Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

20/9/19 – Αλλάξτε το σύστημα. Όχι το κλίμα

Με επιτυχία έγινε την Παρασκευή το απόγευμα στην Αθήνα η διαδήλωση για τη σωτηρία του πλανήτη με κεντρικό σύνθημα «Αλλάξτε το σύστημα, Όχι το κλίμα».

Στο κάλεσμα της «Πρωτοβουλίας ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή και την κλιματική αλλαγή» ανταποκρίθηκαν περιβαλλοντικές κινήσεις, συνδικάτα, φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητικές και φεμινιστικές συλλογικότητες, δημοτικά και περιφερειακά σχήματα, οργανώσεις της αριστεράς, καθώς και πλήθος κόσμου με αυτοσχέδια πλακάτ και συνθήματα.


Η συγκέντρωση ξεκίνησε στο Σύνταγμα με μουσική και χαιρετισμούς. Από το βήμα χαιρέτισαν η Εμμανουέλα Τερζοπούλου, από το Κίνημα Υπεράσπισης των Ρεμάτων και την Πρωτοβουλία για το λιμάνι της Ραφήνας, ο Βασίλης Συλαϊδής, μέλος του ΔΣ του ΕΚΑ που είχε πάρει απόφαση στήριξης της διαδήλωσης, η Ελένη Πορτάλιου, από την Ευρεία Επιτροπή για τη διάσωση του Ελληνικού, η Δήμητρα Βήνη από την Κίνηση «Όχι λιμάνι στην Πειραϊκή», η Εύα Ντόκου, φοιτήτρια στο ΠΑΔΑ, ο Γιάννης Σηφακάκης από την συντονιστική επιτροπή της «Πρωτοβουλίας ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή και την κλιματική αλλαγή» καθώς και ομάδα μαθητών και νεολαίων από το Extinction Rebellion Youth.

Όλες και όλοι κατήγγειλαν το σύστημα του κέρδους που καταστρέφει τον πλανήτη και απαίτησαν άμεσα μέτρα για την προστασία του, εκφράζοντας την ανάγκη για κλιμάκωση των αγώνων ενάντια στις περιβαλλοντικές επιθέσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ακολούθησε δυναμική πορεία στο κέντρο της Αθήνας, την οποία συνόδεψε και η Ομάδα Ειρήνης του Μεταξουργείου με μουσικές και ένα άρμα που απεικόνιζε την κηδεία του καπιταλισμού. Την πορεία έκλειναν οι Quilombo με τα κρουστά τους.

Με τους μαθητές και τις μαθήτριες να έχουν κάνει μια μαχητική αρχή το πρωί, η Αθήνα έγινε κομμάτι του παγκόσμιου κινήματος που είχε κηρύξει την 20η Σεπτέμβρη σε διεθνή ημέρα δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος, με εκατομμύρια διαδηλωτές να βγαίνουν στους δρόμους, με διαδηλώσεις, απεργίες και καταλήψεις, σε εκατοντάδες πόλεις σε όλον τον πλανήτη. Την ίδια ώρα συγκεντρώσεις, πορείες και πικετοφορίες γίνονταν στη Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα, το Βόλο, τα Χανιά, το Ηράκλειο, την Πάτρα και την Ξάνθη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: