Σάββατο 14 Απριλίου 2018

Στους δρόμους και το βουνό για να σωθεί η Χαλκιδική

του Στέλιου Νικητόπουλου για την εφημερίδα ΠΡΙΝ

«Τα ψέματα τελείωσαν, ραντεβού στους δρόμους και στο βουνό για να διεκδικήσουμε τις ζωές μας», τονίζουν οι επιτροπές αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού που πραγματοποιούν σήμερα, Κυριακή 15 Απριλίου, πορεία στις Σκουριές, με προσυγκεντρώσεις στα φανάρια της Ιερισσού και στον κόμβο της Μεγάλης Παναγίας. Κεντρικό μήνυμα της κινητοποίησης είναι: «Μόνο εμείς θα σταματήσουμε την καταστροφή».

Σημειώνεται ότι το διαιτητικό δικαστήριο, στο οποίο προσέφυγε το δημόσιο, έκρινε ότι η εταιρία Ελληνικός Χρυσός δεν έχει παραβιάσει τη σύμβαση, παρότι παραμένει σε εκκρεμότητα η βασική συμβατική της υποχρέωση για κατασκευή εργοστασίου μεταλλουργίας, ώστε να παραχθεί καθαρός χρυσός στη Χαλκιδική. Είναι γνωστό, όμως, ότι με την μέθοδο ακαριαίας τήξης που προτείνει η εταιρία, θα εκλύονται τεράστιες ποσότητες αρσενικού στην ατμόσφαιρα. Η απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου δίνει τη δυνατότητα στην εταιρία να συνεχίσει τις δραστηριότητες της και να διεκδικήσει τις άδειες που απομένουν.


Οι επιτροπές αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού χαρακτηρίζουν στημένη τη διαιτησία ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και την εταιρία Ελληνικός Χρυσός, θυγατρική της καναδικής Eldorado Gold, επισημαίνοντας ότι η τελευταία θα έπρεπε να εκδιωχθεί, καθώς η μέθοδός της αποδείχτηκε μία πατέντα η οποία δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά και αν εφαρμοστεί εδώ θα δηλητηριάσει με αρσενικό όλη την περιοχή. Σύμφωνα με τις επιτροπές αγώνα, η διαδικασία της διαιτησίας αποτέλεσε ουσιαστικά μια διαπραγμάτευση κράτους και εταιρίας, ώστε να βρεθεί ένας εύσχημος τρόπος ώστε να συνεχιστεί η καταστροφή.

«Τα λεγόμενα οφέλη της εξόρυξης είναι ρύπανση, νερά που δεν μπορούμε να πιούμε, καρκίνοι, θάνατοι, διώξεις, προφυλακίσεις», τονίζει χαρακτηριστικά η επιτροπή νεολαίας Ιερισσού κατά της εξόρυξης. Ο Δήμος Αριστοτέλη, από την πλευρά του, τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι το μέλλον μιας ολόκληρης περιοχής δεν μπορεί να εξαρτάται από δικαστικές αποφάσεις, ότι δεν αποτελεί πεδίο καμίας διαπραγμάτευσης και κανενός τακτικισμού και ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει να κρύβει τις ευθύνες της πίσω από δικαστικές αποφάσεις, βάζοντας ένα ακόμη λιθαράκι στην καταστροφή της Χαλκιδικής.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, στις 6 Μαρτίου και ενώ η διαιτησία ήταν σε εξέλιξη, είχε δώσει για δεύτερη φορά νέα εξάμηνη παράταση λειτουργίας του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων του Κοκκινόλακκα και ενώ εκκρεμεί εκδίκαση της προσφυγής των κατοίκων στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ο δήμος Αριστοτέλη χαρακτήρισε παράνομη την προσωρινή υπουργική αδειοδότηση με την οποία λειτουργεί ο ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακκα.

Προσυγκεντρώσεις:

10.00 π.μ. Φανάρια Ιερισσού
11.00 π.μ. Κόμβος Μ. Παναγιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: