Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019

ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Όταν εγκαταλείπουν το συριζέϊκο βυθιζόμενο σκάφος

Με οριακή πλειοψηφία (43-37, 5 λευκά και 9 αποχές) εγκρίθηκε η απόφαση του έκτακτου εκλογικού συνεδρίου των Οικολόγων Πρασίνων για ένταξη (για τρίτη φορά) στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολούθησαν αποχωρήσεις όπως αυτή 31 μελών και στελεχών από τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, μεταξύ των οποίων και ολόκληρη η οργάνωση του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ενώ οι υπουργοί των Οικολόγων Πράσινων Τσιρώνης και Δημαράς υπερψήφισαν Μνημόνια και εφαρμοστικούς νόμους και εφάρμοσαν μερικά κραυγαλέα αντιπεριβαλλοντικά μέτρα, αυτοί θυμήθηκαν να φύγουν και να καταγγείλουν μόνο όταν φάνηκε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβερνητική καρέκλα! Ήδη, αυτοί που είχαν αποχωρήσει παλιότερα όπως η ομάδα Χρυσόγελου και αυτοί που αποχωρούν τώρα από τους Οικολόγους Πράσινους αποφάσισαν να κατέβουν όλοι μαζί στις βουλευτικές εκλογές ως ΠΡΑΣΙΝΟΙ.


Ωστόσο, αν και αρκετοί από αυτούς ενθαρρύνονται από την άνοδο που φαίνεται ότι παρουσιάζουν οι Πράσινοι στην Ευρώπη κινούμενοι μεταξύ Δεξιάς και Σοσιαλδημοκρατίας, το μόνο που πετυχαίνουν οι εδώ Πράσινοι είναι να αποκοπούν από τον ΣΥΡΙΖΑ, να συγκροτήσουν ένα κοινό πολιτικό μαγαζί όπου θα μπορούν να λειτουργούν διάφορες ΜΚΟ στις οποίες συμμετέχουν ως επικεφαλής και να συνεργάζονται με τη νέα κυβέρνηση όπως είχαν μάθει να συνεργάζονται και στο παρελθόν. Σε τελευταία ανάλυση, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τους προσέφερε κάτι ιδιαίτερο, πέρα από το βόλεμα λίγων στελεχών που είχαν χτίσει τις δικές τους προνομιακές σχέσεις. Οι άλλοι, λοιπόν, θέλουν να μπορούν να κάνουν αυτό που είχαν μάθει να κάνουν επί δεκαετίες. Να «βουτάνε» στα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα, συνεργαζόμενοι με τα αρμόδια υπουργεία. Γι' αυτό και γυρίζουν την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ, εγκαταλείποντας πρώτοι το βυθιζόμενο σκάφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: