Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019

Ανάπτυξη και αξιοποίηση για ποιούς και με τί κόστος για τους ανθρώπους και το περιβάλλον;

Της Εμμανουέλας Τερζοπούλου

“Ανάπτυξη” είναι η λέξη που βρίσκεται συνεχώς στο στόμα των υποψήφιων διεκδικητών της εξουσίας μπροστά στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Η ιστορία και οι εμπειρίες μας των τελευταίων χρόνων έχουν δείξει σε τι μεταφράζεται στην πράξη αυτή η λέξη: Καταστροφή του περιβάλλοντος, μπάζωμα των ρεμάτων, υφαρπαγή των παραλιών και όλων των δημόσιων χώρων, αποχαρακτηρισμός χιλιάδων στρεμμάτων δασικών εκτάσεων, υποβάθμιση της ποιότητας ζωής για την πλειοψηφία των ανθρώπων. 


Στη γειτονιά μας, στη Ραφήνα, πέρσι κάηκαν 13.000 στρέμματα δάσους, τουλάχιστον 102 άνθρωποι, πάνω από 3.000 σπίτια και χιλιάδες ζώα, για τα οποία ακόμη εκκρεμούν δίκες και οι άνθρωποι περιμένουν βοήθεια. Ταυτόχρονα είμαστε αντιμέτωποι με τα σχέδια καταστροφής ενός από τα λιγοστά φυσικά ρέματα που απέμειναν στην Αττική, του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας.

Εξυπηρετώντας τα συμφέροντα επέκτασης της Cosco στον Πειραιά, πάνε να μετατρέψουν το λιμάνι της Ραφήνας στο μεγαλύτερο επιβατηγό λιμάνι της Αττικής, μετατρέποντας τη ζωή των κατοίκων της περιοχής σε κόλαση καυσαερίων-κυκλοφορικού κομφούζιου και τις παραλίες σε αποδέκτη απόνερων της ασυδοσίας των εφοπλιστών. Σε όλη τη χώρα, επιχειρησιακά σχέδια «αξιοποίησης» της παραλιακής ζώνης στο όνομα της «ανάπτυξης», μετατρέπουν τις παραλίες μας σε εύκολη λεία των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Το μόνο που μπορεί να εξασφαλίσει ότι η φωνή των ανθρώπων θα εισακούεται είναι η ενεργή συμμετοχή και η κινητοποίηση από τα κάτω για να σταματήσουμε αυτές τις επιθέσεις. Σε μια περίοδο που ο Μητσοτάκης εμφανίζεται απειλώντας ότι θα επιταχύνει όλες τις επιθέσεις που υλοποίησε η προηγούμενη κυβέρνηση, δεν υπάρχουν σωτήρες να εμπιστευτούμε τις ζωές μας παρά μόνο εμείς οι ίδιοι και οι αγώνες μας.

Σήμερα, όσο ποτέ, είναι επίκαιρο αυτό που φωνάζαμε στη Γένοβα “το περιβάλλον και οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη των καπιταλιστών”. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ εκφράζει ξεκάθαρα αυτό το αίτημα και κυρίως έχει στηρίξει στην πράξη τα κινήματα για το περιβάλλον. Η εκλογική ενίσχυσή της στις 7 Ιουλίου θα είναι δύναμη για αυτούς τους αγώνες μας.

Η Εμμανουέλα Τερζοπούλου είναι
χημικός, συμμετέχει στο περιβαλλοντικό κίνημα υπεράσπισης ρεμάτων, υποψήφια με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην εκλογική περιφέρεια Ανατολικής Αττικής

Δεν υπάρχουν σχόλια: