Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020

Το Πέραμα και το Κερατσίνι δεν είναι σκουπιδότοποι

της Κατερίνα Θωίδου, δημοτικής συμβούλου Νίκαιας-Ρέντη

Με τροπολογία που πέρασε αιφνιδιαστικά και εν μέσω πανδημίας, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο “Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας”, η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε την αδειοδότηση σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων του Δήμου Πειραιά, στην περιοχή του Σχιστού, σε ένα οικόπεδο ιδιοκτησίας Δήμου Πειραιά, το οποίο όμως βρίσκεται στα γεωγραφικά όρια των Δήμων Κερατσινίου και Περάματος.

Ο Χατζηδάκης και η κυβέρνηση της ΝΔ έχουν βαλθεί να μετατρέψουν το Κερατσίνι και το Πέραμα σε σκουπιδουπόλεις, αφού ήδη στο ίδιο σχεδόν σημείο λειτουργεί εδώ και χρόνια Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, που εξυπηρετεί 20 Δήμους, ενώ ταυτόχρονα η Περιφέρεια Αττικής και το Υπουργείο Περιβάλλοντος σχεδιάζουν εδώ και μήνες, τη δημιουργία νέας μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων, μέσω ΣΔΙΤ που θα έχει τη δυνατότητα καύσης απορριμμάτων.

Ενάντια στην πρακτική της καύσης σκουπιδιών που προσπαθεί να βάλει σε εφαρμογή η κυβέρνηση του Μητσοτάκη, 65 επιστήμονες έδωσαν στη δημοσιότητα κείμενο όπου καταγγέλλουν ότι “Η καύση απορριμμάτων και γενικά απορριμματογενών καυσίμων αποτελεί μία από τις τακτικές που έχουν αποδειχθεί επικίνδυνες για τη δημόσια Υγεία και οχληρές για το περιβάλλον. Επιδημιολογικές μελέτες έχουν καταδείξει αύξηση παιδικών καρκίνων κοντά σε βιομηχανίες παραγωγής τσιμέντου και καύσης σκουπιδιών και αυξημένη πιθανότητα καρκίνου σε κατοίκους γύρω από εγκατάσταση καύσης απορριμματογενών καυσίμων”.

Οι κάτοικοι, οι τοπικοί φορείς και οι Δήμοι Κερατσινίου και Περάματος έχουν ήδη ξεσηκωθεί ενάντια στην περαιτέρω υποβάθμιση των πόλεών τους, που έρχεται να προστεθεί στην περιβαλλοντική επιβάρυνση που φέρνουν η OIL ONE και η COSCO, δημιουργώντας “συνθήκες περιβαλλοντικού απαρτχάιντ στην πόλη”, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Δήμου Περάματος.

Η κυβέρνηση την ίδια στιγμή που απαγορεύει τις διαδηλώσεις δήθεν για την προστασία της δημόσιας Υγείας, πρόκειται να δημιουργήσει καρκινογόνες βόμβες μέσα στις γειτονιές μας για χάρη της κερδοφορίας και της ανάπτυξης. Οι εργαζόμενοι στους δήμους, τα σωματεία, οι μαθητές, οι κάτοικοι της περιοχής του Πειραιά, έχουμε τη δύναμη να βάλουμε τέρμα στα δολοφονικά σχέδια  Χατζηδάκη- Μητσοτάκη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: