Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Συνέλευση-συζήτηση σήμερα Τετάρτη 24/4 στις 6μμ στο πάρκο Ηνιόχου στο Γαλάτσι

Σε συνέλευση-συζήτηση σήμερα Τετάρτη 24 Απριλίου στις 18:00 στο πάρκο Ηνιόχου (Λ. Βεΐκου και Ηνιόχου) στο Γαλάτσι καλεί η Πρωτοβουλία για την Υπεράσπιση του Πάρκου Ηνιόχου.

Όπως αναφέρει ανάμεσα σε άλλα στο κάλεσμά της:

«Το προηγούμενο χρονικό διάστημα ο δήμαρχος Γαλατσίου Γ. Μαρκόπουλος, που τον τελευταίο χρόνο έχει μετατρέψει ήδη 5 ελεύθερους χώρους σε πάρκινγκ, εξέφρασε για άλλη μια φορά σε ραδιοφωνικό σταθμό την πρόθεσή του να μετατρέψει και το πάρκο Ηνιόχου σε υπόγειο πάρκινγκ...

Με την έναρξη των εργασιών του μετρό, που θα ολοκληρωθούν σε τουλάχιστον μια δεκαετία, έχουν θυσιαστεί πέντε πλατείες, δύο παιδικές χαρές, χώροι άθλησης, αρκετά στρέμματα δασικής έκτασης, καθώς και ο περίπατος προς το Άλσος Βεΐκου. Ταυτόχρονα ο Δήμος Γαλατσίου έρχεται να καταστρέψει τον τελευταίο πνεύμονα πρασίνου μέσα στο αστικό περιβάλλον της πόλης μας, το πάρκο Ηνιόχου. Το μοναδικό με δέντρα υψηλής βλάστησης, δίχως τσιμέντο, γεμάτο χώμα και πράσινο...

Oι κάτοικοι της γειτονιάς και της πόλης ολόκληρης με προσωπικό χρόνο, έξοδα και κόπο διαμόρφωσαν μια βρώμικη αλάνα 3,6 στρεμμάτων σε καταπράσινο πάρκο με δέντρα, θάμνους, φυτά, παγκάκια, τραπέζια, φροντίζοντας για τη συντήρηση και την καθαριότητά του.

Το πάρκο βρίσκεται ξανά σε κίνδυνο. Αλλά υπολογίζουν χωρίς τον ξενοδόχο, εμάς, τους κατοίκους της περιοχής και τη πόλης που θα υπερασπιστούμε και πάλι τον δημόσιο πράσινο χαρακτήρα του χώρου και την ελεύθερη πρόσβαση για όλους και όλες».

Το ιστορικό του πάρκου Ηνιόχου

από την Κατερίνα Αρβανιτάκη

Το Πάρκο Ηνιόχου, δηλ. ΟΤ 134/τ.98, κομμάτι του από Τουρκοκρατίας τσιφλικιού των Βέικων, δεσμεύτηκε από το Δήμο Γαλατσίου (Β. Παπαδιονυσίου) το 1990 ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου. Την εποχή εκείνη οι κληρονόμοι Βέικου επιχείρησαν επανειλημμένα να εισβάλουν στο χώρο με μπουλντόζες, εισαγγελέα και ΜΑΤ, για να ξεκινήσουν εργασίες εκσκαφής και οικοδόμησης πάρκινγκ. Αυτό αποτράπηκε με κινητοποιήσεις των περιοίκων και της δημοτικής αρχής, η οποία διαμόρφωσε στοιχειωδώς το χώρο με δενδροφύτευση και παγκάκια.. Επί δημαρχίας Τούντα απαλλοτριώθηκε (2003). Το 2005 ο Δήμαρχος επιχειρεί ν’ αλλάξει το χαρακτήρα του ακινήτου για να φτιάξει κτίριο πολλαπλών δραστηριοτήτων, στο οποίο προστέθηκε και υπόγειο πάρκινγκ.

Η απόφαση αυτή, στην οποία αντιτάχθηκε σύσσωμη η αντιπολίτευση, αποτράπηκε: Δημιουργήθηκε Επιτροπή Κατοίκων και ξεκίνησαν κινητοποιήσεις με υπομνήματα και παραστάσεις προς το Δημοτικό Συμβούλιο, μεγάλη συγκέντρωση και πορεία στο Δημαρχείο, συλλογή 4000 υπογραφών, νέες δενδροφυτεύσεις, καθάρισμα και περιφρούρηση του χώρου.

Ο επόμενος Δήμαρχος Τσίρος, σχεδιάζει κι αυτός να φτιάξει υπόγειο πάρκινγκ, αλλά με καφετέρια στην επιφάνεια (2007). Οι αντιδράσεις των κατοίκων συνεχίζονται και τα σχέδια αναστέλλονται.

Παράλληλα με την αποφασιστική διεκδίκηση να σωθεί ο χώρος από τις ορέξεις των εργολάβων (γιατί περί αυτού πρόκειται, βεβαίως! Τα έρημα τα δέντρα δε δίνουν μίζες!), η Επιτροπή Κατοίκων μαζί με τους περίοικους και πολλούς/ές ακόμα Γαλατσιώτες/ισσες διαμορφώνουν το χώρο

  • με αποκλειστικά δικά τους έξοδα: δέντρα, τραπέζια, παγκάκια, αυτόματο πότισμα.
  • Με αποκλειστικά προσωπική εργασία: σκάψιμο, φυτεύσεις, κατασκευές, εγκατάσταση ποτίσματος, κλαδέματα, συλλογή σκουπιδιών, συντηρήσεις κάθε είδους κλπ...
  • ...και διοργανώνουν κάθε λογής εκδηλώσεις: οικογιορτή , παιδικό θέατρο, καραγκιόζης , γιορτασμός του Κλήδονα, χριστουγεννιάτικος στολισμός κλπ. 

Επιπλέον, για αρκετά χρόνια, κάθε Πέμπτη βράδυ στηνόταν γιορτή-τσιμπούσι ρεφενέ από την παρέα του πάρκου. Ο αείμνηστος (πρωτεργάτης στους αγώνες και τις δουλειές του πάρκου) Αλέκος Δραγώνας έψηνε τους μεζέδες.

Πέρασε ο καιρός, οι παλιοί μεγάλωσαν, οι νέοι δεν ξέρουν την ιστορία και το κτήνος του τσιμέντου ξαναξύπνησε: δίνουν και παίρνουν οι φήμες, οι διαρροές αλλά και οι … εξομολογήσεις του ίδιου του δημάρχου (του 3ου κατά σειράν θερμού οπαδού των πάρκινγκ).

Στο μεταξύ, 2 εμβληματικοί ελεύθεροι χώροι δόθηκαν για θηριώδες τσιμέντωμα (Ζαΐρα και οικόπεδο Παπαφλέσσα και Κυμοθόης), 3 άλλοι έγιναν 3 δημοτικά πάρκινγκ και οι εργολάβοι του Μετρό εγκαταστάθηκαν για την επόμενη 10ετία τουλάχιστον στην πόλη. Απολογισμός του πρώτου 10μήνου της παρουσίας τους:

  • καταργήθηκαν 4 πλατείες, 2 παιδικές χαρές, η διαδρομή περιπάτου από και προς το άλσος Βεΐκου (που στοίχησε 1 εκ. Ευρώ χωρίς καν να ολοκληρωθεί), η κεντρική νησίδα της Βεΐκου, χώρια τα πεζοδρόμια. 
  • Καταστράφηκε συνολικά το πράσινο των παραπάνω χώρων συν ένα μέρος από τη δασική έκταση πίσω από την πεζογέφυρα.
  • Οι μπουλντόζες είναι μια καθημερινότητα για μερικές χιλιάδες κατοίκους της Βεΐκου, της Γαλατσίου, της Αγ. Γλυκερίας, της Πρωτοπαπαδάκη και των παρόδων: Θόρυβος, σκόνη, ατμοσφαιρική ρύπανση, κυκλοφοριακό χάος, μποτιλιάρισμα, ένταση, ψυχική επιβάρυνση είναι πια 24ωρο καθεστώς, για περίοικους, οδηγούς & επιβάτες.

ΟΜΩΣ ο Γιώργος Μαρκόπουλος ιεραρχεί σαν 1ο πρόβλημα των κατοίκων του Δήμου το πάρκινγκ! Εκτιμά δε ότι, σε μια 10ετία που θα λειτουργήσει το μετρό, ο μεγάλος όγκος των οχημάτων που θα προσελκύει αυτό ακριβώς το μέσο, που πληρώνουμε απ’ το απερίγραπτο υστέρημά μας και με ΠΟΛΛΑ χρόνια απ’ τη ζωή μας, ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΔΡΑΣΤΙΚΑ ΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ, θα πνίξει το Γαλάτσι! Κι αντί να ψάχνει πώς θ’ αποτρέψει την προσέλευσή τους, αυτός ψάχνει πώς θα προσελκύσει περισσότερα και θα διευκολύνει την παραμονή τους!

(Παρένθεση: ας φύγουμε λοιπόν μια ώρα αρχύτερα να πάμε κάπου αλλού, γιατί σ’ εκείνη την πόλη δε θα υπάρχουν ούτε οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις για ανθρώπινη κατοικία)

Παρακαλώ όποια/όποιον διαβάζει αυτό το κείμενο να σκεφτεί:

Πόσο οξύμωρο είναι όλο αυτό το παραμύθι, πόσο κορόιδα μας θεωρούν και μας ταΐζουν ασύστολα ψέματα!

Μέρα τη μέρα που περνά, η ζωή στον πλανήτη (νομίζω και το Γαλάτσι σ’ αυτό τον πλανήτη βρίσκεται) βαδίζει προς την εξαφάνιση από τις καταστροφές που χωρίς καμία περίσκεψη σπέρνει παντού στη φύση ο άνθρωπος. Τα καλοκαίρια μας όπου νάναι θα φέρνουν νεκρούς από θερμοκρασίες που ο άνθρωπος δε μπορεί ν’ αντέξει. Οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες γίνονται καθημερινότητα, τα είδη (ζώα και φυτά) εξαφανίζονται ραγδαία κι εμείς ΕΚΤΙΜΑΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΡΚΙΝΓΚ;;;

ΥΓ. Το ακίνητο είναι χαρακτηρισμένο κοινόχρηστος χώρος πρασίνου και όταν ο Δήμαρχος ισχυρίζεται πως αγοράστηκε το 2003 όντας χαρακτηρισμένο ως πλατεία και υπόγειος χώρος στάθμευσης, δεν λέει την αλήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: