Σάββατο 24 Ιουλίου 2021

Φεστιβάλ για το Περιβάλλον - Φιλιατρά Μεσσηνίας 25-31 Ιουλίου

Η αυτοδιαχειριζόμενη τράπεζα σπόρων Σπόροι Ελευθερίας διοργανώνει το φεστιβάλ "Respect the Earth", το οποίο θα λάβει χώρα τον Ιούλιο, στα Φιλιατρά Μεσσηνίας στην άκρη της πόλης και δίπλα στη φύση. Το Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στη μνήμη του αγωνιστή Βασίλη Μάγγου.

Πυρήνας των θεμάτων του φεστιβάλ είναι το περιβάλλον (εξορύξεις, ανεμογεννήτριες, φυτοφάρμακα, ιδιωτικοποίηση των υδάτων) αλλά και το διατροφικό και ενεργειακό πρόβλημα, ο κολεκτιβισμός. Επίσης οι δράσεις αφορούν σε θέματα όπως η καλλιέργεια παραδοσιακών σπόρων και οι τρόποι που την συνοδεύουν, η αλληλεγγύη, η ανταλλακτικότητα, η βιοδυναμική γεωργία, η κομποστοποίηση.

"Ο προσωπικός μας αγώνας είναι να διατηρήσουμε και να διαφυλάξουμε τις παλιές ποικιλίες, οι οποίες κινδυνεύουν να εξαφανιστούν μαζί με τις συνήθειες και την φιλοσοφία ζωής που τους συνόδευαν για χιλιάδες χρόνια.Είμαστε λοιπόν πρόσωπα που μας απασχολεί η σχέση της φύσης και του ανθρώπου της. Σκοπός μας είναι ο φυσικός ρυθμός εξέλιξης. Μας απασχολούν τα δικαιώματα της φύσης και του ανθρώπου της. Αποκτούμε φίλους και συνοδοιπόρους. Οι άνθρωποι με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω τους φαίνεται να διψούν να ακούσουν και να συμμετέχουν σε κάτι τόσο ουσιαστικό και ελπιδοφόρο. Αναζητήσαμε παλιούς σπόρους και γνώσεις για την καλλιέργειά τους. Αποκτήσαμε και οργανώσαμε το αρχείο μας. Φτιάξαμε το πρώτο μας κηπάριο και αρχίσαμε μια συνεργασία με γεωργούς και φυσιολάτρες της περιοχής. Επιδιώξαμε επίσης συνεργασία με παρόμοιες ομάδες σε όλη την Ελλάδα. Γνωρίσαμε ανθρώπους που η ασχολία τους αυτή τους έχει κάνει απίστευτα γενναιόδωρους, χαρούμενους και αυτάρκεις. Καταλάβαμε πως όταν οι άνθρωποι βρίσκουν λύση στο πρόβλημα της διατροφής τους, σε μακροχρόνια βάση, νιώθουν πιο ελεύθεροι και ισορροπημένοι." 

Το πρόγραμμα:

Κυριακή 25 Ιουλίου

Έναρξη /καλωσόρισμα. Ευχαριστίες για παρουσίες και συμμετοχές, παρουσίαση του προγράμματος και της ιδέας που το ενέπνευσε.

Παρουσίαση της Αυτοδιαχειριζόμενης Τράπεζας Σπόρων "Σπόροι Ελευθερίας" και της αναγκαιότητας της ομάδας σποροφύλαξης. Αφιέρωμα στη μνήμη του Βασίλη Μάγγου (projection). "A Seed for change" ταινία - (projection). Συναυλία. 

Δευτέρα 26 Ιουλίου

Καλλιέργεια και περιβάλλον - Ομιλίες: Θεόδωρος Αρβανίτης - βιοκαλλιέργεια, αναφορά στο οικοσχολείο. Κώστας Τσίγκος παραγωγός φυσικής τροφής διαρκώς καλλιεργούμενης. Παναγιώτης Κάτσαρης - Κομποστοποίηση.

Συναυλία. 

Τρίτη 27 Ιουλίου

Καλλιέργεια και περιβάλλον - Εργαστήριο. Ομιλίες: Χριστίνα Καραλέκα - Σποροπαραγωγή / φύλαξη σπόρων / σπορομοίρασμα. Διονυσία Παναγάκη - βιοκαλλιέργεια ελιάς / ελαιόδασος. Συναυλία. 

Τετάρτη 28 Ιουλίου

Περιβάλλον και τέχνη. Performance. Μουσικοκινητικά δρώμενα / ποίηση / θέατρο. Διαγωνισμός: Φωτογραφία / βίντεο / τέχνη από ανακυκλώσιμα, με ανοιχτό θέμα "Περιβάλλον και Κοινωνία". 

Θα βραβευτούν τρία έργα με δώρο πίνακες του μεγάλου καρτουνίστα ζωγράφου ΜΙΚΑΛΕΦ, καδραρισμένους από τον ίδιο τον καλλιτέχνη.

Συναυλία. 

Πέμπτη 29 Ιουλίου

Κινήματα και περιβάλλον - Ομιλίες: ΣΒΟΥΡΑ, παρουσίαση αυτοδιαχειριζόμενου παντοπωλείου. ΒΙΟΜΕ, Αυτοδιαχείριση στην παραγωγή. Γιώργος Κολέμπας και Γιάννης Μπίλλας / Αποανάπτυξη - τοπικοποίηση - κοινοτισμός. Βαγγέλης Γαλανόπουλος - Σταγιάτες/ ιδιωτικοποίηση του νερού, αγώνας για την αυτοδιαχείριση στο "γαλατικό χωριό".

Συναυλία. 

Παρασκευή 30 Ιουλίου

Κινήματα και περιβάλλον - Ομιλίες: Δίκτυο Βοιωτών κόντρα στον ενεργειακό παροξυσμό / ανεμογεννήτριες - ενεργειακό ζήτημα και κινήματα. Άκης Ντάνος δημοσιογράφος, πτυχιούχος οικονομολόγος της Σχολής Οικονομίας και Πολιτικής του Αμβούργου, μέλος της Αναρχικής Συνέλευσης Άργους. Επιτροπή Αγώνα Μεγάλης Παναγίας - Εξορύξεις στις Σκουριές και ορυκτός πλούτος. Ανοικτή Συνέλευση Ιωαννίνων και Πρωτοβουλία Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων. Συντονισμός Συλλογικοτήτων Βόλου ενάντια στην καύση σκουπιδιών. Αφιέρωμα στον Βασίλη Μάγγο, Γιάννης Μάγγος (πατέρας). Συναυλία. 

Σάββατο 31 Ιουλίου

Ανοικτή συνέλευση του φεστιβάλ. Συναυλία - κλείσιμο.

Ελεύθερα εργαστήρια για μαθητές:

Τετάρτη 28 Ιουλίου, ώρα 18:30 μμ Ο κύκλος του Σπόρου - Σποροπαιχνίδια, με την Χριστίνα Καραλέκα Ντονά.

Πέμπτη 29 Ιουλίου, ώρα 18:30 μμ Φυσική δόμηση για παιδιά – ελάτε να χτίσουμε χελιδονοφωλιές και να ξεναγηθούμε στο σπίτι του προπάππου, με τον Στάθη Αθανασόπουλο.

Παρασκευή 30 Ιουλίου, ώρα 18:30 μμ Η Πανσπερμία της Φύσης – Παρατηρώ, Ανακαλύπτω, Δημιουργώ, Φαντάζομαι και Παίζω, Γίνομαι περιβαλλοντολόγος, με Εκπαιδευτικούς από την ομάδα της Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε.

Σάββατο 31 Ιουλίου, ώρα 19:00 μμ Χορός και Φύση, με τον Χορευτή Χορογράφο Performer Αντώνη Λιβερόπουλο.

Συμμετέχουν οι μουσικοί και τα σχήματα:

FRANK PANX (PANX ROMANA) και Σαλταδόροι, Βασίλης Ράλλης, Αέρα Πατέρα, DIRTY FUSE, Λάμπρος Παπαλέξης, Ρήγας Σκεπέταρης, Ρεμπέτες, Αλέρτ De Luar & the Street Dose, Dj Nightmare (illest), Spooky Beat, Psycho Tropica, Kokkinià, Άυλος 542, ΦΑΚΑ, Deep Soul Divers, Dorian Grey, Red Button Effect, The Screaming fly, Αθανάσιος Κλασίνας, Διονύσης Φαρμάκης και Πεδίο Δέλτα Ψ # Dj Wheel-M # KinGorilla, The last verse, Φαλκονέρα, Κώστας Θαλερός.

Ίνφο

Που

Φιλιατρά Μεσσηνίας

Πότε

Κυριακή 25 έως Σάββατο 31 Ιουλίου, 2021

Οι Σπόροι Ελευθερίας και οι δράσεις τους:

Πριν από δύο περίπου χρόνια ξεκίνησε στα Φιλιατρά Μεσσηνίας μια προσπάθεια ώστε να δημιουργηθεί η τοπική τράπεζα παραδοσιακών σπόρων. Μια ομάδα ανθρώπων που ίδρυσαν τους "Σπόρους Ελευθερίας". Ο προσωπικός τους αγώνας είναι να διατηρήσουν και να διαφυλάξουν τις παλιές ποικιλίες, οι οποίες κινδυνεύουν να εξαφανιστούν μαζί με τις συνήθειες και την φιλοσοφία ζωής που τους συνόδευαν για χιλιάδες χρόνια.

Πρόσωπα που τους απασχολεί η σχέση της φύσης και του ανθρώπου της, έχουν δημιουργήσει ένα κηπάριο και άρχισαν μια συνεργασία με γεωργούς και φυσιολάτρες της περιοχής. Επιδίωξαν επίσης συνεργασία με παρόμοιες ομάδες σε όλη την Ελλάδα. Γνώρισαν ανθρώπους που η ασχολία τους αυτή τους έχει κάνει απίστευτα γενναιόδωρους, χαρούμενους και αυτάρκεις. Κατάλαβαν πως όταν οι άνθρωποι βρίσκουν λύση στο πρόβλημα της διατροφής τους, σε μακροχρόνια βάση, νιώθουν πιο ελεύθεροι και ισορροπημένοι. Αυτή την λύση όμως μπορεί να την προσφέρει μόνο ο παραδοσιακός σπόρος, ως ο σπόρος που γεννάει σπόρους, ο σπόρος που αντέχει.

Το φεστιβάλ είναι Αφιερωμένο στη μνήμη του Βασίλη Μάγγου:

Δεν υπάρχουν σχόλια: