Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019

Μαριές Θάσου: Κραυγή Αγωνίας για τα «Γάργαρα καφετί» νερά λατομείου στην περιοχή

Κραυγή αγωνίας από τους κάτοικους του χωριού Μαριών για την αλόγιστη εξόρυξη μαρμάρου, την μεταφορά των σκουπιδιών αλλά και την καταστροφή μιας σπάνιας περιοχής που έχει χαρακτηριστεί ως «Natura». Η αγανάκτηση τους μεγάλωσε ακόμα περισσότερο καθώς μετά από πρόσφατη αυτοψία στις 4 Ιουνίου 2019 από την Επιθεώρηση Μεταλλείων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ανατολικής Μακεδονίας με κλιμάκιο της, διαπίστωσαν ότι το λατομείο το οποίο ο Δήμος Θάσου εντός του 2018 το παρέδωσε σε εταιρεία Κινέζων επεκτάθηκε παράνομα κατά εννέα στρέμματα σε περιοχή δάσους μπαζώνοντας και τα δύο υδατορέματα.


Η καταγγελία κατοίκων του χωριού Μαριών Θάσου, αναφέρει τα εξής:

"Η επιχείρηση ΒΑΛΚΑΝ για 30 χρόνια εκμεταλλεύτηκε το λατομείο με αδειοδότηση. Στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε γιατί δεν υπήρχε καλή ποιότητας μάρμαρου. Στη συνέχεια ο Δήμος Θάσου εντός του 2018 το παρέδωσε σε εταιρεία Κινέζων αδιαφορώντας και χωρίς να υπολογίσει τις αρνητικές συνέπειες στην περιοχή «Natura» και το δάσος που έμεινε από την τελευταία φωτιά και πάνω από όλα το νερό μας. Το χωριό Μαριές καταστρέφεται όταν από έναν δρόμο που δεν έχει υποδομές περνάνε τόσο βαριά οχήματα.

Ποιος υπολογίζει την ηχορύπανση όταν περνάνε αυτά τα βαριά οχήματα;

Ύστερα από πρόσφατη αυτοψία στις 4 Ιουνίου από την Επιθεώρηση μεταλλείων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ανατολικής Μακεδονίας με κλιμάκιο της, διαπίστωσαν ότι το λατομείο επεκτάθηκε παράνομα κατά εννέα στρέμματα σε περιοχή δάσους μπαζώνοντας και τα δύο υδατορέματα.

Κύριοι της ποιότητας ζωής του Δήμου Θάσου στραβίζετε εντέχνως ή δεν σας ενδιαφέρει καθόλου αυτό που συμβαίνει στην περιοχή μας αδιαφορώντας για τις συνέπειες στο περιβάλλον, στη μελισσοκομία, στη κτηνοτροφία, στις δύο πηγές του νερού που μολύνονται; Τι βάζετε πάνω από όλα; Την ποιότητα ζωής των κατοίκων ή το συμφέρον μιας συγκεκριμένης ομάδας ανθρώπων; Ποιος άκουσε τις ανάγκες των κάτοικων για την λειτουργία του φράγματος Μαριών όπως λειτουργούσε παλαιότερα αρδεύοντας την καλλιέργεια τριών χωριών ανταποδοτικά; Γιατί δεν δώσατε σημασία πόσο θα ωφελούσε το φράγμα ως δασοπυρόσβεση; Μήπως δεν καιγόμασταν στη τελευταία πυρκαγιά αν δεν ήταν μπαζωμένο το φράγμα; Γιατί δεν δώσατε την ανάλογη σημασία εσείς και ο Χατζημανώλης στα πόρισματα των Υπηρεσιών για την μόλυνση των υδάτων από τα μάρμαρα; Μήπως επιθυμείτε την εγκατάλειψη των Μαριών να υποβαθμίσετε εντελώς την περιοχή με την αλόγιστη εξόρυξη μαρμάρου αλλά και με καπάκι την μεταφορά των σκουπιδιών στην περιοχή μας βλάπτοντας τις πέντε γεωτρήσεις που πίνει νερό ο οικισμός;

Ελπίζουμε να ακουστεί η κραυγή αγωνίας από παλιούς ΕΥΘΥΝΟΝΤΕΣ αλλά και τους νέους ΔΙΟΙΚΟΥΝΤΕΣ να διορθώσουν τα κακώς κείμενα διότι κύριοι το να μπαίνουν πρόστιμα στην εταιρεία εξόρυξης που για αυτούς είναι σαν να αγοράζουνε καραμέλες και για τα μάτια του κόσμου δεν λύνονται τα προβλήματα που δημιουργούν σε εμάς που ζούμε εδώ και θέλουμε να συνεχίσουν να ζούνε και τα παιδιά μας."

Δεν υπάρχουν σχόλια: