Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Απορρίφθηκε το τουρκικό αίτημα έκδοσης του Hasan Bibier

Το Εφετείο Ναυπλίου απέρριψε το Τουρκικό αίτημα έκδοσης του Hasan Bibier. Ο Τούρκος πρόσφυγας που είναι προφυλακισμένος εκπροσωπήθηκε από την κα Παπαμηνά Μαρία του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και τον δικηγόρο Δημήτρη Χατζηπαναγιώτου που παραβρέθηκε ως μάρτυρας.

Το σκεπτικό της απόφασης κινείται στη γραμμή της εισαγγελέως η οποία ότι η δίωξη είναι λόγω των πολιτικών φρονημάτων του Bibier. Το ίδιο άλλωστε σκεπτικό είχε επικρατήσει και σε προηγούμενο δικαστήριο.

Ο ποιητής Hasan Bibier ήταν μέλος του συνδικαλιστικού κιβνήματος στην Τουρκία. Διετέλεσε επί χρόνια Πρόεδρος του Συνδικάτου Λιμενεργατών Τουρκίας (TÜRK-İŞ LİMAN İŞÇİLERİ). Ήταν στο Δ.Σ. της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εργατών Μεταφορών (ITF). Όταν προφυλακίσθηκε για τις συνδικαλιστικές δράσεις του, στάθηκαν αλληλέγγυοί του με δράσεις οι λιμενεργάτες της Ελλάδας και διαφόρων άλλων χωρών. Έχει εκδώσει έξι ποιητικές συλλογές και είναι ένας αγωνιστής που αφιέρωσε όλη του ζωή του στον αγώνα των εργατών. 


Το 2011 συνελήφθη στη Χίο και προφυλακίσθηκε. Τότε η Τουρκία ζήτησε την έκδοσή του από την Ελλάδα, ασκώντας πιέσεις. Το Εφετείο αποδέχθηκε το αίτημα της Τουρκίας. Κατά της απόφασης αυτής ξεκίνησε απεργία πείνας μόνο με νερό, ζάχαρη και αλάτι, με συνέπεια να μεταφερθεί στο νοσοκομείο σε δύσκολη κατάσταση. Με την απόφασή του ο Άρειος Πάγος απέρριψε το αίτημα της Τουρκίας και μετά από 53 μέρες ο ίδιος σταμάτησε την απεργία πείνας. Τώρα, δεύτερη φορά, η Τουρκία ξαναζήτησε την έκδοσή του, με τις ίδιες κατηγορίες. Εξακολουθεί να βρίσκεται στις φυλακές Ναυπλίου.

Πριν την δίκη ο Δημήτρης Χατζηπαναγιώτου, δικηγόρος, μέλος των Οικολόγων Εναλλακτικών ο οποίος υπερασπίστηκε λίγο αργότερα στη δίκη ως μάρτυρας τον Hasan Biber, δήλωσε:


Δεν υπάρχουν σχόλια: