Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

Πειραιάς εναντίον COSCO

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στο Master Plan της COSCO πραγματοποίησαν την Κυριακή 6 Οκτώβρη δεκάδες κάτοικοι της Πειραϊκής και ευρύτερα του Πειραιά στην πύλη Ε12 του λιμανιού. Οι συγκεντρωμένοι μπλόκαραν συμβολικά τον σταθμό κρουαζιερόπλοιων της κινεζικής πολυεθνικής, φώναξαν συνθήματα ενάντια στην, καταστροφική για το περιβάλλον και τη ζωή των κατοίκων, επέκταση του λιμανιού στην Πειραϊκή και μοίρασαν ανακοίνωση σε τουρίστες και περαστικούς. Στη συνέχεια, διαδήλωσαν στους δρόμους της περιοχής.

Τη συγκέντρωση κάλεσε η Κίνηση Πολιτών “Όχι λιμάνι στην Πειραϊκή” και στήριξαν η δημοτική παράταξη “Ανταρσία στο Λιμάνι” και η “Πρωτοβουλία ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή και την κλιματική αλλαγή”.


Με το “δράκο” της COSCO στα χέρια η Δήμητρα Βήνη από την Κίνηση Πολιτών “Όχι λιμάνι στην Πειραϊκή” απευθύνθηκε στη συγκέντρωση: “Καθημερινά μας βομβαρδίζουν έξι κρουαζιερόπλοια, έξι πλωτές πολιτείες των 5.000 ατόμων, εκπέμποντας τοξικά αέρια και μειώνοντας το προσδόκιμο ζωής. Είναι κακούργημα ενάντια στους κατοίκους και τα παιδιά τους. Το λύκειο της Καλλίπολης απέχει μόλις 300 μέτρα, το 23ο Δημοτικό 150 μέτρα, η παιδική χαρά μόλις 100. Θέλουμε να ζήσουμε, θέλουμε την πόλη μας πίσω. Θέλουμε τα 140 στρέμματα στο Παλατάκι, που παραχωρήθηκαν παράνομα στην COSCO και ο δήμος συνεχίζει να πληρώνει ΕΝΦΙΑ γι' αυτά, να γυρίσουν στους δημότες, να γίνουν χώρος ελεύθερος, περιπάτου και αναψυχής”.

“Η ζωή μας πάνω από τα κέρδη”

“Πάνω από τα κέρδη τους είναι η ζωή μας, όχι λιμάνι στην Πειραϊκή μας”, και “Μητοτάκη-COSCO ακούστε το καλά, το Master Plan σας θα μείνει στα χαρτιά” ήταν κάποια από τα συνθήματα που ακούστηκαν.

“Τα σχέδια της COSCO για νέο λιμάνι στην Πειραική είναι ενάντια στις ανάγκες και τη ζωή των κατοίκων της περιοχής”, είπε στη συνέχεια ο Θανάσης Διαβολάκης, δημοτικός σύμβουλος Πειραιά με την Ανταρσία στο Λιμάνι, “Αμφισβητούμε όλο το Master Plan της κινεζικής πολυεθνικής που θέλει να μετατρέψει τον Πειραιά σε έναν απέραντο χώρο φορτοεκφόρτωσης κοντέινερ με άθλιες εργασιακές συνθήκες. Για μας τους κατοίκους θα μείνει η φτώχεια, η ανεργία, η υποβάθμιση της γειτονιάς μας. Ζητάμε λιμάνι αποκλειστικά δημόσιο, ανοιχτό σε όλο το λαό”.

“Σήμερα δίνουμε μια πρώτη απάντηση”, είπε ο Γιάννης Σηφακάκης, από την “Πρωτοβουλία ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή και την κλιματική αλλαγή”, “Δεν θα αφήσουμε τα σχέδια κυβέρνησης-COSCO να προχωρήσουν. Είναι κοινή μάχη με τον αγώνα ενάντια στις εξορύξεις, ενάντια στην λεηλασία κάθε ελεύθερου χώρου”.

Την Τρίτη 8 Οκτώβρη, την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη πήγαινε στο τυπογραφείο, οι ίδιες κινήσεις καλούσαν ανοιχτή σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά για την συνέχιση του αγώνα με πρώτο βήμα μια μεγάλη παμπειραϊκή κινητοποίηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: