Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018

Σταγιατές Πηλίου: Αθώοι και οι τρεις διωκόμενοι αγωνιστές για το νερό

Αθώοι κρίθηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου οι τρεις κατηγορούμενοι κάτοικοι Σταγιατών για τα αδικήματα που τους βάραιναν μετά από μήνυση που είχαν καταθέσει υπάλληλοι της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης - Αποχέτευσης Μείζονος Περιοχής Βόλου (ΔΕΥΑΜΒ) για εξύβριση και απειλή.

Οι τρεις κατηγορούμενοι, τους οποίους συμπαραστάθηκαν σήμερα στα Δικαστήρια, κάτοικοι από το χωριό, κινήματα και συλλογικότητες του Βόλου, είχαν ζητήσει κατά την επιχείρηση της ΔΕΥΑΜΒ να εγκαταστήσει χλωριωτή στα αντλιοστάσια της περιοχής, να τους επιδείξουν οι υπάλληλοι την απόφαση της Διοίκησης της ΔΕΥΑΜΒ για την υποχρεωτική χλωρίωση των πηγαίων νερών της περιοχής και υπήρξε ένταση.

Σήμερα στο Δικαστήριο οι υπάλληλοι της ΔΕΥΑΜΒ ανακάλεσαν τις εγκλήσεις και απέμεινε μόνο η κατηγορία της στάσης και το Δικαστήριο έκρινε αθώους τους κατηγορούμενους.

Αθώοι κρίθηκαν σήμερα από Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου και οι τρεις κάτοικοι των Σταγιατών που δικάζονταν για τον αγώνα τους για την υπεράσπιση του νερού.

Οι τρεις δικάζονταν μετά από μήνυση την οποία είχαν καταθέσει εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΜΒ όταν τον Ιούλιο του 2016 δεκάδες κάτοικοι του χωριού αντέδρασαν στην εγκατάσταση συσκευής χλωρίωσης του νερού στο δίκτυο του χωριού που τροφοδοτείται με καθαρές πηγές!

Είναι προφανές ότι η μήνυση δεν ήταν μια αυτόνομη πρωτοβουλία των εργαζομένων της ΔΕΥΑΜΒ αλλά ότι ασκήθηκαν πιέσεις από τη διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ, δηλαδή τη Δημοτική Αρχή Μπέου.

Οι δύο κάτοικοι κατηγορούνταν για στάση από κοινού, απειλή και εξύβριση και ο τρίτος για απειλή και εξύβριση. Οι υπάλληλοι της ΔΕΥΑΜΒ απέσυραν την μήνυση που είχαν υποβάλει σε βάρος τους για απειλή και εξύβριση και ως εκ τούτου ο τρίτος κατηγορούμενος απαλλάχθηκε των κατηγοριών. Στην αγόρευσή του ο Εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή των δύο κατηγορουμένους για στάση από κοινού, τονίζοντας πως η ενέργειά τους ήταν οργανωμένη και συντονισμένη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο κείμενο της μήνυσης υπήρχε μια ολόκληρη παράγραφος που αφορούσε άλλη υπόθεση του νερού (συγκεκριμένα τα επεισόδια έξω από τη ΔΕΥΑΜΒ το Φεβρουάριο του 2015). Οι δικηγόροι ισχυρίστηκαν ότι «εντελώς ανεξήγητα» έγινε «από λάθος» copy-paste...! Η αλήθεια όμως είναι ότι η δημοτική αρχή Μπέου έχει στήσει μια βιομηχανία μηνύσεων και διώξεων εναντίον όσων συμμετέχουν στον αγώνα για το νερό. Είναι λοιπόν λογικό ότι όταν κάνεις τόσες πολλές μηνύσεις τότε μπορεί να σου ξεφύγουν ακόμη και τόσο χοντροκομμένα λάθη...

Η ακροαματική διαδικασία διεξήχθη παρουσία πλήθους κόσμου, υποστηρικτών των κατηγορουμένων. Η ΔΕΥΑΜΒ γνωστοποίησε εξ αρχής, ότι στο πλαίσιο του κοινωνικού της προσώπου, αποσύρει τις δύο κατηγορίες της εξύβρισης και της απειλής που αφορούσε και τους τρεις κατηγορουμένους, παρέμεινε όμως η κατηγορία της στάσης που αφορούσε τους δύο εξ αυτών, που διώκεται αυτεπάγγελτα.

Από την πλευρά τους οι κατηγορούμενοι εξήγησαν στο δικαστήριο ότι πήγαν στην δεξαμενή μετά από ειδοποίηση συγχωριανών τους ότι κάτι συμβαίνει και θέλησαν να προλάβουν τυχόν δολιοφθορά, ενώ δεν γνώριζαν, όπως είπαν, ότι στο σημείο βρισκόταν συνεργείο της ΔΕΥΑΜΒ.





Πηγές:
Ξεκίνημα , ΕΡΤ Βόλου , MyVolosNet , WaterVolo , O-dromos , Taxydromos.gr , Thessalia TV







Δεν υπάρχουν σχόλια: