Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021

Η πυρκαγιά στο δάσος του Σέιχ –Σου ξύπνησε εφιαλτικές μνήμες της μεγάλης καταστροφής του 1997 στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 13 Ιούλη στο δάσος του Σέιχ-Σου, κοντά στον ζωολογικό κήπο στα όρια των δήμων Νεάπολης–Συκεών και Θεσσαλονίκης και σβήστηκε χωρίς να πάρει επικίνδυνες διαστάσεις χάρη στην ευνοϊκή συγκυρία έλλειψης ενισχυμένων ανέμων. Για την αντιμετώπισή της εκκενώθηκε το ξενοδοχείο «Φιλίππειο», ενώ έκλεισε για αρκετές ώρες η περιφερειακή οδός δημιουργώντας απίστευτη κυκλοφοριακή συμφόρηση στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Ο μοναδικός πνεύμονας πρασίνου της πόλης που έχει τη μικρότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο στη Ευρώπη, έχει αφεθεί κυριολεκτικά στην τύχη του το τελευταίο διάστημα. Μετά την καταστροφή μεγάλου μέρους του περιαστικού δάσους από το φλοιοφάγο έντομο, σταδιακά έγινε εκτεταμένη υλοτόμηση χωρίς σχέδιο με αποτέλεσμα να παραμένουν μεγάλες ποσότητες από ξερόκλαδα σε πολλά σημεία δημιουργώντας κινδύνους ολοκαυτώματος. Αν προστεθούν σ’ αυτό η ελλιπής επιτήρηση, η παντελής έλλειψη καθαριότητας, τα περιορισμένα μέσα και προσωπικό πυρόσβεσης, όλα ήταν ζήτημα χρόνου για να εκδηλωθεί πυρκαγιά.

Τα ζητήματα αυτά είχαν επισημανθεί επανειλημμένα από περιβαλλοντικές οργανώσεις της πόλης, τα δημοτικά σχήματα «Η Πόλη Αλλιώς» στον δήμο Νεάπολης-Συκεών και «Η Πόλη Ανάποδα-Δύναμη Ανατροπής» στον δήμο Θεσσαλονίκης, καθώς και σε πλήθος δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, χωρίς «να ιδρώσει το αυτί» κανενός αρμοδίου -και ήταν πολλοί…

Οι όμοροι δήμοι Νεάπολης-Συκεών, Πυλαίας-Χορτιάτη και Θεσσαλονίκης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, το δασαρχείο, η αστυνομία, η πυροσβεστική κ.ο.κ., αντί να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος, εν μέσω αντιπυρικής περιόδου αναλώθηκαν σε πόλεμο ανακοινώσεων με βαρείς χαρακτηρισμούς όπου μετέθεταν την ευθύνη ο ένας στον άλλον. Τελικώς στα μέσα Ιούνη παρενέβη ο …Χαρδαλιάς ο οποίος δεσμεύτηκε ότι η Πολιτική Προστασία θα καθαρίσει ένα μέρος μόνο του δάσους ως τα τέλη Αυγούστου(!). Είναι προφανές ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα ανάλογα προγράμματα ΕΣΠΑ, γιατί τότε θα υπήρχε διαγκωνισμός για την «απορρόφηση» τους.

Την όλη εξέλιξη παρακολουθούσε(;) αμέτοχο το υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ ο Κ. Καραμανλής ο νεότερος, υπουργός Μεταφορών και Δημοσίων Έργων εξήγγειλε μεγαλόπνοα έργα τύπου fly over (!) που οδηγούσαν σε νέα καρατόμηση του δάσους και ενίσχυση της μονοκρατορίας του ΙΧ και των κερδών των κατασκευαστικών εταιρειών. Η προστασία του δάσους και γενικότερα του φυσικού περιβάλλοντος δεν απασχολεί τις κυβερνήσεις, το αστικό κράτος -κεντρικό και τοπικό- παρά μόνον όταν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε «αναπτυξιακές επενδύσεις» για την τόνωση της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το δάσος του Σέιχ –Σου είχε περιέλθει στο αμαρτωλό Υπερταμείο (!) στα πλαίσια της υπαγωγής από τα μνημόνια του φυσικού πλούτου στο έλεος των δανειστών, κάτι που πάγωσε τελικά ύστερα από την γενική κατακραυγή.

Η Θεσσαλονίκη οι εργαζόμενοι κάτοικοι και η νεολαία της εκπέμπουν SOS. Είναι κατεπείγουσα πια μια ολοκληρωμένη, σχεδιασμένη παρέμβαση αντιπυρικής θωράκισης του δάσους, απαιτούνται η ενίσχυση των δημόσιων μέσων μεταφοράς λεωφορεία, μετρό, τρένα, η προστασία και επέκταση των ελεύθερων χώρων και των χώρων πρασίνου (μητροπολιτικό πάρκο στην ΔΕΘ), η αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασία, η ματαίωση των ιδιωτικοποιήσεων και η παραχώρηση στον λαό σημαντικών δομών, όπως η μαρίνα Καλαμαριάς, ολοκληρωμένο οικολογικό σχέδιο μείωσης και διαχείρισης των απορριμμάτων αντί της καρκινογόνου καύσης, μέτρα για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τα ΕΛΠΕ και άλλες ρυπογόνες βιομηχανίες και την παράλογη υπερχρήση του ΙΧ. Επειδή η Περιφέρεια ασχολείται προς το παρόν με τον… Μπαντέρας και οι δήμοι με τις …τσιμεντένιες αναπλάσεις όλα αυτά πρέπει να γίνουν υπόθεση των ίδιων των κατοίκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: