέρουν μια εξαιρετικά αξιόπιστη εναλλακτική.

Μύθος 2: O λιγνίτης (άρα η Πτολεμαΐδα V) είναι η πιο φθηνή λύση

Το σταθμισμένο κόστος ενέργειας – δηλαδή το συνολικό κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας για όλη τη διάρκεια ζωής της Πτολεμαΐδας V ανά μονάδα παραγόμενης ενέργειας - για πολλούς υβριδικούς συνδυασμούς είναι χαμηλότερο σε σχέση με αυτό της Πτολεμαΐδας V. Μάλιστα, υπό ορισμένες συνθήκες, το σταθμισμένο κόστος ενέργειας των υβριδικών λύσεων μπορεί να είναι έως και 47% χαμηλότερο από αυτό της λιγνιτικής μονάδας.

Συμπληρωματικά με τις λύσεις μεγάλης κλίμακας, διερευνήθηκαν και οικιακά συστήματα φωτοβολταϊκών, τα οποία όχι μόνο περιορίζουν την ανάγκη για νέες, γιγάντιες κεντρικές μονάδες παραγωγής, όπως η Πτολεμαΐδα V, αλλά διαμορφώνουν και έναν νέο ρόλο για τους πολίτες. Οι εξαιρετικές προοπτικές εφαρμογής του net metering στην Ελλάδα, η πτώση κόστους των φωτοβολταϊκών συστημάτων αλλά και των μπαταριών τα επόμενα 10 - 15 χρόνια θα μετατρέψει τους πολίτες από απλούς καταναλωτές σε παραγωγούς της ενέργειας που οι ίδιοι καταναλώνουν, επιτρέποντας μάλιστα τη σταδιακή απεξάρτησή τους από το δίκτυο. Υπό ορισμένες μάλιστα συνθήκες ένας πλήρως αυτόνομος αυτοπαραγωγός ενέργειας θα μπορεί να πετυχαίνει απόσβεση της επένδυσής του σε μόλις 12 χρόνια και για το υπόλοιπο της διάρκειας ζωής του συστήματός του να απολαμβάνει δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: