Τρίτη 9 Απριλίου 2019

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΙ: Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θεμέλιο του Λαϊκού Μετώπου

Η συγκρότηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ το 2009 ήρθε ως αποτέλεσμα της διαπίστωσης ότι μόνο ένα ευρύτερο λαϊκό μέτωπο πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, που θα εκφράζει την εργατική τάξη, τους συμμάχους της, καθώς και άλλα κοινωνικά στρώματα, μπορεί να σηκώσει το βάρος ενός λαϊκού μαζικού και παρατεταμένου αγώνα με προοπτική την τελική νίκη και τη μετάβαση στο σοσιαλισμό. Το αίτημα αυτό παραμένει επίκαιρο. Οι πολιτικές οργανώσεις της Αριστεράς οφείλουν να αντιληφθούν ότι για ν’ αποβεί αυτή η σύγκρουση προς όφελος των δυνάμεων της εργασίας, δηλαδή προς όφελος αυτών που παράγουν τον πλούτο, είναι υποχρεωμένες να κινηθούν στο δρόμο της κοινής δράσης. Θα παραμείνουν διασπασμένες ακόμη και σε αντίθεση μεταξύ τους ή θα αντιληφθούν το αυτονόητο; Δεν διαβάζουν τους αρθρογράφους του αστικού τύπου που τρέμουν μπροστά στο ενδεχόμενο συγκρότησης ενός νέου λαϊκού μετώπου, το οποίο θα έχει μεν παρόμοια κοινωνικά, πολιτικά, ιδεολογικά και πατριωτικά χαρακτηριστικά μ’ εκείνα του αντιστασιακού ΕΑΜ, αλλά ταυτόχρονα θα έχει γονιμοποιηθεί με τους αγώνες κατά της ΕΕ, του κεφαλαίου και του αστικού συνασπισμού εξουσίας;


Οι αριστεροί πολίτες και ψηφοφόροι επιδοκιμάζουν τα συμμαχικά, ενωτικά και μετωπικά πολιτικά και εκλογικά σχήματα. Στη σημερινή συγκυρία της αδιαμφισβήτητης κρίσης του κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής, ανάπτυξης και κατανάλωσης, είναι βέβαιο ότι κανένα πολιτικό κόμμα ή σχήμα της Αριστεράς δεν μπορεί να οδηγήσει μόνο του την ελληνική κοινωνία στο δρόμο του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού. Η Αριστερά δεν πρέπει να υπάρχει μόνο για τον εαυτό της. Όσο πιο γρήγορα γίνουν αντιληπτά αυτά και υλοποιηθούν αμέσως τόσο το καλύτερο για το λαϊκό κίνημα.

Ως Οικολόγοι Εναλλακτικοί έχουμε διακηρύξει επανειλημμένα εδώ και τριάντα χρόνια από την ίδρυσή μας το 1989, τόσο με τις πολιτικές μας θέσεις όσο και με την πρακτική μας ότι μας εμπνέει η κοινή δράση και η μετωπική λογική. Μ’ αυτήν κερδίζεις, δεν χάνεις. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι είμαστε μέλη της οικογένειας της ανεξάρτητης αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, ομιλούμε και γράφουμε τη γλώσσα της Αντικαπιταλιστικής Ριζοσπαστικής Οικολογίας, αρνούμαστε τις μοναχικές πορείες και τις επιλογές της αυτόκεντρης πολιτικής ανάπτυξης. Απεναντίας συμβάλλουμε στην οικοδόμηση της συμμαχίας των δυνάμεων της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς και της Ριζοσπαστικής Οικολογίας. Η συμβολή αυτή έχει αποτυπωθεί και στον υπότιτλο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που προσδιορίζεται ως «Μέτωπο της Αντικαπιταλιστικής, Επαναστατικής, Κομμουνιστικής Αριστεράς και της Ριζοσπαστικής Οικολογίας».

Με ισχυρό πολιτικό όπλο τη στρατηγική της Αντικαπιταλιστικής Ριζοσπαστικής Οικολογίας οραματιζόμαστε μια σοσιαλιστική κοινωνία όπου τα υλικά αγαθά δεν θα είναι απεριόριστα, διότι ο φυσικός πλούτος και τα ενεργειακά αποθέματα δεν είναι ανεξάντλητα. Ας θυμηθούμε τους θεμελιωτές του επιστημονικού σοσιαλισμού που αναφέρουν ότι «όταν θα έχει εξαφανιστεί η δουλική υποταγή των ατόμων στον καταμερισμό της εργασίας και συγχρόνως και η αντίθεση μεταξύ πνευματικής και χειρωνακτικής εργασίας, όταν η εργασία, από μέσο για να ζούμε θα ’χει γίνει η πρώτη ανάγκη της ζωής, όταν μαζί με την πολύπλευρη ανάπτυξη των ατόμων θα ’χουν αναπτυχθεί και οι παραγωγικές δυνάμεις και από τις κοινωνικές του πηγές ο πλούτος θα αναβλύζει με αφθονία, τότε μόνο θα γίνει δυνατό να υπερνικηθεί ολοκληρωτικά ο στενός ορίζοντας του αστικού δικαίου και η κοινωνία να αναγράψει στη σημαία της: ο καθένας ανάλογα με τις ικανότητές του, στον καθένα ανάλογα με τις ανάγκες του».

Δεν υπάρχουν σχόλια: