Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019

Μητροπολιτικά πάρκα: Κύμα αντιστάσεων στην καταστροφή

Δεκάδες αγωνιστές και αγωνίστριες από τα κινήματα υπεράσπισης των ελεύθερων χώρων και συνολικά του περιβάλλοντος, συναντήθηκαν την Κυριακή 24/11 στην ημερίδα με θέμα «Μητροπολιτικά Πάρκα, Ελεύθεροι Κοινόχρηστοι Χώροι, Κλιματική αλλαγή» που πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο ΚΑΠΑΨ στους Αμπελόκηπους. Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αμπελοκήπων και πολλές ακόμα συλλογικότητες, σωματεία και φορείς, μεταξύ των οποίων η Πρωτοβουλία Ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική Αλλαγή.


Εισηγητικά ο Γεράσιμος Σκλαβούνος, πολεδόμος – μηχανικός, ξεκίνησε με μια αναδρομή στο κίνημα αντίστασης στην καταστροφή των ελεύθερων χώρων -στις μάχες, τις διώξεις, τις νίκες του αλλά και τα ανοιχτά μέτωπα που έχει μπροστά. Τόνισε το τι αντιπροσωπεύουν οι ελεύθεροι χώροι για το περιβάλλον και τους κατοίκους, μίλησε για την επικαιρότητα του συνθήματος “Οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη” που ακούγεται ξανά μαζικά σήμερα.

Επίσης εισηγητικά, ο Σταύρος Σταυρίδης, καθηγητής αρχιτεκτονικής, χαρακτήρισε τους αγώνες για τους ελεύθερους χώρους ως αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη, περιέγραψε την κλιματική αλλαγή ως το αποτέλεσμα της “αρπακτικότητας” του καπιταλισμού και τόνισε ότι η προτροπή για “αλλαγή συστήματος, όχι κλίματος” -που κυριαρχεί στις μεγάλες διαδηλώσεις των τελευταίων μηνών σε όλο τον κόσμο- είναι παραπάνω από αναγκαία. Και έκλεισε θυμίζοντας ένα παλιό σύνθημα που ισχύει στο ακέραιο σήμερα: “Η κοινωνία της μόλυνσης δεν καθαρίζεται, ανατρέπεται”.

Ακολούθησαν τριάντα παρεμβάσεις από εκπροσώπους κινημάτων, περιβαλλοντικών κινήσεων, σωματείων, δημοτικών σχημάτων. Δίπλα στη Β' ΕΛΜΕ Αθήνας και την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων της 7ης Κοινότητας, αλλά και τις κινήσεις για τη διάσωση δεκάδων ελεύθερων χώρων στην Αττική (Ελληνικό, Υμηττός, Γουδή, Πεδίο του Άρεως, Ιλισός, Φιλοπάππου, Ακαδημία Πλάτωνος, Νέα Ιωνία, Μαρούσι, Γαλάτσι κ.α.), παρουσία και συμμετοχή στη συζήτηση είχαν αγωνιστές και αγωνίστριες από την Κίνηση “Όχι λιμάνι στην Πειραϊκή”, τη Ρεματτική και τοπικές πρωτοβουλίες για τη διάσωση των ρεμάτων, το Περιβαλλοντικό Δίκτυο, τους Φίλους της Φύσης, τις Μικρογεωγραφίες κ.α.

Συντονισμός

'Ολοι/ες ανέδειξαν την ανάγκη του συντονισμού των αντιστάσεων σε όλα τα μέτωπα. Η Ελένη Πορτάλιου από την Ευρεία Επιτροπή Υπεράσπισης του Ελληνικού πρότεινε ως τέτοιο άμεσο βήμα μια κοινή μαζική κινητοποίηση στο Σύνταγμα με κέντρο τη μάχη ενάντια στο ξεπούλημα του Ελληνικού στο Λάτση. Εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική Αλλαγή, μίλησε ο Γιάννης Σηφακάκης που τόνισε τις μεγαλύτερες δυνατότητες ανατροπής όλων των επιθέσεων μετά και τον παγκόσμιο ξεσηκωμό για το περιβάλλον στις 20 και 27 Σεπτέμβρη. Υποστήριξε την πρόταση της Ελένης Πορτάλιου και επιπλέον κάλεσε όλες και όλους στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα την Τετάρτη 27/11 στο πλευρό των εργαζόμενων της ΔΕΗ.

«Η “απολιγνιτοποίηση” της ΝΔ σημαίνει απολύσεις, χτύπημα σε όλο το εργατικό κίνημα και καταστροφή του περιβάλλοντος. Λέμε ταυτόχρονα όχι στις εξορύξεις ορυκτών καυσίμων, όχι στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και της ενέργειας συνολικά. Η δύναμή μας βρίσκεται στο εργατικό κίνημα που με τις απεργίες του μπορεί να ανατρέψει όλες τις επιθέσεις», είπε.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με ψήφισμα που συμπύκνωσε τη συζήτηση και την απόφαση για κοινή δράση.

Πηγή: ergatiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: