Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2007

Οικοσχόλια

Τα μεγάλα έργα μικραίνουν τη ζωή! Αυτή είναι μια διαπίστωση που έχουν κάνει εδώ και χρόνια οι Οικολόγοι Εναλλακτικοί με αφορμή την κατασκευή του αεροδρομίου στα Σπάτα και της Εγνατίας οδού στη Βόρεια Ελλάδα. Ο χώρος του μονόστηλου δεν επιτρέπει περαιτέρω ανάλυση. Ο νοών νοείτω. Η άποψη αυτή δυστυχώς επιβεβαιώνεται πάλι λόγω της επέκτασης του διαδρόμου προσγειώσεων και απογειώσεων του αεροδρομίου «Μακεδονία». Η Ομοσπονδία Παράκτιων Αλιέων Κεντρικής Μακεδονίας με ανακοίνωσή της καταγγέλλει την κατασκευαστική κοινοπραξία «ΑΘΗΝΑ ΑΤΕ – ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ» (οικονομικών συμφερόντων Μπόμπολα) ότι κάνει αμμοληψίες από τη θαλάσσια περιοχή του Αγγελοχωρίου, η οποία είναι ειδικά προστατευόμενη ζώνη αλιείας, με σπάνιο θαλάσσιο πλούτο.
___________________________________________________________________________

Το κυνήγι του κέρδους στην καπιταλιστική κοινωνία από τις διάφορες πολυεθνικές εταιρείες αυξάνει συνεχώς τον αριθμό των επικίνδυνων καταναλωτικών προϊόντων, τα οποία προωθούν αυτές στους ανύποπτους καταναλωτές. Σήμερα δεν υπάρχουν πια τα παντοπωλεία με τις επιγραφές «Εδώδιμα – Αποικιακά». Το θέμα της υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων αποτελεί σημαντική και καθοριστική παράμετρο της δημόσιας υγείας. Μόνο κατά τη διάρκεια του 2006 απομακρύνθηκαν από την αγορά χίλια περίπου επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία προϊόντα. Πρόσφατα, αποσύρθηκαν από την ελληνική αγορά 40.000 περίπου συσκευασίες σοκολατούχου ροφήματος σόγιας, παραγωγής της Γερμανικής εταιρείας Νατούμι, το οποίο είχαν φέρει οι εταιρείες Αλλατίνη και Μπιοχέλθ, λόγω επιμόλυνσης από διοξίνες! Το ανησυχητικό είναι η Κίνα μία από τις χώρες προέλευσης των περισσότερων επικίνδυνων προϊόντων.
___________________________________________________________________________

Το εργοστάσιο της «Αθηναϊκής Χαρτοποιίας» έχει κλείσει και η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να εισάγει χαρτί. Πρόσφατα όμως άρχισε να αναπτύσσεται μια πειραματική καλλιέργεια είκοσι περίπου στρεμμάτων στην περιοχή Βαλτοχωρίου της Θεσσαλονίκης, κοντά στο Δέλτα του ποταμού Αξιού. Εκεί καλλιεργείται ένα φυτό με το παράξενο όνομα «κενάφ». Οι φυτείες του «κενάφ» μπορούν να αποδώσουν, πολύ καλής ποιότητας χαρτί. Έτσι η ευρεία καλλιέργεια του κενάφ, θα συμβάλλει σημαντικά στον περιορισμό της καταστροφής των δασών. Οι επιστήμονες έχουν υπολογίσει ότι το κενάφ απορροφά τριπλάσια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα σε σύγκριση με το δέντρο, καθώς και ότι δύο τόνοι κενάφ ανά στρέμμα αποδίδουν περίπου ένα τόνο χαρτοπολτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: