Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019

Μαζική η διαδήλωση ενάντια στην «πράσινη ανάπτυξη».

Πολύ μαζική, παρά την καταρρακτώδη βροχή, ήταν την Τετάρτη 11 Δεκέμβρη το απόγευμα η διαδήλωση ενάντια στην εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών εργοστασίων που σχεδιάζει η κυβέρνηση της ΝΔ σε όλη τη χώρα στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης». Εκατοντάδες διαδηλώτριες και διαδηλωτές έκφρασαν την αντίθεσή τους στην καταστροφική, για τα βουνά και το περιβάλλον, κυβερνητική πολιτική προς όφελος των μεγάλων εταιριών που εμπορεύονται τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.


Την “Πορεία ενάντια στης Φύσης τη Λεηλασία”, όπως ονομαζόταν η κινητοποίηση, κάλεσαν, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βουνού, η «Πρωτοβουλία Αθήνας για την Προστασία των Αγράφων» και η «Επιτροπή Αγώνα Αγραφιωτών». Η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή καθώς συμμετείχαν κάτοικοι από πάρα πολλές περιοχές της χώρας που απειλούνται από τις τεράστιες βιομηχανικού τύπου ανεμογεννήτριες -τη Ζήρεια, την Οίτη, την Ικαρία, την Άνδρο, την Τήνο, την Κρήτη, τον Πάρνωνα, τη Μάνη, τον Καβομαλιά, την Εύβοια, τον Κίσσαβο, την Πίνδο, τα Άγραφα και αλλού.

Το κάλεσμα αγκαλιάστηκε επίσης από δεκάδες συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται σε πολλά περιβαλλοντικά ζητήματα: την «Πρωτοβουλία ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή και την κλιματική αλλαγή», κινήσεις κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων, για την προστασία των ρεμάτων, των ποταμών και των βουνών, κ.α. Συμμετείχαν ακόμα ορειβατικοί σύλλογοι από την Αττική, την Καρδίτσα, την Χαλκίδα, την Κόρινθο, πεζοπορικές ομάδες, το Σωματείο Μονίμων Υπαλλήλων της Σιβιτανιδείου, ο Φοιτητικός Σύλλογος του Βιολογικού της Αθήνας.

Ελεύθερα βουνά

Η συγκέντρωση έγινε στο Μοναστηράκι και ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή. Όλα τα συνθήματα έβαζαν στο στόχαστρο τα κυβερνητικά σχέδια που, για τα κέρδη των μεγαλοεπενδυτών, οδηγούν στην ισοπέδωση των βουνοκορφών και το μπάζωμα των ποταμών με την κατασκευή αιολικών εργοστασίων και φραγμάτων. «Ελεύθερα βουνά χωρίς αιολικά, Κάτω τα χέρια απ' τα Άγραφα», «Η “πράσινη ανάπτυξη” δεν μας παραμυθιάζει, τη φύση καταστρέφει και τα βουνά ρημάζει», «Όχι εξορύξεις και ιδιωτικοποιήσεις, στο δρόμο του αγώνα βρίσκονται οι λύσεις», ήταν κάποια από αυτά.

“Η σημερινή διαδήλωση ήταν ένα ακόμα δείγμα της διάθεσης για αντίσταση στις επιθέσεις της κυβέρνησης που καταστρέφουν το περιβάλλον και τις ζωές μας. Η «Πρωτοβουλία ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή και την κλιματική αλλαγή» θα συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της για το συντονισμό όλων των μετώπων και την κλιμάκωση των αγώνων” ανέφερε η Πρωτοβουλία στην ανακοίνωσή της αμέσως μετά την πορεία.

Η συνέχεια θα δοθεί την Τετάρτη 18 Δεκέμβρη, στη “Συναυλία ενάντια στης Φύσης τη Λεηλασία”, στις 7:30μμ, στην πλατεία Κοραή, με τη συμμετοχή δεκάδων καλλιτεχνών.

ergatiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: