Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

Συνέντευξη Τύπου περιβαλλοντικών συλλογικοτήτων από Τουρκία - Ελλάδα - Κύπρο


Διαδικτυακή συνέντευξη τύπου των περιβαλλοντικών συλλογικοτήτων Τουρκίας-Ελλάδας-Κύπρου που συμμετέχουν στην κοινή πρωτοβουλία «Μας σκάβουν τον λάκκο – Kazma Birak – Don’t Dig» - Συνεργασία ενάντια στις εξορύξεις και τον πόλεμο, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 26/1. Μίλησαν οι Onur Yilmaz από Τουρκία, Εμμανουέλα Τερζοπούλου από Ελλάδα, Murat Kanatli και Μυρτώ Σκουρουπάθη από Κύπρο.

Παραθέτουμε παρακάτω τα κείμενα του Onur Yilmaz και της Εμμανουέλας Τερζοπούλου.

Onur Yilmaz:

"Αγαπητοί εργαζόμενοι του τύπου και λαοί της περιοχής μας που διψάτε για ειρήνη και γαλήνη.

Διανύουμε μία έκτακτη περίοδο από πολλαπλές απόψεις. Η επιφάνεια του κόσμου βράζει σαν το πυρακτωμένο μάγμα κάτω από τη γη. Ο κόσμος μάλλον δε ήταν ποτέ ένας καλός χώρος για τους ανθρώπους που βίωναν συνθήκες καταπίεσης και εκμετάλλευσης. Αλλά εδώ και καιρό οι κρίσεις που προκαλεί το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα δεν σταματούν και κάνουν λες και είναι σε μία κούρσα να καταστρέψουν τις ζωές μας.

Η καθοριστική και πλέον επικίνδυνη κρίση ανάμεσα σε όλες αυτές τις οικονομικές, πολιτικές, ιδεολογικές, κοινωνικές κρίσεις που καθορίζονται και προσδιορίζονται η μία από την άλλη, είναι η οικολογική καταστροφή της οποίας η πανδημία του κοροναϊού αποτελεί ένα αποτέλεσμα που διαμορφώνει και αλλάζει ριζικά τις καθημερινές πρακτικές επιβίωσης μας. Οι εργαζόμενοι που χάνουν τους βιοποριστικούς πόρους, τις συνθήκες στέγασης και γενικά τις πιθανότητες επιβίωσης τους βιώνουν τα αποτελέσματα της οικολογικής κατάρρευσης μέσω την καταστροφή των οικοσυστημάτων και την κλιματική κρίση. Βιώνουμε την ίδια στιγμή καταιγίδες και πλημμύρες με πρωτοφανή σφοδρότητα και ανυδρίες που απειλούν ακόμα και το πόσιμο νερό μας. Οι βαθμοί θερμοκρασίας που σπάνε κάθε ρεκόρ μας παρουσιάζουν δέντρα που ανθίζουν τον Ιανουάριο τα οποία δεν μας δίνουν χαρά αλλά μας τρομάζουν. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, αλλά ειδικά σε φτωχές χώρες αναγκάζονται να μεταναστεύσουν και πολλοί βρίσκουν το θάνατο στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο, λόγω της εύθραυστης οικονομίας αλλά και της καταστροφή των οικοσυστημάτων μέσω της οικολογικής κατάρρευσης και της κλιματικής κρίσης.

Εμείς, όλοι οι υπερασπιστές της ζωής δεν συμβιβαζόμαστε με τα αποτελέσματα αυτής της καταστροφής και αγωνιζόμαστε κατά κάθε σχέδιο κρατών και επιχειρήσεων που εμβαθύνουν την οικολογική κατάρρευση, την κλιματική κρίση και εντείνουν την εκμετάλλευση της εργασίας. Αυτή τη φορά, ενώσαμε τις φωνές μας με την καμπάνια που ξεκινήσαμε στις 25 Σεπτέμβρη κατά την εξόρυξη ορυκτού αερίου στην Μαύρη Θάλασσα που ανακοίνωσε το τουρκικό κράτος τον περασμένο Αύγουστο, κατά των ερευνών ορυκτών καυσίμων όλων των κρατών στη Μεσόγειο οι οποίες δημιουργούν στρατιωτικές εντάσεις στην περιοχή και κατά του σχεδίου αγωγού φυσικού αερίου East Med που είναι υπό εξέλιξη. Υψώσαμε το αίτημα μας ‘Όχι στις Εξορύξεις’ ορυκτών καύσιμων για κλιματική δικαιοσύνη και ειρήνη. Η έκκληση μας είχε απήχηση σε Τουρκία, Ελλάδα, Κύπρο αλλά και παραπέρα. Πολλές οργανώσεις και πρωτοβουλίες που διεξάγουν πολλαπλούς οικολογικούς αγώνες ενώθηκαν σε αυτή την καμπάνια και διαμόρφωσαν μαζί μας το δίκτυο που μας έφερε σήμερα εδώ.

Οι λαοί της Τουρκίας και της Ελλάδας στις δύο όχθες του Αιγαίου αλλά και οι δύο κοινότητες της Κύπρου πριν από 25 χρόνια είχαν πάλι οδηγηθεί σε μία στρατιωτική ένταση λόγω της κρίση των Κάρντακ (Ίμια). Όμως οι ρατσιστές και οι πολεμοκάπηλοι δεν θα καταφέρουν ποτέ να κάνουν τους λαούς μας εχθρούς. Ζούμε στην ίδια γεωγραφική περιοχή και έχουμε κοινά συμφέροντα. Στη φύση δεν υπάρχουν σύνορα, δεν υπάρχουν αποκλειστικές οικονομικές ζώνες. Τα ζωντανά που εξοντώνονται, η βάση της θάλασσας που καταστρέφεται, το κλίμα που θερμαίνεται, το νερό που μολύνεται, η γη που παράγει όλο και λιγότερα αγαθά, είναι όλα αποτελέσματα αυτών των οικοκτονικών σχεδίων που δεν αναγνωρίζουν σύνορα και άρα πρέπει να καταπολεμηθούν διεθνιστικά.

Οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Ρωσία και η Κίνα και άλλες διεθνείς δυνάμεις μεταφέρουν το μεταξύ τους ανταγωνισμό στη Μεσόγειο, είτε απευθείας είτε μέσω οικονομικών σχέσεων αλλά και στρατιωτικών επενδύσεων στις χώρες της περιοχής. Η ΕΕ από τη μία δέχεται την Πράσινη Συμφωνία που ουσιαστικά αποτελεί ένα δείγμα πράσινου πλυσίματος γεμάτο με απατηλά σχέδια μείωσης και από την άλλη συνεχίζει να χρηματοδοτεί το σχέδιο EastMed αγωγών ορυκτών καυσίμων. Η καμπάνια ‘Όχι στις Εξορύξεις’ αντιτίθεται σε αυτή την ιμπεριαλιστική ‘προστασία’ και πολιτική που λειτουργεί σύμφωνα με τους όρους του κεφαλαίου και αμύνεται το δίκαιο της φύσης και της κοινωνίας που είναι κομμάτι αυτής.

Την προηγούμενη μέρα οι υπουργοί εξωτερικών της Τουρκίας και Ελλάδος συναντήθηκαν πρώτη φορά απευθείας μετά από το 2016, στα πλαίσια των ερευνητικών συνομιλιών που ξεκίνησαν μετά από τη κρίση του Κάρντακ το 1996. Είδαμε ακόμα μία φορά ότι η πολιτική αντίληψη που κρύβεται πίσω από το πρόσχημα του ‘εθνικού συμφέροντος’ και σπείρει εχθρότητα μεταξύ λαών, δεν έχει να μας προσφέρει τίποτα. Να συμφωνήσουν ή μη, δεν βγαίνει από τέτοιες συναντήσεις κανένα άλλο αποτέλεσμα από περαιτέρω καταστροφή του περιβάλλοντος.

Μέχρι σήμερα σε καμία χώρα τα οικονομικά έσοδα από εξόρυξη ορυκτών καυσίμων δεν χρησιμοποιήθηκαν για την λαϊκή ευημερία, αλλά κατέληξαν στη τσέπη των καπιταλιστών. Το ίδιο ισχύει και για το αέριο και το πετρέλαιο στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα. Αυτοί που μας καταδικάζουν στην ανεργία και πείνα οδηγώντας τις χώρες μας σε οικονομική δυσχέρεια είναι αυτοί που μέσω αερίου και πετρελαίου ακολουθούν μία πολεμοχαρή πολιτική. Για αυτό καλούμε όλους σε κοινό αγώνα. Ελάτε μαζί να τους επιβάλλουμε το αίτημα μας ‘Όχι στις Εξορύξεις!’ για την κλιματική δικαιοσύνη και την ειρήνη. Υπογράψτε το κείμενο της καμπάνιας, διαδώστε το, γίνεται μέλη στις οργανώσεις που υπογράφουν το κείμενο, μεταφέρεται τη φωνή μας στους δρόμους.

Θα ξεπεράσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις της οικολογικής καταστροφής και κλιματικής κρίσης, μαζί με τους Έλληνες και Κύπριος φίλους και φίλες που συνδιοργανώσαμε αυτή τη συνδιάσκεψη τύπου σήμερα. Όπως συνέβη και στο σεισμό τον Οκτώβρη θα απαλύνουμε τις πληγές μας μαζί. Θα κάνουμε τα λόγια πράξη και θα αγωνιστούμε από κοινού στις μόνιμες δομές που θα δημιουργήσουμε και στις καμπάνιες που θα διεξάγουμε.

Επαναλαμβάνουμε ακόμα μία φορά: Για να σταματήσουμε την κλιματική κρίση, κατά των ερευνών όλων των κρατών για ορυκτά καύσιμα, ‘όχι στις εξορύξεις, τα ορυκτά καύσιμα να μείνουν κάτω από τη γη!’"

Εμμανουέλα Τερζοπούλου:

"Είμαστε εδώ με τα αδέλφια μας από την Τουρκία και την Κύπρο γιατί πιστεύουμε ότι η Μεσόγειος και το Αιγαίο δεν είναι θάλασσες που μας χωρίζουν αλλά που μας ενώνουν. Είμαστε εδώ για να αποτρέψουμε ένα έγκλημα που επιχειρείται στην περιοχή της Αν. Μεσογείου.

Είτε οι κυβερνήσεις μας βγάζουν τις φρεγάτες  στη Μεσόγειο, είτε κάθονται γύρω από τραπέζια συνομιλιών, ένα είναι το σίγουρο: ο ανταγωνισμός τους για τον έλεγχο των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο παραμένει εξίσου επικίνδυνη απειλή τόσο για την ειρήνη όσο και για το περιβάλλον.

Η υποκρισία τους δεν έχει προηγούμενο!

-Ενώ οι χώρες μας συμμετέχουν σε διεθνείς διασκέψεις για τη μείωση των εκπομπών CO2 και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής,

-Ενώ προωθούν βιομηχανικής κλίμακας ΑΠΕ από τη μικρότερη βραχονησίδα μέχρι τις απάτητες βουνοκορφές που καταστρέφουν και τα τελευταία οικοσυστήματα.

-Και ενώ αυτά μας πλασάρονται ως «πράσινες» επιταγές για την προστασία του κλίματος,

από την άλλη οι ίδιες χώρες:

- προσπαθούν να πάρουν μερίδιο κερδών από το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed.

- λίγο έλλειψε να προκαλέσουν πολεμική σύρραξη για τον έλεγχο των ΑΟΖ δηλαδή για την εκμετάλλευση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου!

Προσπαθούν να μας πείσουν ότι η εκμετάλλευση των γνωστών και άγνωστων ακόμη αποθεμάτων θα φέρει την ευημερία των λαών της Μεσογείου. Ότι ο έλεγχος και η εκμετάλλευση των αποθεμάτων αποτελεί «εθνικό» συμφέρον της κάθε χώρας.

Λένε ψέματα! Οι δρόμοι του πετρελαίου δεν έφεραν σε καμία πετρελαιοπαραγωγική χώρα ευημερία στο λαό της. Αντίθετα, οδήγησαν σε περιβαλλοντική καταστροφή, διαφθορά και αυταρχικά καθεστώτα.

Οι λαοί της Μεσογείου δεν έχουμε τίποτα να κερδίσουμε από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων. Συμφέρον μας είναι η ειρηνική συνύπαρξη σε ένα καθαρό πλανήτη. Είναι η προστασία του περιβάλλοντος , ο σεβασμός στον άνθρωπο και όλα τα πλάσματα της φύσης, η αλληλεγγύη και το γκρέμισμα των εθνικιστικών τειχών που προσπαθούν να υψώσουν ανάμεσά μας, η προάσπιση της ειρήνης.

Γιατί η λεηλασία της φύσης και η περιβαλλοντική καταστροφή, υπονομεύουν την επιβίωση όλων των ειδών του πλανήτη συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου.

Τα τελευταία 6 χρόνια έχουν καταγραφεί ως τα θερμότερα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Οι συνέπειες της εκμετάλλευσης της φύσης για παραγωγή κέρδους είναι: η αύξηση θερμοκρασίας του πλανήτη και το λιώσιμο των πάγων, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και η απειλή παράκτιων περιοχών, ο κίνδυνος απελευθέρωσης νέων ιών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στους πάγους, η ερημοποίηση, η ένταση των καιρικών φαινομένων, οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές , η εξαφάνιση δασών και οικοσυστημάτων, η υποβάθμιση της βιοποικιλότητας, η ρύπανση της ατμόσφαιρας και των νερών και η εμφάνιση νέων ασθενειών, η κλιματική μετανάστευση πληθυσμών.

Η περιβαλλοντική υποβάθμιση που θα επιφέρει η κατασκευή του EastMed και οι εξορύξεις στη Μεσόγειο θα είναι ανυπολόγιστη όχι μόνο για τις θάλασσες, τις ακτές και τη θαλάσσια και παράκτια βιοποικιλότητα. Θα επιφέρει πλήγμα σε παραδοσιακούς τομείς απασχόλησης των λαών της Μεσογείου όπως τουρισμός, αλιεία κλπ.

Ο κίνδυνος μετατρέπεται σε εφιάλτη όταν όλα αυτά συμβαίνουν σε μία σεισμογενή περιοχή όπως είναι η δική μας.

Υπάρχουν όμως και κάποιοι που πράγματι θα κερδίσουν ευημερία από την εκμετάλλευση των αποθεμάτων. Το νεοφιλελεύθερο καπιταλιστικό μοντέλο δεν αφήνει αμφιβολίες ότι αυτοί δε θα είναι οι λαοί αλλά οι πολυεθνικές του πετρελαίου, η πολεμική βιομηχανία και τα συμφέροντα που υπηρετούν οι μεγάλες δυνάμεις αλλά και μικρές τοπικές δυνάμεις της περιοχής. Είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους και τη φύση ως πηγή κέρδους, είτε αυτό επιτυγχάνεται με δημιουργία ψυχροπολεμικού κλίματος είτε με θερμά πολεμικά επεισόδια.

Στην Ελλάδα, σε περίοδο «ειρήνης», ο προϋπολογισμός για το 2021 προβλέπει αύξηση των πολεμικών εξοπλισμών για την αγορά Rafalle και F35 σε 5,4δις έναντι 3,8δις το 2020 δλδ 30%, εις βάρος άλλων δαπανών οπώς αυτών για τη δημόσια υγεία που εν μέσω πανδημίας μειώνονται κατά 16%!!!

Μεγαλύτερος όμως εφιάλτης είναι το ενδεχόμενο πολέμου ανάμεσα στις χώρες μας, που απειλεί να προκαλέσει ανεξέλεγκτη ανάφλεξη σε ολόκληρη την Αν. Μεσόγειο. Η ανάμιξη των μεγάλων δυνάμεων στη διαμάχη (ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία κλπ) αλλά και μικρότερων τοπικών δυνάμεων (Ισραήλ, Λιβύη, Αίγυπτος, ΗΑΕ κλπ) προκαλεί τρόμο. Είτε με την άμεση εμπλοκή τους σε πολεμικές ασκήσεις, είτε με πωλήσεις όπλων, είτε με «διπλωματική διαμεσολάβηση», όλοι προσπαθούν να πάρουν μερίδιο ή ανταλλάγματα από τον έλεγχο της Αν.Μεσογείου.

Το πρόσχημα της συνεχούς αύξησης των ενεργειακών αναγκών δεν αφορά στους λαούς που αδυνατούν πλέον να πληρώνουν τη διαρκώς αυξανόμενη τιμή της ενέργειας. Αφορά το κεφάλαιο και τους μεγάλους γκρί ή δήθεν πράσινους επενδυτές που σπαταλούν την ενέργεια σε παραγωγή με στόχο το ολοένα και μεγαλύτερο κέρδος και όχι τις ανάγκες των ανθρώπων, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στο περιβάλλον.

Εμείς, τα περιβαλλοντικά κινήματα και οι αδελφοί λαοί Τουρκίας, Κύπρου και Ελλάδας, δεν έχουμε να μοιράσουμε αποθέματα. Αντίθετα, εμείς αγωνιούμε και αγωνιζόμαστε για τη σωτηρία του περιβάλλοντος και την ειρήνη στην περιοχή.

-Γι’ αυτό ενώνουμε τις φωνές μας για να αποτρέψουμε τον εφιάλτη των εξορύξεων και του πολέμου στην Αν.Μεσόγειο

- Γι’ αυτό καλούμε κάθε συλλογικότητα και ευαισθητοποιημένο πολίτη, που μοιράζεται τις ίδιες αγωνίες με εμάς να ενώσει τις δυνάμεις της μαζί μας.

- Γι’ αυτό επιμένουμε:

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΣΤΟ ΒΥΘΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ

ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: