Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024

Χανιά: Ανοιχτή Συνέλευση στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας το Σάββατο 12/10/2024 στις 7μμ, ενάντια στην καταστροφή των βουνών και των χωριών μας

 Η Συνέλευση για τα Κοινά στον Αποκόρωνα καλεί σε ανοιχτή συνέλευση συλλογικότητες και άτομα, στις 12/10, 19:00, στο μικρό θεατράκι του Πάρκου Ειρήνης και Φιλίας, για την οργάνωση της παρουσίας μας στην συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος στην Περιφέρεια Κρήτης. Η Επιτροπή θα λάβει χώρα στις 18/10, 11:00, στην Περιφέρεια Ηρακλείου όπου θα ψηφιστεί η έγκριση του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Χανιά-Δαμάστα.

Εδώ και 10 περίπου μήνες δημοσιοποιήθηκε η μελέτη για το έργο διασύνδεσης Χανιά-Δαμάστα με 269 πυλώνες υψηλής τάσης, κομμάτι του ευρύτερου έργου μεταφοράς ενέργειας και σύνδεσης της Κρήτης με την Αττική και κατ’ επέκταση με Ισραήλ - Κύπρο και Βόρεια Ευρώπη, έργο σύμπραξης ΑΔΜΗΕ και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.

Η πρόφαση είναι η αναγκαιότητα του έργου για την ενεργειακή “επάρκεια” και “ασφάλεια” της Κρήτης. Ωστόσο τα δεδομένα δείχνουν πως η Κρήτη είναι ήδη καλυμμένη ενεργειακά αλλά η επιπλέον ενέργεια έχει σκοπό να διοχετευθεί προς εκμετάλλευση στο παγκόσμιο χρηματιστήριο της ενέργειας.

Οι πυλώνες υψηλής τάσης είναι ένα μόνο κομμάτι του συνολικού σχεδιασμού που επιχειρείται με την ταμπέλα της “πράσινης” ανάπτυξης. Μέσα σε αυτόν εντάσσονται η εγκατάσταση ανεμογεννητριών, αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων και οι εξορύξεις υδρογονανθράκων.

Τα έργα αυτά, για εμάς, είναι ξεκάθαρο πως θα προκαλέσουν ανεπανόρθωτη καταστροφή της φύσης στο πέρασμα τους υποβαθμίζοντας άμεσα τους όρους διαβίωσης ανθρώπων και ζώων.

Πιο συγκεκριμένα σχεδιάζονται αποψιλώσεις δασών, καταπάτηση προστατευόμενων περιοχών και βοσκοτόπων, διάνοιξη δρόμων και εν τέλει βιομηχανοποίηση των βουνών και της υπαίθρου.

Ζώντας σε ένα νησί που ήδη βουλιάζει από τη βιομηχανία του μαζικού τουρισμού και τα ελεύθερα αγαθά μετατρέπονται ανελέητα σε εμπόρευμα προς εκμετάλλευση από το κράτος και το κεφάλαιο ο χώρος που μένει για την διαβίωση μας γίνεται όλο και πιο ασφυκτικός.

Εμείς από τη μεριά μας στεκόμαστε ενάντια σε κάθε μορφή καταπάτησης της φύσης με σκοπό το κέρδος. Για αυτό το λόγο αρνούμαστε να δεχτούμε τις εναλλακτικές λύσεις όπως την υπογειοποίηση του καλωδίου, και δηλώνουμε ότι θα είμαστε απέναντι στο σύνολο του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Για όλα τα παραπάνω θεωρούμε αναγκαία την παρέμβαση μας στην ψηφοφορία της Επιτροπής Περιβάλλοντος στις 18/10 και απευθύνουμε κάλεσμα συνδιαμόρφωσης της δράσης μας.

Δεν θα αφήσουμε κανέναν να αποφασίσει για τις ζωές μας.

Η Κρήτη να μη γίνει ούτε μπαταρία, ούτε ενεργειακός κόμβος!

Κάτω τα χέρια από τα βουνά και τα χωριά μας!

Συνέλευση για τα Κοινά στον Αποκόρωνα (Σ.Κ.Α.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: