Δευτέρα 13 Μαΐου 2024

Καταστολή και προσαγωγές στη νέα επιχείρηση περίφραξης μετρό στα Εξάρχεια

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέναντι στους κατοίκους που διαμαρτύρονται και καλούν σε πανστρατιά ενάντια στην κατασκευή σταθμού του μετρό στην πλατεία 

Επείγουσα έκκληση απευθύνουν από νωρίς το πρωί της Δευτέρας 13/5, οι κάτοικοι στις γειτονιές των Εξαρχείων, που ήρθαν μετά από μια μικρή ανάπαυλα, ξανά αντιμέτωποι με αιφνιδιαστικές εργασίες στην πλατεία και συγκεκριμένα για επέκταση της περίφραξής της για την κατασκευή του σταθμού του μετρό. 

Όπως καταγγέλλουν μάλιστα, η αστυνομία, απροειδοποίητα απομακρύνει με γερανό αυτοκίνητα από την πλατεία. Ήδη στα κοινωνικά δίκτυα αναρτήθηκε κάλεσμα να κατέβει ο κόσμος στον δρόμο, ενώ συγκέντρωση θα πραγματοποιείται το απόγευμα στις 7μμ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προσήχθησαν δύο πολίτες, μεταξύ αυτών ένας γονέας που διαμαρτυρήθηκε για την ασφάλεια των παιδιών που κινδυνεύουν από την ασφυκτική περίφραξη της περιοχής.

Σε συνέντευξή του τον περασμένο Ιανουάριο, ο νέος δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας δεν είχε αφήσει  περιθώρια για αλλαγές: «Θα έλεγα ότι το Μετρό στα Εξάρχεια είναι μια απόφαση ειλημμένη, η οποία πολύ δύσκολα μπορεί να αλλάξει - μου είπαν μάλιστα ότι είναι αδύνατο να αλλάξει. Αν είχαμε δυνατότητα σχεδιασμού, η προσέγγισή μου θα ήταν τελείως διαφορετική».

Οι κάτοικοι ωστόσο επιμένουν και ζητούν να ακυρωθεί η επέκταση του εργοταξίου και εν γένει η κατασκευή του μετρό στην ιστορική πλατεία, με δεδομένη την πληθώρα σταθμών σε πολύ κοντινά σημεία, αλλά και με αφορμή την κρατική καταστολή στο όνομά του. 

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο, η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου αποφάσισε να κρατήσει ανοιχτή την αναφορά για την κατασκευή σταθμού του Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων και να την παραπέμψει στην αρμόδια για ζητήματα αστυνομικής βίας επιτροπή LΙΒΕ.

Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται ακόμη για την κοπή των δέντρων της πλατείας, καθώς και για παραβίαση των προϋποθέσεων ασφαλείας, αφού ο ελεύθερος χώρος που απομένει είναι λιγότερος από τα 3,5 μέτρα που προβλέπει ο νόμος για περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αναφέρει στην ανακοίνωσή της με τίτλο "Καταδίκη των νέων αστυνομικών τραμπουκισμών στα Εξάρχεια":

Για μια ακόμα φορά σήμερα το πρωί οι κάτοικοι των Εξαρχείων βρέθηκαν μπροστά στην απαράδεκτη επέκταση των λαμαρίνων για την κατασκευή του σταθμού του μετρό και στην παρουσία των ένστολων τραμπούκων της ΕΛΑΣ, που προχώρησαν σε νέα επίδειξη καταστολής και προσαγωγών.

Η αστυνομική καταστολή πάει μαζί με την εξαφάνιση των ελεύθερων χώρων, την ιδιωτικοποίηση όσων απομένουν, το «λουστράρισμα» και την «τουριστικοποίηση» του κέντρου της Αθήνας, που γίνεται εχθρικό για τους κατοίκους της.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγγέλλει τις νέες κυβερνητικές προκλήσεις, υποστηρίζει τα αιτήματα των κατοίκων για απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων, απόσυρση των κατηγοριών από συλληφθέντες κατοίκους και παύση των εργασιών για τη δημιουργία σταθμού μετρό στην πλατεία Εξαρχείων.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί στην κινητοποίηση που καλούν το απόγευμα οι κάτοικοι των Εξαρχείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: