Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020

Κινητοποίηση ενάντια στις μεθοδεύσεις Πατούλη στο ζήτημα του ΧΥΤΑ Φυλής

Κινητοποίηση την Τετάρτη 4/3 στις 3μμ έξω από τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής (Υπ. Μεταφ - Υποδομών, Αναστάσεως 2, Μετρό Εθνική Άμυνα) καλούν δεκάδες φορείς που συμμετέχουν στο Συντονισμό φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής - Δ. Αθήνας ενάντια στον ΧΥΤΑ της Φυλής.

Η κινητοποίηση αυτή έρχεται μετά τις μεθοδεύσεις του Πατούλη που ανέβαλε το προηγούμενο περιφερειακό συμβούλιο στις 26/2 αφού φοβήθηκε την κινητοποίηση που είχαν καλέσει οι φορείς μια εβδομάδα πριν.

“Ξεκαθαρίζουμε πως δεν θα δεχτούμε άλλες αναβολές και θέλουμε το ζήτημα του ΧΥΤΑ της Φυλής να μπει σαν προ ημερησίας διάταξης θέμα και να συζητηθεί στο ΠΣ. Πέρα δηλαδή από το ότι αυτές οι επιλογές είναι εγκληματικές, δεν έχουν ούτε την τυπική νομιμότητα”, ανέφερε ο Τάσος Κεφαλάς.

Ανακοίνωση συμμετοχής στην κινητοποίηση έβγαλε και η Πρωτοβουλία Ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική Αλλαγή στην οποία τονίζεται μεταξύ άλλων πως: “Διεκδικούμε άμεσο και οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής. Όχι στην καύση σκουπιδιών. Καμιά ιδιωτικοποίηση. Προσλήψεις στις υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων. Δημόσιος, εργατικός έλεγχος στα απορρίμματα και την ανακύκλωση”.

Ιδιωτικοποίηση της ανακύκλωσης 

Η Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ αποφάσισε την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ανακύκλωσης σε όλη την Αθήνα και τους όμορους δήμους αφού αποδέχτηκε την πρόταση της εταιρείας ανακύκλωσης συσκευασιών «Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε» για την τοποθέτηση ειδικών κάδων διαλογής σε 10.000 σημεία για τη συλλογή των επιμέρους συσκευασιών και τη μεταφορά και την ανακύκλωση των υλικών.

Όπως αναφέρει σε άρθρο στο ιστολόγιο, anntilogos.blogspot.com ο Θωμάς Μπιζάς: “Η συγκεκριμένη ιδιωτική εταιρεία ανακύκλωσης συσκευασιών έχει παρελθόν γεμάτο καταγγελίες και πολυετή κόντρα με τον αρμόδιο ελεγκτικό φορέα του Δημοσίου. Όμως η συγκεκριμένη ιδιωτική εταιρεία φαίνεται ως ευνοούμενη πρωτοκλασάτου υπουργού της κυβέρνησης της Ν.Δ. Τώρα σειρά θα πάρουν οι ιδιώτες και στην συλλογή την μεταφορά και την επεξεργασία των βιοαποβλήτων. Με τις ΣΔΙΤ στις νέες μονάδες επεξεργασίας στη Φυλή και το Σχιστό, με την είσοδο των ιδιωτών στην ανακύκλωση και την συλλογή των βιοαποβλήτων, ο ΕΔΣΝΑ μετατρέπετε σε όχημα για την είσοδο των ιδιωτών σε όλους τους τομείς του κύκλου της διαχείρισης των απορριμμάτων χωρίς οι δήμοι να το πάρουν χαμπάρι”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: