Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

Κάτω τα χέρια από τη ΔΕΗ – κάτω τα χέρια από το περιβάλλον!

Η Πρωτοβουλία Ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική Αλλαγή, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Η κυβέρνηση της ΝΔ πίσω από τα μεγάλα λόγια για «πράσινη ανάπτυξη», ξεδιπλώνει μια ολομέτωπη επίθεση στις δουλειές, τις ζωές μας και το περιβάλλον.

Θέλει να διαλύσει τη ΔΕΗ με κλείσιμο μονάδων στο όνομα της «απολιγνιτοποίησης», σχεδιάζει μαζικές απολύσεις μέσω εθελούσιας, κατάργηση της μονιμότητας και των συλλογικών συμβάσεων, με πραγματικό στόχο να παραδώσει τον κερδοφόρο κλάδο της ενέργειας (ΔΕΗ-ΔΕΠΑ-ΕΛΠΕ) στα αρπαχτικά της ελεύθερης αγοράς.


Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ είναι μια επίθεση σε όλους τους εργαζόμενους, που θα σημάνει χειρότερες και ακριβότερες υπηρεσίες για τους καταναλωτές και ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή του περιβάλλοντος. Όταν η Θάτσερ έκλεισε τα ορυχεία το 1985 στη Βρετανία χτυπώντας τους ανθρακωρύχους, ακολούθησε μια νεοφιλελεύθερη επέλαση που εξασθένισε το εργατικό κίνημα, δυνάμωσε πετρελαϊκές σαν την ΒP και την Shell και οδήγησε στην ιδιωτικοποίηση της ενέργειας με αποτέλεσμα τα δύο τρίτα της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας να χάνεται σε απώλειες είτε από διαρροές στο δίκτυο μεταφοράς είτε λόγω απαρχαιομένων εγκαταστάσεων.

Αυτό είναι το μέλλον που μας ετοιμάζουν Μητσοτάκης και Χατζηδάκης, αγκαλιάζοντας τους Μυτιληναίους, τους Λάτσηδες, τους Κοπελούζους. Η πρόκληση γίνεται ακόμα μεγαλύτερη καθώς την ίδια στιγμή που μιλάνε για «καθαρότερη ενέργεια» επεκτείνουν τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στο 1/3 της χερσαίας και θαλλάσιας έκτασης της χώρας μαζί με πολυεθνικά μεγαθήρια όπως η ExxonMobil και η Total.

Η απάντηση στην περιβαλλοντική καταστροφή δεν μπορεί να είναι η λεηλασία της ΔΕΗ και η ανεργία για τους εργαζόμενους της, αλλά ένα πρόγραμμα επενδύσεων, κάτω από δημόσιο και εργατικό έλεγχο, που θα αφήσει όλα τα ορυκτά καύσιμα εκεί που είναι θαμμένα στο έδαφος και στο βυθό της θάλασσας και θα προχωρήσει στην αντικατάστασή τους. Δημιουργώντας περισσότερες θέσεις εργασίας και καλύτερες συνθήκες για όλους τους εργαζόμενους κι επανακρατικοποιώντας τα λιμάνια, τον σιδηρόδρομο, τα αεροδρόμια κλπ. Αξιοποιώντας τις δυνατότητες για προγραμματισμένη ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με κέντρο τις ανάγκες των ανθρώπων και του περιβάλλοντος και όχι βιομηχανικών τύπου αιολικά πάρκα σαν κι αυτά που ετοιμάζονται να φυτέψουν η ΤΕΡΝΑ, ο Μπόμπολας και άλλοι «πράσινοι» καπιταλιστές σε όλες τις βουνοκορυφές, ξεκοιλιάζοντας δάση και καταστρέφοντας το περιβάλλον.

Την Κυριακή 17 Νοέμβρη συμμετέχουμε στην πορεία του Πολυτεχνείου στις 2μμ στην πλατεία Κλαυθμώνος και θα συνεχίσουμε στο πλευρό των εργαζόμενων της ΔΕΗ που απαντάνε με 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες στο νομοσχέδιο που φέρνει ο Χατζηδάκης στη Βουλή για να ψηφιστεί με κατεπείγουσες διαδικασίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: