Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019

Πολιτικές ευθύνες για το Μάτι;

Η ποινική διερεύνηση των ευθυνών για τους θανάτους, τους τραυματισμούς και τις καταστροφές στο Μάτι και στον Νέο Βουτζά δρομολογήθηκε με το γνωστό άθλιο -πλην όμως πολιτικά υπολογισμένο- τρόπο. Το εισαγγελικό πόρισμα κατέληξε σε απόδοση κατηγοριών σε  βαθμό πλημμελήματος, κλείνοντας τα μάτια στο προφανές, σ' αυτό που στην νομική γλώσσα ονομάζεται ενδεχόμενος δόλος. Έτσι, κανένας μεγαλόσχημος δεν κινδυνεύει να πάει φυλακή. Ταυτόχρονα, οι ποινικές διώξεις περιέλαβαν και αιρετούς, με κορυφαία περίπτωση τη Δούρου, τη «μικρή πρωθυπουργό» της Αττικής με την αχαλίνωτη φιλοδοξία, γεγονός που επιτρέπει στην αντιπολίτευση να κάνει την πολιτική της σπέκουλα, στοχοποιώντας την κυβέρνηση. Γιατί αν στη Δούρου καταλογίζονται ακόμα και ποινικές ευθύνες για τη δράση των υπηρεσιών της Περιφέρειας, τι πρέπει να γίνει με τους πολιτικούς προϊσταμένους της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, της Πολιτικής Προστασίας;


Αν ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην αντιπολίτευση, θα είχε ήδη σκαρφαλώσει στα κάγκελα, ζητώντας τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή για τη διερεύνηση των κάθε είδους ευθυνών των πολιτικών προσώπων. Απορούμε πώς δεν το έχει κάνει ακόμα η αντιπολίτευση. Το πιθανότερο είναι ότι προετοιμάζει τη σχετική πρόταση για να την καταθέσει μετά από λίγο καιρό, συνυπολογίζοντας και τις κινήσεις που ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ στο μέτωπο της σκανδαλολογίας. Αντίβαρο στη Novartis, αν ο ΣΥΡΙΖΑ ενεργοποιήσει τη δικαστική διαδικασία κατά την προεκλογική περίοδο, θα είναι μάλλον το Μάτι, οι νεκροί, οι ποινικές διώξεις, οι πολιτικές ευθύνες, ενδεχομένως και οι ποινικές ευθύνες των υπουργών.

Δε θα είναι καθόλου δύσκολο για την αντιπολίτευση να αναδείξει αυτά τα ζητήματα. Το εισαγγελικό πόρισμα, με αυτά που αποκαλύπτει, το απόλυτο μπάχαλο των μηχανισμών, τον εγκλωβισμό του κόσμου σε μια παγίδα θανάτου, την ανυπαρξία ακόμα και σχεδίου περισυλλογής αυτών που είχαν πέσει στη θάλασσα, αποτελεί ένα πρώτης τάξεως υλικό για να στηριχτεί πάνω του η κατάδειξη των πολιτικών ευθυνών. Τα γεγονότα είναι πρόσφατα και όλοι θυμούνται τι έγινε.

Θυμούνται τη θεατράλε σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων, με τον Τσίπρα να ρωτάει πότε θα σηκωθούν τ' αεροπλάνα, την ώρα που είχαν ήδη βρεθεί οι πρώτοι νεκροί, την ύπαρξη των οποίων έκρυβαν για ώρες. Θυμούνται τον Καμμένο να απαντά σχεδόν υβριστικά στον κόσμο που διαμαρτύρονταν για την ανυπαρξία σχεδίου διάσωσης από τη θάλασσα. Θυμούνται τη συνέντευξη Τύπου τριών υπουργών, με τον Τόσκα να δηλώνει ότι δεν μπορούσε να γίνει τίποτα καλύτερο και τον Τζανακόπουλο να παρουσιάζει… δορυφορικές αποδείξεις για να θεμελιώσει ότι υπήρξε εφαρμογή μελετημένου εμπρηστικού σχεδίου. Θα πρέπει, λοιπόν, να τους ξανακούσουμε όλους αυτούς. Τον Τόσκα, τον Καμμένο, τον Τζανακόπουλο, τον Σπίρτζη, τον Σκουρλέτη, τον Τσίπρα. Να τους ξανακούσουμε να μας λένε τα ίδια, υπό το φως των όσων αποκαλύπτει το εισαγγελικό πόρισμα. 'Η να μας παρουσιάζουν κάποια καινούργια εκδοχή. 'Η να χρησιμοποιούν την κοινοβουλευτική τους πλειοψηφία για να αποκλείσουν κάθε συζήτηση.

Από eksegersi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: