Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019

21 Φλεβάρη 2019: Πορεία Ενάντια στις Εξορύξεις Υδρογονανθράκων

Την Πέμπτη 21.2.2019, συλλογικότητες απ’ όλη την Ελλάδα ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων οργανώνουν κινητοποίηση στην Αθήνα, με συγκέντρωση στα Προπύλαια (στις 18:00) και πορεία στη Βουλή.

Tο 1/3 περίπου της ηπειρωτικής και θαλάσσιας επικράτειας της χώρας έχει εκχωρηθεί σε πετρελαϊκούς κολοσσούς που ενοχοποιούνται για ανυπολόγιστες οικολογικές καταστροφές και εξυπηρετούνται από την εκμετάλλευση και το αιματοκύλισμα Μέσης Ανατολής και Αφρικής.

Οι πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις στην Ήπειρο είναι ο προ άγγελος των όσων θα ακολουθήσουν.

Tο 2019 προβλέπεται να είναι καθοριστικό για την ολοκλήρωση των διαδικασιών, ώστε να ξεκινήσουν εργασίες και στην Αιτωλοακαρνανία, στη ΒΔ Πελοπόννησο, στο Κατάκολο, στον Πατραϊκό, σε όλο το Ιόνιο και στις θαλάσσιες περιοχές νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης.


Εννοείται ότι τις συνέπειες θα τις νοιώσουν οι πολίτες όλης της χώρας και όχι μόνο αυτοί των «στοχοποιημένων» περιοχών.Κι όμως, κράτος και «καθ’ ύλην αρμόδιοι» θεώρησαν σκόπιμο να προχωρήσουν χωρίς να τηρήσουν, ούτε καν, τα προσχήματα στον τομέα της ενημέρωσης της κοινωνίας, ιδιαίτερα των περιοχών που παραχωρήθηκαν.

Οι διεθνείς έρευνες και στατιστικές είναι αμείλικτες: χώρες και περιοχές που βάσισαν την οικονομία τους στις εξορύξεις, έχουν από τους χαμηλότερους δείκτες δημοκρατίας, υγείας, ποιότητας περιβάλλοντος, εκπαίδευσης και τους υψηλότερους σε διαφθορά, ανεργία, φτώχεια, ανισότητες, βία και συγκρούσεις. Όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη, πολλές περιοχές εξόρυξης -αμέσως μετά την πρώτη περίοδο κατασκευής των έργων-βρίσκονται αντιμέτωπες με τον οικονομικό μαρασμό, ασθένειες που σχετίζονται με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, απώλεια θέσεων εργασίας και τεράστιο κύμα μετανάστευσης.

Χαρακτηριστικό, πρόσφατο παράδειγμα η περιφέρεια Μπαζιλικάτα στη γειτονική Ιταλία.
Πρόκειται για σχέδιο, που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την υποκριτική ρητορική για την προστασία του κλίματος και για τη διασφάλιση των ενεργειακών αναγκών της χώρας.

Το σχέδιο των εξορύξεων υδρογονανθράκων μας αφορά όλους, η περίοδος είναι κρίσιμη για την ομαλή ή μη εξέλιξή του και, κατά συνέπεια, η επιτυχία της κινητοποίησης είναι ένα σημαντικό στοίχημα από κινηματική σκοπιά. Ας μεταφέρουμε αυτό το μήνυμα παντού.

Το πλήρες κείμενο του καλέσματος είναι αναρτημένο στο blog της Πρωτοβουλίας Αθήνας: 

Δεν υπάρχουν σχόλια: