Τρίτη 4 Ιουνίου 2019

Σχετικά με τις εξελίξεις στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά

Κυκλοφορούν τελευταία κάποιες δημοσιεύσεις σχετικά με το σχέδιο βιωσιμότητας για την ανάπλαση του πρώην στρατοπέδου Π.Μελά.

Από αυτές προκύπτουν τα εξής στοιχεία: Στα 53,15 εκατ.ευρώ ανέρχεται το συνολικό κόστος ανάπλασης, εκ των οποίων τα 23,414 εκατ.ευρώ θα διατεθούν για την ανάπλαση των κτιρίων. Από αυτό το ποσό τα 9,556 εκατ.ευρώ αφορούν σε κτήρια που θα αξιοποιήσει ο δήμος και τα υπόλοιπα 13,857(!) εκατ.ευρώ σε κτήρια που θα εκμισθωθούν σε ιδιώτες. Μάλιστα μαθαίνουμε ότι προβλέπονται εντός του πάρκου και εγκαταστάσεις όπως συνεδριακά κέντρα, ακόμη και το ίδιο το δημαρχείο. Ξέρουμε επίσης πως τα χρήματα που μπορεί να διαθέσει ο δήμος είναι λιγότερα από τα μισά.

Βγάζουμε λοιπόν με βάση αυτά κάποια συμπεράσματα: Τα 2/3 σχεδόν των χρημάτων που αφορούν τα κτήρια προορίζονται εξαρχής για κερδοσκοπικές χρήσεις. Τα χρήματα που δεν έχει ο δήμος (δηλ. περισσότερα από τα μισά όλου του πλάνου), προφανώς θα προκύψουν από «επενδύσεις», τουλάχιστον ένα τμήμα τους. Δεν ξεχνάμε φυσικά και τον ντροπιαστικό όρο της συμφωνίας για το φέσι 5% εμπορικών χρήσεων που θα πηγαίνει στον στρατό.

Και μας δημιουργείτε κι ένα ερώτημα: Επαρκούν τα υπάρχοντα κτήρια για σχέδια τύπου «συνεδριακά κέντρα, ξενώνες κτλ»; Συνήθως μαζί με τις επενδύσεις πάει και το τσιμέντο.


Είναι δεδομένο, λοιπόν, ότι υπάρχει η πρόθεση κάποιοι να κάνουν δουλειές στο «μητροπολιτικό πάρκο». Είναι φανερό ότι τα 13 μυρια αλλά και οι «απαραίτητες» επενδύσεις για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα δεν αφορούν κάποια ταπεινά αναψυκτήρια και κυλικεία, αλλά πιθανώς εμπορικές εγκαταστάσεις πολύ μεγαλύτερης κλίμακας.

Εμείς θεωρούμε ότι κεντρικό διακύβευμα για το παρόν και το μέλλον του πάρκου είναι η πλήρης απουσία νέου τσιμέντου, όπως επίσης και η απουσία επιχειρηματικών και εμπορικών χρήσεων. Δεν θέλουμε να είμαστε πελάτες και καταναλωτές, ούτε φτηνό εργατικό δυναμικό για τις τσέπες των επενδυτών.

Καλούμε τον κόσμο της γειτονιάς, τους θαμώνες του πάρκου και όσους/ες ενδιαφέρονται για την τύχη του δημόσιου χώρου να βρίσκονται σε εγρήγορση όσον αφορά τόσο τις φανερές, όσο και τις υπόγειες κινήσεις των καλοθελητών. Μην ξεχνάμε πρόκειται για τους ίδιους που πάση θυσία προσπάθησαν να περάσουν την προηγούμενη συμφωνία «απόδοσης» με πολύ δυσμενέστερους όρους για την κοινωνία. Και αναγκάστηκαν να την αλλάξουν...

Μόνη εγγύηση της πραγματικής απόδοσης είμαστε εμείς, ο κόσμος του αγώνα.

Ούτε τσιμέντα, ούτε εμπορικά, τα σχέδια σας θα μείνουν στα χαρτιά.

Πάρκο πράσινο, πάρκο αντίστασης και μνήμης, πάρκο ελεύθερο από τη λογική του κέρδους.

Ανοιχτή Συνέλευση Δυτικών Συνοικιών

Δεν υπάρχουν σχόλια: