Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

Έβρος: Αντιπλημμυρικά έργα και όχι φράχτη και βάσεις

Ανησυχία επικρατεί στους κατοίκους του νομού Έβρου μπροστά στον κίνδυνο τα ποτάμια να πλημμυρίσουν για ακόμη μια φορά. «Είναι απόλυτα δικαιολογημένες οι διαμαρτυρίες των αγροτών του Ερυθροπόταμου καθώς βλέπουν να έρχεται ο χειμώνας και τα 24 ρήγματα στα αναχώματα του Ερυθροπόταμου, που προκάλεσαν οι πλημμύρες του Φεβρουαρίου, παραμένουν ανοιχτά με τα 37.000 καλλιεργήσιμα στρέμματα εκτεθειμένα στο έλεος των καιρικών φαινομένων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου Η ΕΝΟΤΗΤΑ. «Σήμερα χρειάζεται μια απλή βροχή για να ξαναπλημμυρήσουν. Για άλλη μια φορά αποδείχτηκε ότι και η σημερινή κυβέρνηση έχει χρήματα για να στέλνει στρατιωτικές αποστολές στην Ασία , την Αφρική και αλλού, έχει χρήματα για να μπουκώνει τους επιχειρηματικούς ομίλους, όταν όμως πρόκειται για την ικανοποίηση λαϊκών αναγκών σφυρίζουν όλοι τους κλέφτικα».

Ανησυχίες για επερχόμενες πλημμύρες είχε εκφράσει από τις 20/9 και ο Αγροτικός και Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης χαρακτηρίζοντας «τη δημιουργία φράχτη στη ιρλανδική διάβαση Μελισσοκομείου στις Φέρες εγκληματική». Όπως δήλωσε ανάμεσα σε άλλα ο πρόεδρός του Κ. Αλεξανδρής (στο xronos.gr): «Πρόκειται για μια ιρλανδική διάβαση (σ.σ. δηλαδή διάβαση χωρίς γέφυρα) στην περιοχή του κάμπου των Φερών μέσα από την οποία διοχετεύεται το νερό σε μια αντιπλημμυρική ζώνη που έχουμε και κατεβαίνει από μια δεύτερη δίοδο κάτω στην θάλασσα … είχαμε πει ότι δεν θα έπρεπε σε εκείνο το σημείο να υπάρχει ο φράχτης και μάλιστα ότι θα έπρεπε να αλλάξει χωροταξικά ο φράχτης. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε. Από τα 250 μέτρα (της διάβασης) έχουν κλειστεί (με φράχτη) 180-190 μέτρα και πλέον έμειναν 60-70 και αυτά θέλουν να κλειστούν πάλι με φράχτη».

«Ζούμε ένα παραλογισμό», σχολίασε ο Γιώργος Μποτσίδης, συνδικαλιστής στην Αλεξανδρούπολη. «Την ίδια στιγμή που τα αναχώματα παραμένουν ανοιχτά και καλλιέργειες και κάτοικοι κινδυνεύουν άμεσα από τις πλημμύρες, η κυβέρνηση προτιμάει να σπαταλάει δισεκατομμύρια στον ρατσιστικό φράχτη του Έβρου για να εμποδίσει τους πρόσφυγες και τους κατατρεγμένους να ζητήσουν άσυλο – και μαζί τους και τα νερά του ποταμιού. Την ίδια στιγμή που το νοσοκομείο και οι υπηρεσίες στενάζουν από ελλείψεις έρχεται ο Θεοδωρικάκος στον Έβρο για να πει ότι προσλαμβάνει ακόμη 250 συνοριοφύλακες, ενώ ο Μητσοτάκης θέλει να κάνει όλη την περιοχή αμερικάνικη βάση. Η απάντηση δεν είναι η διευθέτηση αλλά η κατάργηση του φράχτη και τα λεφτά που σπαταλιόνται σε αυτόν να δοθούν για αντιπλημμυρικά και άλλα έργα, για τις ανάγκες του κόσμου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: