Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΗΛΕΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

Απευθυνόμαστε σε κάθε συμπολίτη ή σύλλογο συμπολιτών που ανησυχούν και προβληματίζονται σχετικά με την εξόρυξη πετρελαίου στο Κατάκολο και τους καλούμε αύριο Τετάρτη 28 Αυγούστου, στις 9.00 μ.μ. στο χώρο "Ξυστρή" στον Πύργο, όπου θα ορκιστεί ο νέος Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο, για να τους ζητήσουμε να πάρουν δημόσια θέση. Το θέμα είναι πλέον κατεπείγον, αφού στις 20 Σεπτεμβρίου λήγει η σχετική Δημόσια Διαβούλευση ενώ ήδη μια σειρά Δημοτικών Συμβουλίων (Ζακύνθου, Ιθάκης κ.ά.) έχουν ψηφίσει αρνητικά. Οι αιτιάσεις και οι εύλογες ανησυχίες μας καταγράφονται στο παρακάτω κείμενο, και πάνω σε αυτές θα ζητήσουμε να τοποθετηθούν.


Η επικείμενη εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, Ήπειρο, Αιτωλοακαρνανία, Β.Δ. Πελοπόννησο και νότια της Κρήτης, αποτελεί μια τεράστια απειλή για όλους μας καθώς θα επιφέρει καταστροφικές αλλοιώσεις στο θαλάσσιο και χερσαίο φυσικό περιβάλλον. Αυτή η καταστροφή του φυσικού πλούτου, ο οποίος απειλείται ήδη και από άλλους παράγοντες που θέτουν το κέρδος των μεγάλων επιχειρήσεων πάνω από τη ζωή των ανθρώπων, θα εξανεμίσει και τις τελευταίες ελπίδες για μια βιώσιμη ανάπτυξη που θα βασίζεται στον τουρισμό, στην αλιεία και στη γεωργική παραγωγή.

Στην περιοχή της Ηλείας, όπως και στις άλλες περιοχές όπου επίκεινται οι δεκάδες γεωτρήσεις, οι εταιρίες πετρελαίου υπόσχονται αμφίβολα οικονομικά οφέλη για το ελληνικό δημόσιο από μισθώματα και φόρους, τα οποία όμως θα είναι ανάλογα με  τα κέρδη που οι ίδιες θα δηλώνουν…
Τα οφέλη αυτά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τα κόστη των δημόσιων υποδομών που συνδέονται με τις εξορύξεις και κυρίως τα κόστη της αντιμετώπισης των επιπτώσεων στην υγεία, στο περιβάλλον και στις παραγωγικές  δραστηριότητες. Είναι δε προκλητικό ότι οι εταιρείες εξόρυξης εξαιρούνται από τις δεσμεύσεις που ισχύουν στις περιοχές Natura. Από την άλλη μεριά, τα όσα διαδίδουν σχετικά με τις θέσεις εργασίας δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα διότι εν τέλει θα απασχολούν μικρό αριθμό ντόπιων εργαζομένων, καθώς οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους θα έχουν υψηλή εξειδίκευση και στην πλειονότητά τους δεν θα είναι από την περιοχή.

Επισημαίνουμε ότι ο σχεδιασμός της εξόρυξης στο λεγόμενο «οικόπεδο 10» του δυτικού Κατακόλου είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο και θα λειτουργήσει ως "πιλότος", ανοίγοντας το δρόμο για τις υπόλοιπες γεωτρήσεις. Επιπλέον, με δεδομένο ότι οι γεωτρήσεις στο Κατάκολο, καθώς και οι μελλοντικές γεωτρήσεις στο Ιόνιο θα γίνουν σε μια από τις πιο σεισμικά ενεργές περιοχές της Ευρώπης,  αυξάνονται οι  κίνδυνοι  ατυχήματος  με ανυπολόγιστες συνέπειες. Γι’αυτό και δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η σύμβαση εξαιρεί την ανάδοχο εταιρία (Energean) από τις ευθύνες της στην περίπτωση ατυχήματος  από σεισμό... Αλλά και πέραν των σεισμών, οι εξορύξεις αποδεδειγμένα συνοδεύονται από μικροδιαρροές  με άμεση και χρόνια επίπτωση στη θαλάσσια ζωή και κατά σειρά στην ίδια μας τη ζωή, στην αλιεία και στον τουρισμό.

Τέλος, είμαστε αντίθετοι στις εξορύξεις γιατί πιστεύουμε ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, που μέρα με τη μέρα προκαλεί και στη χώρα μας μια επικίνδυνη κλιματική κρίση, είναι δυνατή μόνο με την εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων, έναν στόχο που όλες οι χώρες της Ευρώπης έχουν θέσει μέσα στα επόμενα χρόνια.

Σας καλούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε να αποτρέψουμε τις γεωτρήσεις στην περιοχή μας. Είναι στο χέρι μας να το πετύχουμε!

Δεν θέλουμε το Ιόνιο να μεταβληθεί σε ένα δρόμο που θα πηγαινοέρχονται δεξαμενόπλοια. Θέλουμε το τουριστικό μας προϊόν και η αγροτική μας παραγωγή να παραμείνουν αδιαπραγμάτευτες και ανεπηρέαστες επιλογές μας. Θέλουμε στην περιοχή   που   γεννηθήκαμε,  μεγαλώσαμε  και  ονειρευτήκαμε,  να  ζούμε  και   να  επιχειρούμε με τρόπο ώστε να την παραδώσουμε και στα παιδιά μας, σε βιώσιμη κατάσταση κι όχι κατεστραμμένη, υποθηκεύοντας  το μέλλον τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: