Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019

ΕΞΟΡΥΞΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ; ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ

Πριν λίγες ημέρες η Μεταλλευτική Θράκης Α.Ε. η οποία είναι θυγατρική της ΕldoradoGold, γνωστή για την δραστηριότητα της στις Σκουριές Χαλκιδικής και σε άλλα μέρη του κόσμου προσέφυγε στο ΣτΕ έχοντας ως στόχο την αδειοδότηση για το άνοιγμα της στις περιοχές της Θράκης, όπως οι Σάπες και το Πέραμα Έβρου. Παρά το δυνατό “χαστούκι” που έφαγε πριν κάποια χρόνια με την κινητοποίηση χιλιάδων ανθρώπων, αυτή τη φορά οι συσχετισμοί σε θεσμικό επίπεδο φαίνεται να έχουν αλλάξει, με το νέο δήμαρχο της Αλεξανδρούπολης να είναι έτοιμος να δώσει το πράσινο φώς σε τέτοιες ενέργειες “επενδυτικού χαρακτήρα”.


Αυτή η προσπαθεία από μεριά της εταιρείας είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις πολιτικές και του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ-των δύο κομμάτων που αυτή τη στιγμή διεκδικούν την εξουσία και την ψήφο της κοινωνίας. Από τη μία η Ν.Δ γνωστή και με τις δηλώσεις βουλευτών της για την “ανάπτυξη” με κάθε κόστος και από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος υλοποιεί μία από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές στην Ελλάδα με τις αδειοδοτήσεις των εξορύξεων υδρογονανθράκων σε 'Ηπειρο, Κρήτη, Ιόνιο Πέλαγος και τη συνέχιση των εργασιών στις Σκουριές Χαλκιδικής με την περαιτέρω μόλυνση της περιοχής. Παράλληλα, η αναπτυξιακή αυτή πολιτική εντάσσεται στο πλαίσιο μίας “αναβάθμισης” της χώρας σε κέντρο γεωπολιτικών εξελίξεων και με την έλευση των αγωγών φυσικού αερίου TAP, IGB και EastMed οι οποίοι πέρα από όλα τα παραπάνω εγκυμονούν κινδύνους για τη ζωή των τοπικών πληθυσμών αφού το μέγεθος που θα μεταφέρουν θα είναι πολύ πιο μεγαλό από αυτό που μπορούν να αντέξουν (https://www.babylonia.gr/2019/03/11/i-voreia-ellada-os-energeiakos-komvos-audio/ ). Οι αγωγοί θα έχουν ως κέντρο την Κομοτηνή. Δεν είναι τυχαίο πως ο αγωγός TAP, που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, είχε διακόψει τις εργασίες του στην Καβάλα μετά από τις διαμαρτυρίες της τοπικής κοινωνίας και των αγροτών για τις καταστροφές που θα επιφέρει χωρίς καμία δικλείδα ασφαλείας σε περίπτωση “ατυχήματος”.

Φυσικά, όλα αυτά συμβαίνουν με κίνδυνο τη ζωή των ίδιων των πολιτών οι οποίοι δεν θα έχουν κάνενα ώφελος από αυτή τη πολιτική ως προς τη ποιότητα ζωής. Κι αυτό διότι τα “αρπακτικά” των πολυεθνικών λογίζουν μόνο το κέρδος κι αυτό προσπαθούν να πετύχουν άσχετα από τις επιπτώσεις σε ότι αφορά τη μόλυνση του περιβάλλοντος και τις ίδιες τις ζωές ανθρώπων.

Οι τοπικές κοινωνίες, όμως, γνωρίζουν καλύτερα και έχουν τον πρώτο λόγο πάνω στη ζωή τους. Καλούμε, λοιπόν, τους πολίτες της  Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να είναι σε εγρήγορση σε σχέση με αυτές τις εξελίξεις που θα σημάνουν τον θάνατο και τον καρκίνο του τόπου. Ενάντια στις εκλογικές αυταπάτες και την ανάθεση, κανένας δεν μπορεί να αποφασίζει για εμάς περά από τους ίδιους τους εαυτούς μας. Να απαντήσουμε δυναμικά απέναντι σε κάθε προσπάθεια για εξόρυξη χρυσού και υποβάθμισης τών ζωών μας!

ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΕΩΣ ΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΛΕΗΛΑΤΟΥΝ ΤΗ ΓΗ

ΟΥΤΕ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ, ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΧΡΥΣΟΥ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ

ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: