Τρίτη 14 Μαΐου 2024

Εκδήλωση-συζήτηση για τη φύση, την «πράσινη ανάπτυξη» και ο ρόλος του μηχανικού σε αυτή: Πέμπτη 16/5

Μια εκδήλωση για τα βουνά και τη φύση, την "πράσινη ανάπτυξη" και τον ρόλο μας σε αυτή ως μηχανικοί.

Με την κλιματική κρίση να γίνεται όλο και πιο επιτακτικό ζήτημα, κράτη και παγκόσμιο κεφάλαιο επενδύουν όλο και περισσότερο σε βιομηχανικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προσπαθώντας να χτίσουν ένα «πράσινο» και «αειφόρο» προσωπείο, για να καλύψουν την ουσία, δηλαδή τον «άχρωμο» και καταστροφικό για το περιβάλλον πολλαπλασιασμό των κερδών τους. Το εγχώριο μαζί με το διεθνές κεφάλαιο, ακόμη πιο επιτακτικά σε περίοδο ενεργειακής κρίσης, επεκτείνουν τα αιολικά πάρκα, τις εξορύξεις, και τις εγκαταστάσεις μεταφοράς (είτε ρεύματος, είτε ορυκτών καυσίμων). Τα έργα αυτά παίρνουν άδειες από επιτροπές/κρατικούς φορείς και ξεκινάνε (συχνά χωρίς όλες τις απαραίτητες άδειες) για να γίνουν πάνω σε χώρους φυσικής σημασίας όπως δάση, βιοτόπους, ποτάμια αλλά και καταστρέφοντας τοπικούς οικισμούς, σκοτώνοντας/εκδιώχνοντας παράλληλα εκατοντάδες ζώα.

Στο πλαίσιο αυτό, ακόμα και μέσα στις σχολές μας, βλέπουμε την επίδραση των συμφερόντων των ενεργειακών/εργολαβικών κολοσσών εταιριών να στρέφουν την συζήτηση στην ανάπτυξη τέτοιων νέων τεχνολογιών, και στην εκπαίδευση αντίστοιχου εργατικού δυναμικού. Χωρίς ποτέ ο πραγματικός στόχος να είναι οικολογικός, αλλά κερδοσκοπικός. Παράδειγμα αποτελεί το νέο επαγγελματικό μεταπτυχιακό που προετοιμάζει το ΕΜΠ σε συνεργασία με ναυτιλιακές εταιρείες, το οποίο πραγματεύεται την «πράσινη ναυτιλία». Με άλλα λόγια, προσπαθούν να μας πλασάρουν άλλη μια μορφή greenwashing, δηλαδή ξεπλύματος των πραγματικών υπαιτίων των οικολογικών καταστροφών που είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, τα μονοπώλια, το εγχώριο και διεθνές κεφάλαιο μέσα στο οποίο έχει «εξέχουσα θέση» -ειδικά στην Ελλάδα- το εφοπλιστικό κεφάλαιο και οι ναυτιλιακές επιχειρήσεις.

Για αυτό και ως σχήματα του ΕΜΠ διοργανώνουμε αυτήν την συζήτηση-εκδήλωση, μαζί με την Πρωτοβουλία Αθήνας για την προστασία των Αγράφων. Για να ενημερωθούμε από άτομα του περιβαλλοντικού κινήματος πως έμπρακτα εφαρμόζεται η πολιτική αυτή στην Ελλάδα, για να εξετάσουμε τι επιχειρήματα ακούγονται από κράτος και κεφάλαιο για να την υποστηρίξουν, και να συζητήσουμε ποιος ο ρόλος των μηχανικών στην ανάπτυξη τέτοιων ενεργειακών/τεχνολογικών έργων. Τελικά τι μπορούμε να κάνουμε για να απαντήσουμε στην λεηλασία αυτή; Kαι στον δρόμο, και στις βουνοκορφές, και μέσα από τις σχολές μας. Απέναντι στις αστικές λογικές που προβάλλουν τον ατομικό δρόμο και ατομικές καταναλωτικές λύσεις για την οικολογική καταστροφή, εμείς προτάσσουμε τη συλλογικοποίηση, τις κινηματικές απαντήσεις, τους διαθεματικούς αγώνες ενάντια στις πολιτικές κεφαλαίου-κρατών.

Πέμπτη 16 Μαΐου, από τις 4μμ, στο Κατειλημμένο Παπασωτηρίου, κεντρική πλατεία Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου.

Πρωτοβουλία Αθήνας για την Προστασία των Αγράφων

Αυτόνομη Πρωτοβουλία ΗΜΜΥ

Αυτόνομη Πρωτοβουλία Μηχανολόγων

Δεν υπάρχουν σχόλια: