Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

Γηρυόνης: Στο ίδιο εγκληματικό έργο θεατές

Μιχάλης Ρόθος

Τρεις νεκροί και ανυπολόγιστες καταστροφές σε υποδομές και λαϊκές κατοικίες

Ενα κύμα κακοκαιρίας ήταν αρκετό για να προκαλέσει, ακόμη μία φορά, τον θάνατο τριών ανθρώπων, καθώς και την καταστροφή δεκάδων σπιτιών φτωχών οικογεγενειών και των περιουσιών τους. Ο λεγόμενος «Γηρυόνης», σε συνδυασμό με τη διαχρονική αδιαφορία των κυβερνήσεων να οικοδομήσουν πόλεις που να μην πνίγονται με την παραμικρή βροχή, ήταν καταστροφικοί παράγοντες για τους κατοίκους της Κινέτας, της Ρόδου, της Θάσου, της Χαλκιδικής καθώς και της Κατερίνης.


Σίγουρα, τη μεγαλύτερη δημοσιότητα πήραν οι πλημμύρες στην περιοχή της Κινέτας. Ενάμιση χρόνο μετά τη φονική πυρκαγιά, η περιοχή είναι εκτεθειμένη σε κάθε είδους βροχόπτωση, η οποία μπορεί να παρασύρει κορμούς δέντρων και άλλα υλικά, καθιστώντας τα κτίρια ανθρώπινα κελιά. Κατά τη διάρκεια των βροχοπτώσεων, τα νερά που συσσωρεύτηκαν έφτασαν μέχρι και τα δύο μέτρα, ενώ για τη διάσωση των εγκλωβισμένων ατόμων χρησιμοποιήθηκαν μέχρι και φουσκωτά. Η τύχη ήταν με το μέρος των ανθρώπων της Κινέτας, καθώς κανείς δεν έχασε τη ζωή του

Ωστόσο, τόσο τυχεροί δεν ήταν οι δύο άντρες στην προβλήτα του Αντιρρίου που επέβαιναν σε ιστιοφόρο. Το βράδυ της Κυριακής, ένας 59χρονος και ένας 57χρονος δεν μπόρεσαν να διατηρήσουν τον έλεγχο του σκάφους τους, καθώς το ασφάλιζαν, και πνίγηκαν αφού αυτό αναποδογύρισε.

Νεκρή βρέθηκε και μία 75χρονη γυναίκα στη Ρόδο με κινητικά προβλήματα, καθώς δεν κατάφερε να απομακρυνθεί, όταν τα νερά πλημμύρισαν το σπίτι της. Συνολικά στο νησί η Πυροσβεστική δέχτηκε 250 κλήσεις κατοίκων για άντληση υδάτων από τα σπίτια τους. Εκτός από τα νερά εντός των κτιρίων, προβλήματα δημιουργήθηκαν και σε πολλές υποδομές του νησιού, με πολλές γέφυρες να κρίνονται ακατάλληλες για χρήση.

Επικίνδυνη εξέλιξη είχε και η βροχόπτωση στις περιοχές γύρω από τη ΒΙΑΛ στη Χίο, όπου διαμένουν τρεις χιλιάδες πρόσφυγες σε παράγκες και αυτοσχέδιες σκηνές. Σύμφωνα με τις κοινότητες των Σομαλών, μετά τις πλημμύρες, οι σκηνές των προσφύγων γέμισαν σκουλήκια, γεγονός που ανάγκασε τον δήμο να ξανα-ανοίξει τη σφραγισμένη αποθήκη του κέντρου, η οποία ήταν άδεια και εκδικητικά δεν παραχωρούνταν για διαμονή.

Ακόμη μία από τις πληγείσες περιοχές ήταν και η Θάσος, όπου τα νερά προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές. Το τοπίο ήταν γεμάτο κατολισθήσεις και καταστροφές δρόμων ενώ υπήρξαβ και εγκλωβισμοί σε σπίτια. Από την κακοκαιρία δεν γλίτωσε ούτε η Κατερίνη, καθώς το παραλιακό κομμάτι της πόλης πλημμύρισε. Οι έντονες βροχές προκάλεσαν διάβρωση της ακτής και αναγκαστική εκκένωση των σπιτιών σε όλο το μήκος της.

Όπως φάνηκε, το ελληνικό κράτος είναι ανίκανο να προλάβει τις καταστροφές από τις βροχοπτώσεις, καθώς και να προστατέψει τη ζωή των συνανθρώπων μας από ανάλογα φαινόμενα. «Οι πλημμύρες στην Κινέττα έρχονται να προστεθούν στη μακριά λίστα καταστροφικών πλημμυρών στην Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Οι κρατικοί φορείς, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά τον επείγοντα χαρακτήρα των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, ιεραρχούν έργα που αποφασίζονται με γνώμονα την κερδοφορία του κεφαλαίου. Καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι τα αντιπλημμυρικά –όπως και τα αντισεισμικά– έργα δεν χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, γιατί δεν είναι ιδιαίτερα κερδοφόρα, παρότι είναι απαραίτητα για την κάλυψη βασικών λαϊκών αναγκών», δήλωσε στο Πριν η περιφερειακή σύμβουλος με την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική, Έλλη Αλεξίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: