Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019

20 Σεπτέμβρη - Διεθνής απεργία για το κλίμα: Αγώνας για την υπεράσπιση της ζωής

Εμμανουέλα Τερζοπούλου, μέλος  της «Κίνησης  για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας»

Παγκόσμια ημέρα δράσης ενάντια στην κλιματική αλλαγή θα είναι η φετινή 20η του Σεπτέμβρη. Το διεθνές κίνημα για τη διάσωση του περιβάλλοντος, που τους τελευταίους μήνες ξεσηκώνει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη, συντονίζεται και κλιμακώνει τη δράση του καλώντας σε απεργία και συλλαλητήρια παντού εκείνη τη μέρα.

Το ίδιο μπορεί να γίνει και εδώ. Όλα τα κινήματα -από τη Χαλκιδική και την Ήπειρο ενάντια στις εξορύξεις μέχρι τον Πειραιά και τη Ραφήνα ενάντια στην καταστροφή των λιμανιών και των ρεμάτων μέχρι το Ελληνικό και το Γουδή ενάντια στη λεηλασία των ελεύθερων χώρων και του πρασίνου- έχουν κάθε λόγο να συντονιστούν στις 20 Σεπτέμβρη και να απευθυνθούν στα συνδικάτα για απεργιακή κινητοποίηση την ίδια μέρα.

Ο ερχομός του Μητσοτάκη στην κυβέρνηση και του Πατούλη στην Περιφέρεια Αττικής δεν προοιωνίζει κάποια αλλαγή στο ζήτημα της διαχείρισης των ρεμάτων. Τουναντίον! Η προσήλωση της ΝΔ στην επιτάχυνση των ρυθμών «ανάπτυξης» μας προϊδεάζει ότι οι εξελίξεις για τα ρέματα θα είναι ακόμη πιο ραγδαίες.


Τα «μεγάλα έργα» που υποτίθεται ότι θα τσουλήσουν την οικονομία και θα μας βγάλουν από την κρίση είναι άρρηκτα δεμένα με τα μεγάλα εργολαβικά συμφέροντα που καραδοκούν να αρπάξουν τα ρέματα και να τα τσιμεντάρουν και όχι μόνο. Γύρω από τα υποτιθέμενα «αντιπλημμυρικά έργα» στην Αττική κρύβονται ακόμη μεγαλύτερες επιδιώξεις όπως επεκτάσεις οικιστικών ιστών, επεκτάσεις Αττικής Οδού και Προαστιακού προς Ραφήνα, Κέντρο επεξεργασίας λυμάτων στο Πλατύ Χωράφι και άλλα.

Γι’ αυτό και το κίνημα για τη διάσωση των ρεμάτων δεν εφησυχάζει και το φθινόπωρο ετοιμάζεται για:

• Κινητοποίηση στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής για να δηλώσουμε την παρουσία μας και να καλέσουμε τους νεοεκλεγέντες περιφερειακούς συμβούλους να ταχθούν υπέρ της διάσωσης των λιγοστών ρεμάτων της Αττικής

• Συμμετοχή στη διεθνή απεργία για το κλίμα “ClimateStrike” στις 20 Σεπτέμβρη, ανταποκρινόμενοι στο διεθνές κάλεσμα των μαθητών για λήψη άμεσων μέτρων ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Οι εγκιβωτισμοί που προωθούνται στα ρέματα όχι μόνο συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή με την αποψίλωση χιλιάδων δέντρων/βλάστησης και την καταστροφή βιοτόπων, αλλά επιδεινώνουν καθοριστικά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στους ανθρώπους προκαλώντας πλημμύρες οι οποίες θα μπορούσαν να αποφευχθούν ή τουλάχιστον να μην έχουν θύματα.             

Για αυτό το λόγο τα τοπικά κινήματα που υπερασπίζονται τα ρέματά τους έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προκειμένου να ακυρωθούν όλα αυτά τα σχέδια. Όλες οι προσφυγές εκδικάζονται το φθινόπωρο: 2/10 ρέμα Ποδονίφτη, 31/10 Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας, 5/12 ρέμα Πικροδάφνης και μέσα στο Σεπτέμβρη (ακριβής ημερομηνία δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη) ο ποταμός Ερασίνος όπου θα εκδικαστεί εκτός από αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής αφού το έργο είναι στο στάδιο του να ξεκινήσει.

Καλούμε όλους τους ευαισθητοποιημένους πολίτες να σταθούν δίπλα μας στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν έξω από το ΣτΕ τις ημέρες που θα εκδικάζονται οι προσφυγές.

Ο αγώνας για τη διάσωση των ρεμάτων είναι αγώνας όλων μας. Είναι αγώνας για την υπεράσπιση της ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: