Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023

Άλιμος: Πανελλαδική ημέρα δράσης-ευαισθητοποίησης για ελεύθερες παραλίες Κυριακή 3/9/2023 στις 11.30πμ

Οι παραλίες δεν είναι οικονομικοί πόροι. Είναι φυσικός πλούτος και ως τέτοιος πρέπει να αντιμετωπιστεί, ώστε να μπορούν να τον απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες χωρίς διακρίσεις

Για αυτό, τα κατά τόπους κινήματα για την δημόσια χρήση και προστασία των παραλιών συντονιζόμαστε στην Πανελλαδική Δράση για Ελεύθερες Παραλίες την Κυριακή, 3 Σεπτεμβρίου 2023 στις 11.30πμ στον Άλιμο, Μνημείο Πεσόντων (πεζόδρομο της δημόσιας παραλίας).

Ειδικότερα:

Σκοπός όλων των τοπικών ομάδων προστασίας των παραλίων είναι να προστατεύσουμε τις παραλίες από την αλόγιστη εμπορευματοποίηση και εκμετάλλευσή που περιορίζει ή αδυνατεί τη δημόσια προσβασιμότητά του και ζητάμε την εφαρμογή του νόμου:

«Ιδιωτικές παραλίες ο νόμος δε γνωρίζει», τόνισε ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Σ. Παναγιωτόπουλος με εγκύκλιό του την 04/05/2023 

«σύμφωνα με το Σύνταγμα, οι αιγιαλοί και οι παραλίες είναι δημόσια (εκτός συναλλαγής) και κοινόχρηστα» καθιστά σαφές η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα – Χριστοδουλέα με κατεπείγουσα ανακοίνωση την 18/08/2023

Τοπικά κινήματα πολιτών από όλη την Ελλάδα για την προστασία των παραλίων (Πάρος, Χανιά, Νάξος, Αθήνα, Χαλκιδική, Ηγουμενίτσα, Τήνος, Θάσος, Ίος, Αίγινα) συμμετέχουμε με τοπικές δράσεις την Κυριακή, 3 Σεπτεμβρίου 2023, ως Ημέρα Πανελλαδικής Δράσης για Ελεύθερες Παραλίες.

Ποιοι είμαστε:

H ομάδα SAVE THE BEACHES OF ATTICA - ΣΩΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ συγκροτήθηκε τον Αύγουστο του 2023 από ευαισθητοποιημένους πολίτες και κινήματα πολιτών σε περιβαλλοντικά θέματα χωρίς κομματικό χαρακτήρα, πολιτικά συμφέροντα ή οικονομικό χορηγό, επιθυμώντας να εφαρμοστεί και να ενισχυθεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών για ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις παραλίες και να προστατευτούν τα παράκτια οικοσυστήματα από οποιαδήποτε ανθρωπογενή αλλοίωση.

Ειδικά για την Αττική διεκδικούμε την απελευθέρωση όλων των κλειστών (με αντίτιμο) ή ιδιωτικοποιημένων (αποκλεισμένων λόγω ιδιωτικής δράσης) παραλιών.

Θέλουμε την προστασία των παραλίων και των δικαιωμάτων των πολιτών από:

  • Παράνομη κατάληψη με ομπρελοκαθίσματα χωρίς καμία ή με ληγμένη Σύμβαση απλής χρήσης αιγιαλού της επιχείρησης.
  • Κατάληψη με ομπρελοκαθίσματα έκτασης μεγαλύτερης από αυτή που ορίζεται στη Σύμβαση.
  • Καταστρατήγηση του 50% ελεύθερης παραλίας (30% για περιοχές Natura). Σε ορισμένες παραλίες, η κατάληψη φτάνει το 100% της έκτασης της, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό από την παραλία των λουομένων που δεν θέλουν να δεχτούν τις υπηρεσίες των επιχειρήσεων αυτών.
  • Μη τήρηση της απόστασης των 5m των ομπρελοκαθισμάτων από τη θάλασσα.
  • Εκφοβιστικές συμπεριφορές εις βάρος των λουόμενων στα ελεύθερα κομμάτια των παραλιών από «επιχειρηματίες» ομπρελοκαθισμάτων.
  • Κλείσιμο / "ιδιωτικοποίηση" παραλιών λόγω:

  1. επιχειρηματικής δραστηριότητας (παραλίες που περικλείονται από μεγάλα ξενοδοχεία, τα οποία, είτε απαγορεύουν την πρόσβαση, είτε ζητούν αντίτιμο για τη χρήση της παραλίας.
  2. ιδιωτικής περιουσίας που περικλείει την παραλία και αποκόβει την πρόσβασή της από τους πολίτεςι
  3. διωτικών επενδυτικών σχεδίων (βλέπε Αγιος Κοσμάς/Ελληνικό, Αστέρια  Γλυφάδας – Αστέρας Βουλιαγμένης) που περικλείουν την παραλία και αποκόβουν την πρόσβασή της από τους πολίτες.

  • Αποκλεισμό / υποβάθμιση αρχαιολογικών χώρων που συνορεύουν με την παραλία.
  • Επιβολή αντιτίμου σε πολλές παραλίες σε Δήμους (νότια προάστια Αττικής) προκειμένου να εισέλθουν οι λουόμενοι στην ακτή (με δωρεάν ή έκπτωση στους εκάστοτε Δημότες)
  • Πλήθος άλλων παραβάσεων και αυθαιρεσιών (ηχορύπανση, σκουπίδια, περιφράξεις, κλείσιμο δρόμων, κτλ), τα οποία αλλοιώνουν τον χαρακτήρα και υποβαθμίζουν το περιβάλλον των παραλιών.

Ζητάμε:

  • Την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων αρχών, ώστε να σταματήσει άμεσα το όργιο παρανομίας και να αποκατασταθεί η νομιμότητα.
  • Να ελέγχεται η τήρηση όλων των συμβάσεων που υπογράφονται από Δήμους, ΕΤ.Α.Δ και Κτηματική Υπηρεσία με τους επιχειρηματίες.
  • Να επιβάλλονται άμεσα και αμετάκλητα βαριά φορολογικά πρόστιμα και ποινές.
  • Να παταχθούν φαινόμενα διαφθοράς μεταξύ Δήμων και επιχειρηματιών σχετικά με τη χρήση της παραλίας.
  • Την αυστηροποίηση των ποινών για τους επαναλαμβανόμενα παρανομούντες.
  • Διακοπή απαίτησης αντιτίμου για πρόσβαση στις παραλίες που διαχειρίζονται οι δήμοι. 
  • Άνοιγμα όλων των κλειστών / "ιδιωτικοποιημένων" παραλίων με αντίστοιχη επικαιροποίηση της νομοθεσίας και των σχετικών διατάξεων.
  • Να μην επικαλείται το δημόσιο συμφέρον, όταν επωφελούνται μόνο οικονομικά συμφέροντα που τελικά αποβαίνουν σε βάρος του περιβάλλοντος και κυρίως των πολιτών!

Τέλος, επιθυμούμε την διαχείριση των παραλιών από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και όχι το Υπουργείο Οικονομικών. Οι παραλίες δεν είναι οικονομικοί πόροι. Είναι φυσικός πλούτος και ως τέτοιος πρέπει να αντιμετωπιστεί, ώστε να μπορούν να τον απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες χωρίς διακρίσεις.

Ακριβές σημείο συνάντησης: 

Άλιμος, Μνημείο Πεσόντων στον πεζόδρομο της δημόσιας παραλίας, https://goo.gl/maps/LL92T3N4ac4hzSAi8.

Πρόσβαση: Στάση 2η ή 3η Καλαμακίου με λεωφορείο, στάση Καλαμάκι με τραμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: