Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

Αθήνα: Πλατάνια στην Πανεπιστημίου, λάσπες στις γειτονιές

«Χαιρέτα μου το Πλάτανο κύριε Μπακογιάννη. Λίγες ώρες βροχής ήταν αρκετές για πλημμυρίσουν δρόμοι, σχολεία, να διακοπεί το ρεύμα και το νερό και να παραλύσει ολόκληρη η Αθήνα συμπεριλαμβανομένου του Συντάγματος. Βλέπετε τόσο η κυβέρνηση όσο και ο δήμος Αθήνας ήταν απασχολημένοι οι μεν να παραγγείλουν φρεγάτες και να ξεπουλήσουν τη ΔΕΗ και οι δε να αναβαθμίσουν το “μεγάλο περίπατο” ή “μεγάλο περίδρομο”. 

Έτσι τα φρεάτια έμειναν βουλωμένα και ο κόσμος στο έλεος μιας μέτριας βροχόπτωσης που βαφτίσθηκε “ακραίο καιρικό φαινόμενο” για την περίσταση. Και ο δήμαρχος αφού πέταξε πλέον των 2 εκατομμυρίων ευρώ βάφοντας δρόμους, στήνοντας ζαρντινιέρες 500 ευρώ η μία και φυτεύοντας φοίνικες, αποφάσισε τώρα να τα ξηλώσει, να φαρδύνει κι άλλο τα πεζοδρόμια στενεύοντας το δρόμο και να φυτέψει πλατάνια αυτή τη φορά». 

Αυτά αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας, οι φτωχογειτονιές της οποίας χτυπήθηκαν από τις πλημμύρες της περασμένης εβδομάδας.  Ενδεικτική είναι και η ανάρτηση της Επιτροπής πολιτών γειτονιών Πατησίων που κατήγγειλαν ότι η καταιγίδα «επιβεβαίωσε όσα πολύ εύκολα φανταζόμασταν ότι θα συμβούν… Η βροχή τρέχει προς τις αίθουσες των πρόσφατα τοποθετημένων κοντέινερ στο 153 νηπιαγωγείο Αθήνας (πάρκο Ιακωβάτων)».

«Δήμαρχε, φέρε τα πλατάνια στην Ακαδημία του Πλάτωνα που υπάρχει μπόλικο νερό, να γλιτώσουμε τα 3 εκατ. ευρώ!», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα/Ανταρσία σε Κυβέρνση-ΕΕ-Κεφάλαιο. Και η ανακοίνωση συνεχίζει:

«Τις δηλώσεις του δημάρχου Μπακογιάννη "Έτοιμη η Αθήνα να δεχτεί το νέο κύμα κακοκαιρίας" στις 12 Οκτωβρίου, τις παράσυρε το ρέμα λίγες μέρες μετά.

Στην Αθηνά, όχι μόνο στον Κολωνό, στον Πλάτωνα, στα Σεπόλια, στο Μαρκόνι, στον Αγ. Σάββα κ.α., αλλά και στο Πολύγωνο, στο Γκύζη, στα Τουρκοβούνια, στους Αμπελοκήπους στην Ευελπίδων, στην Κ. Τσαλδάρη, έξω απ’ τα Δικαστήρια, πίσω από το Εφετείο, οι δρόμοι έγιναν ορμητικοί χείμαρροι που παρέσυραν μηχανάκια, μικρά ΙΧ αυτοκίνητα και ανθρώπους.

Η οργή ξεχειλίζει, γιατί με μια έντονη βροχή χάνονται κόποι μιας ζωής και καταστρέφονται αγαθά και υλικά που δύσκολα τα ξαναφτιάχνονται.

Δεν είναι ούτε γραφειοκράτες, ούτε ανίκανοι, ούτε αμαθείς. Είναι ταξικά τοποθετημένοι και προσανατολισμένοι να υπηρετούν την τάξη τους. Και η τάξη τους δεν ζει στην πίσω αυλή της Αθήνας.

Είναι τόσο προκλητικοί, που ενώ γνωρίζουν π.χ. για όλη την ευρύτερη περιοχή της Ακ. Πλάτωνα και την έλλειψη βασικών υποδομών (αδιάνοιχτοι δρόμοι, ανυπαρξία αποχετευτικού δικτύου, απουσία αναγκαίων απαλλοτριώσεων, πλατειών, σχολείων, αθλητικών χώρων κ.λπ.), δήμαρχος και υπ. Πολιτισμού ασχολούνται με μπίζνες, καταστρέφουν το πάρκο, με σχέδιο να το «παραχωρήσουν» προς εκμετάλλευση.

Τέρμα πια η κοροϊδία. Απαιτούμε άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας της Αθήνας και του λεκανοπεδίου.

Απαιτούμε να μπουν στο κέντρο της προσοχής τα υπαρκτά καθημερινά προβλήματα των γειτονιών της πίσω αυλής της πόλης.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τη νεολαία να αγωνιστούμε για να τα επιβάλλουμε!», καταλήγει.

Μαζική ήταν η συμμετοχή την περασμένη Κυριακή 17/10 στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και στο Τουρνουά Τένις Ελεύθερης Άθλησης που διοργάνωσαν οι αθλούμενοι στο Αττικό Άλσος, ενάντια στην έξωση της ελεύθερης άθλησης. Την προηγούμενη Κυριακή το τουρνουά παρεμποδίστηκε από 10 πάνοπλους αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ), οι οποίοι δεν επέτρεπαν την είσοδο των αθλούμενων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: