Η ΕΕ «σκοτώνει» το περιβάλλον
• Τι γίνεται στην Ήπειρο με τις ιδιωτικοποιήσεις;
Ήταν 2017, με ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, όταν το «κακόφημο» ΤΑΙΠΕΔ έδειξε τις προθέσεις του για τουλάχιστον δέκα λιμάνια της χώρας, με τη συμφωνία και της τρόικας. «Ανάγκη για ανάπτυξη και επενδύσεις» μας είπαν, «ανάγκη για ανάπτυξη ντόπιου και ξένου κεφαλαίου» έλεγε από τότε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσπρωτίας! Τον Οκτώβρη του 2023, η κυβέρνηση και οι τοπικοί άρχοντες αποφάσισαν να υπογράψουν το ξεπούλημα, όχι μόνο του κεντρικού λιμανιού της Ηγουμενίτσας αλλά και των αλιευτικών καταφυγίων σε Σύβοτα, Πλαταριά και Σαγιάδα. Μετά ακολούθησε ο οδικός άξονας της Εγνατίας Οδού. Στη διαδρομή Ηγουμενίτσα-Θεσσαλονίκη το κόστος των διοδίων αυξήθηκε 125%! Μετά, σειρά πήραν τα παράλια. Το μαχαίρι έφτασε στο κόκκαλο, όταν έγινε προσπάθεια παραχώρησης της «Ελιάς», μιας απ' τις ελάχιστες ελεύθερες παραλίες. Η ανάπτυξη κινηματικής δράσης από τους κατοίκους ακύρωσε τα σχέδια παραχώρησης, έδειξε ότι είμαστε εδώ και παλεύουμε για ελεύθερους δημόσιους χώρους.
• Οι εξορύξεις υδρογονανθράκων και η «πράσινη» οικονομία φαίνεται πως αγκαλιάζονται από το τοπικό κράτος, με τις ευλογίες κυβέρνησης και ΕΕ. Τι λένε οι ντόπιοι;
Τι σημαίνει στην πράξη η «πράσινη» οικονομία; Σημαίνει περαιτέρω ανάπτυξη για τα κέρδη των πολυεθνικών με «περιβαλλοντικό αποτύπωμα» για... ξεκάρφωμα! Στην περιοχή της Ηπείρου, τέσσερα χρόνια πριν, η πολυεθνική Repsol ξεκίνησε έρευνα για υδρογονάνθρακες από την Κρήτη έως την Ήπειρο. Ένα πλατύ κίνημα εναντίωσης αναπτύχθηκε σε όλη τη χώρα, με διαδηλώσεις, παρεμβάσεις στο πεδίο αλλά και σε περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια. Όμως οι κυβερνήσεις έχουν χαρακτηρίσει την υπόθεση των εξορύξεων «υψίστης εθνικής σημασίας». Και φτάνουμε στο σήμερα, όπου η Repsol απεφάνθη πως σε θέση κοντά στο χωριό Κούρεντα, 30 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα, μπορεί να επέμβει η πολυεθνική Energean και να ξεκινήσει γεώτρηση για την εξόρυξη υδρογονανθράκων. Σε πρόσφατη συνέλευση των δυνάμεων του κινήματος αποφασίστηκε για τις 15 Ιουνίου πανηπειρωτική κινητοποίηση στα Γιάννενα! Η μάχη δεν δίνεται μόνο ενάντια στις εξορύξεις, αλλά και για την υπεράσπιση των βουνών, τα οποία έχουν κατακρεουργηθεί από τις «ανανεώσιμες» πηγές ενέργειας. Πρόσφατα ακυρώθηκαν προσπάθειες να μπουν ανεμογεννήτριες στα όρη της Μουργκάνας και στο Βαράθι, πάνω από την Ηγουμενίτσα. Όλα έχουν να κάνουν με τον χαρακτήρα και την πολιτική της ΕΕ, που είναι ληστρική για τους εργαζόμενους και καταστροφική για το περιβάλλον.
• Και η αντιπρόταση σ' αυτήν τη δήθεν «πράσινη» οικονομία;
Το μαζικό κίνημα, κόντρα στις επιλογές του κεφαλαίου, πρέπει να παλέψει για ενέργεια με βάση τις πραγματικές μας ανάγκες, χωρίς περαιτέρω καταστροφικές παρεμβάσεις για το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Για ενέργεια πέρα και απέναντι στα χρηματιστήρια ενέργειας, φτηνή για το λαό. Για παραγωγή ενέργει- ας με εργατικό έλεγχο, από τον λαό για τον λαό! Μόνο η αντικαπιταλιστική Αριστερά με κομμουνιστική κατεύθυνση, με τις νίκες στο σήμερα, με πρόγραμμα μέσα στο κίνημα, με «απειθαρχία-ρήξη-έξοδο από την ΕΕ» μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη τέτοιων αγώνων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου