Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Έξω η Ελληνικός Χρυσός από τη Χαλκιδική

Θετικό βήμα που όμως πρέπει να φτάσει μέχρι την οριστική απομάκρυνση της Ελληνικός Χρυσός από την περιοχή, χαρακτηρίζουν κάτοικοι και αλληλέγγυοι την απόφαση του υπουργού Σκουρλέτη να ανακληθούν προσωρινά οι εγκρίσεις των τεχνικών μελετών των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων (Σκουριές, Ολυμπιάδα, κλπ) και η αναστολή της λειτουργίας των μεταλλείων.

Είναι ένα αίτημα που επιβλήθηκε από το μεγαλειώδες κίνημα ενάντια στην καταστροφική εξόρυξη που προσπαθεί να επιβάλλει η Ελληνικός Χρυσός στην Χαλκιδική, με τελευταίο σταθμό τη μεγάλη κινητοποίηση της προηγούμενης Κυριακής 23/8 όταν εκατοντάδες κάτοικοι και αλληλέγγυοι διαδήλωσαν και δέχθηκαν τη βίαιη επίθεση των ΜΑΤ του Πανούση με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό της Γεωργίας Καρακωνσταντινίδου, μέλους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΣΕΚ, και συνδικαλίστριας στο χώρο της απεξάρτησης (ΟΚΑΝΑ).

Η Ελληνικός Χρυσός μαζί με τέσσερα σωματεία έχει προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας να κριθεί αντισυνταγματική και να ανακληθεί η απόφαση για σταμάτημα των εργασιών. Ταυτόχρονα κάποιες δεκάδες εργαζόμενοι ξεκίνησαν κινητοποιήσεις με αποκλεισμούς δρόμων και καταλήψεις σε στοές των ορυχείων.


Σύμφωνα με αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ενώ η εταιρία απειλεί τους εργαζόμενους με απολύσεις και ήδη έχει μετατρέψει τους μισθούς σε επιδόματα κόβοντας πάνω από το 60% της αμοιβής τους, αναγκάζει τους εργάτες να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις δηλώνοντας “πλήρως απασχολούμενοι”.  Αυτή ήταν η πολιτική της “Ελληνικός Χρυσός” από την αρχή των έργων, να χρησιμοποιήσει τους εργάτες ως Δούρειο Ίππο για να εξασφαλίσει τα συμφέροντά της.

“Η αναστολή της λειτουργίας είναι ένα πρώτο βήμα αφού ο Τσίπρας δεν ήθελε να πάει στις εκλογές με άλλη μια περίπτωση σαν το μνημόνιο που θα συμβολίζει την συνθηκολόγηση της κυβέρνησης της αριστεράς με όλα τα συμφέροντα που έλεγε ότι θα αντιπαλέψει. Είναι άλλη μια προσωρινή κατάσταση προεκλογικού χαρακτήρα που θέλουμε να μονιμοποιηθεί. Είναι ένα θετικό βήμα και όχι το τέλος αυτής της μάχης”, τονίζει μιλώντας στην Ε.Α. ο Μπάμπης Κουρουνδής, δικηγόρος από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης.

Κίνημα

“Το ζήτημα ωστόσο της ανεργίας και στην περιοχή της Χαλκιδικής είναι δεδομένο. Χρειάζεται εδώ να κάνουμε κάποιες παρατηρήσεις. Κατ' αρχήν οι κάτοικοι της περιοχής και το κίνημα των αλληλέγγυων στη Θεσσαλονίκη και σε όλη την Ελλάδα δεν είναι γενικά ενάντια στη μεταλλευτική δραστηριότητα και τις εξορύξεις. Άλλωστε εξορύξεις στην περιοχή γίνονται από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα με εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

Στην μεταπολίτευση μάλιστα υπάρχει ένα σημαντικό ιστορικό εργατικών αγώνων στις μεταλλευτικές εταιρίες της περιοχής. Αγώνες που έγιναν σύμβολο και σημάδεψαν την μεταπολιτευτική περίοδο. Για παράδειγμα έχουμε τους μεγάλους εργατικούς αγώνες της διετίας 1975-76 ενάντια στον Μποδοσάκη που ήταν ιδιοκτήτης των μεταλλείων εκείνη την περίοδο και που ανάγκασαν να παραχωρηθούν συμβάσεις καθώς και μια σειρά από σημαντικά εργασιακά δικαιώματα.

Αυτό που γίνεται τώρα και δικαιολογημένα αντιτίθενται οι κάτοικοι είναι να μετατρέπεται η ήπια μεταλλευτική δραστηριότητα σε μια μεταλλευτική βιομηχανία χιλιάδες φορές πιο επιβαρυντική για το φυσικό περιβάλλον της Χαλκιδικής και όλης της Β. Ελλάδας.

Από την μεριά μας ζητάμε να φύγει η εταιρία εδώ και τώρα. Θέλουμε εθνικοποίηση του ορυκτού πλούτου με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο κόσμος της περιοχής -εργαζόμενοι και κάτοικοι- λαμβάνοντας υπόψη τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που επηρεάζουν και τους ίδιους τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους που ζουν στην περιοχή, θα μπορούν να σχεδιάσουν οι ίδιοι την μεταλλευτική δραστηριότητα προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, και των ίδιων και της περιοχής και με γνώμονα την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Είναι πρόταση που την έχει κάνει το κίνημα αλληλεγγύης και οι κάτοικοι προς τους εργαζόμενους. Είναι κρίμα οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία να αποπροσανατολίζονται και να λειτουργούν υπό την καθοδήγηση μιας εταιρίας που τους εκβιάζει.

Στον αντίποδα αυτών των εκβιασμών εμείς προτείνουμε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να πιάσουν το νήμα των μεγάλων αγώνων των μεταλλωρύχων στην μεταπολίτευση που σημάδεψαν την περίοδο αγωνιζόμενοι ενάντια στην εταιρία και την εργοδοσία και όχι
υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντά της”, τονίζει ο Μ. Κουρουνδής.

Ανακοίνωση εξέδωσε και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης τονίζοντας “ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται ώστε να φύγουν οι σύγχρονοι χρυσοθήρες από τη Β. Χαλκιδική, αφού πρώτα αποκαταστήσουν την περιοχή από τις ζημιές που έχει προκαλέσει η ανεξέλεγκτη δράση τους, και να εθνικοποιηθεί ο ορυκτός πλούτος της χώρας με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο”.

ergatiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: