Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Ενάντια στον πόλεμο και στις εξορύξεις

Mε επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Μάη στο κτίριο του Συλλόγου Αρχαιολόγων Αθηνών η εκδήλωση που οργάνωσε η «Συνεργασία Ενάντια στις Εξορύξεις και τον Πόλεμο σε Ελλάδα Τουρκία Κύπρο-Μας σκάβουν τον λάκκο». Ήταν μια πολύ θετική πρωτοβουλία μιας και είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν και να συζητήσουν από κοντά αγωνιστές-τριες από την Τουρκία, την Ελλάδα και την Κύπρο, από βορρά και το νότο, πλάι-πλάι με αγωνιστές που συμμετέχουν στα κινήματα ενάντια στις εξορύξεις και συνολικότερα την καταστροφή του περιβάλλοντος στην Ελλάδα.

Την συζήτηση με θέμα «Ο πόλεμος για την ενέργεια και τα κινήματα σε Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρο» άνοιξαν ο Κυριάκος Χάλαρης (Μας σκάβουν τον λάκκο- Ελλάδα), ο Φώτης Μπενλίσοϊ (Kazma Birak- Τουρκία), η Τσάλα Ηλεκτρίκτσι (Kazma Birak- Κύπρος) και η Μυρτώ Σκουρουπάθη (Μας σκάβουν τον λάκκο- Κύπρος) ενώ τη συζήτηση συντόνισε η Εμμανουέλα Τερζοπούλου (Κίνηση για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας). 

Ο Κυριάκος Χάλαρης, παρουσίασε τους στόχους της Πρωτοβουλίας και την πορεία της τα τελευταία δύο χρόνια απ’ όταν δημιουργήθηκε το 2020, μέσα στα νέα δεδομένα του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης. Ο Φώτης Μπενλίσοϊ αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση Ερντογάν να αναβαθμίσει την θέση της Τουρκίας σαν περιφερειακή δύναμη στην ευρύτερη γεωπολιτική σκηνή. Η Τσάλα Ηλεκτρίκτσι ανέφερε ότι υπάρχουν σήμερα πάνω από 200 πλατφόρμες άντλησης στη Μεσόγειο τονίζοντας πόσο επικίνδυνοι είναι οι ανταγωνισμοί για τους υδρογονάνθρακες που κόντεψαν να οδηγήσουν πέρσι σε πόλεμο. Η Μυρτώ Σκουρουπάθη αναφέρθηκε στις μάχες που δίνουν στο νότο και ενάντια στις εξορύξεις, την απόπειρα ιδιωτικοποίησης του νερού και άλλα περιβαλλοντικά μέτωπα υπογραμμίζοντας τη σημασία των κοινών αγώνων.

Στη συζήτηση που ακολούθησε ανάμεσα στους ομιλητές και τις ομιλίτριες που πήραν το λόγο ήταν, ο διωκόμενος από εταιρεία Αιολικών, Τάσος Σαράντης, δημοσιογράφος στην Εφημερίδα των Συντακτών που έβαλε την εικόνα ότι οι πολυεθνικές των πετρελαίων και των ορυκτών  προχωράνε στα βιομηχανικού τύπου αιολικά καταστρέφοντας τη χώρα. Ο Βασίλης Χλης από την πρωτοβουλία Save Tinos κατά των ανεμογεννητριών τόνισε ότι έχουμε τη δύναμη να σταματήσουν και η καταστροφή και οι διώξεις. Η Δέσποινα Σπανούδη από το Πανελλαδικό Δίκτυο Συλλογικοτήτων για την Ενέργεια μίλησε για την ακρίβεια στο ρεύμα και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των εταιριών και της ιδιωτικοποιημένης ενέργειας ενώ ο Γιάννης Σηφακάκης από την Πρωτοβουλία Ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική Αλλαγή τόνισε ότι αυτή η εκδήλωση έρχεται την κατάλληλη στιγμή. Tην ώρα που ο Μητσοτάκης πηγαίνει στην Ουάσιγκτον, την ώρα που μας λένε ότι η περιοχή θα γίνει ενεργειακός κόμβος είτε με τις εξορύξεις είτε με τo LNG εμείς συζητάμε και συντονιζόμαστε διεθνιστικά συνδέοντας τον αγώνα ενάντια στον πόλεμο με τον αγώνα υπέρ του περιβάλλοντος.

Πηγή: ergatiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: