Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021

6 Νοέμβρη: Συλλαλητήρια στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο ενάντια στην κλιματική αλλαγή

Tρεις εβδομάδες απομένουν μέχρι τη Σύνοδο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (COP 26) στην Γλασκώβη και τη διεθνή μέρας δράσης στις 6 Νοέμβρη και το κίνημα ενάντια στην κλιματική αλλαγή, δίνει βροντερό παρών. Πάνω από 50.000 άνθρωποι διαδήλωσαν την περασμένη Κυριακή 10/10 στις Βρυξέλλες μετά από το κάλεσμα δεκάδων οργανώσεων σε ένα μεγάλο συλλαλητήριο για το κλίμα.

Στην Βρετανία οργανώνονται το Σάββατο 6 Νοέμβρη διαδηλώσεις σε 50 πόλεις εκ των οποίων οι μεγαλύτερες θα γίνουν στην Γλασκώβη όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος και αναμένονται 50.000 διαδηλωτές και στο Λονδίνο ενώ συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλο τον κόσμο. 

Στα πλαίσια αυτής της παγκόσμιας μέρας δράσης η Πρωτοβουλία ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή και την κλιματική αλλαγή καλεί σε συλλαλητήρια στις 6 Νοέμβρη στην Αθήνα -στο Σύνταγμα στις 2μμ- και σε άλλες πόλεις. 

«Ήμασταν 50.000 κόσμου στους δρόμους χθες στη διαδήλωση για το κλίμα. ΄Ηταν η πρώτη μαζική διαδήλωση μετά από την πανδημία», μας μεταφέρει στην ανταπόκρισή της από τις Βρυξέλλες η Αφροδίτη Μαραβελάκη. «Το μπλοκ People power, της ριζοσπαστικής οικολογίας, του οικοσοσιαλισμού και της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς  ήταν πολύ μαζικό και μαχητικό, με συνθήματα αντικαπιταλιστικά και ανατρεπτικά ενάντια στο πράσινο ξέπλυμα (green washing) του καπιταλισμού και την φιλελεύθερη οικολογία της κυβέρνησης: “Μία λύση, κλιματική επανάσταση - Τι θέλουμε; Κλιματική δικαιοσύνη. Πότε; Τώρα! - Οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους - Είμαστε πιο καυτοί, καυτοί, καυτοί από το κλίμα - Αντικαπιταλισμός! - Σώσε ένα αρνί, φάε ένα αφεντικό - Είμαστε πιο θυμωμένοι κι από τις πολικές αρκούδες - Κι ένας και δύο και τρεις βαθμοί, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας”. 

Σήμερα το πρωί, το μπλοκ  People power, όπου συμμετέχουν πολλές οργανώσεις από τις τρεις ομοσπονδιακές περιοχές του Βελγίου, τις Βρυξέλλες, τη Φλάνδρα και την Βαλλωνία κατέλαβαν συμβολικά τα γραφεία των Οικολόγων/Πράσινων (Ecolo et Groen) που συμμετέχουν στην ομοσποδιακή κυβέρνηση ζητώντας να σταματήσουν τα φαραωνικά έργα για το κτίσιμο καινούργιων εργοστασίων παραγωγής ενέργειας με αέριο, να δεσμευτούν για την έξοδο από την πυρηνική ενέργεια το 2025 όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί και να σταματήσουν τα έργα που καταστρέφουν το περιβάλλον και δεν έχουν κανένα κοινωνικό όφελος (όπως η επέκταση των αεροδρομίων, η έμμεση χρηματοδότηση των low cost αερογραμμών τύπου Rayan Air, ή η εγκατάσταση στο Βέλγιο εταιριών τύπου Amazon. Ο αγώνας για έναν πράσινο σοσιαλισμό συνεχίζεται και δυναμώνει. Σειρά έχουν τα σχολεία που ετοιμάζονται για αποχή από τα μαθήματα την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου». 

“Το Σάββατο 6 Νοέμβρη ξεσηκωνόμαστε σε όλο τον πλανήτη! Θα διαδηλώσουμε ενάντια στις κυβερνήσεις και το σύστημα που βάζει τα κέρδη μιας χούφτας πολυεθνικών πάνω από τις ζωές μας και το περιβάλλον” αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία. “Αλλά και ενάντια και στη μισητή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που είναι υπεύθυνη για τα 1,3 εκατομμύρια δασικά στρέμματα που έγιναν στάχτη το καλοκαίρι και που νιώθοντας ότι τελειώνουν οι μέρες της τρέχει να διευκολύνει τα αρπαχτικά της αγοράς να λεηλατήσουν την Ενέργεια, την Υγεία και την Παιδεία, τα δάση και τη φύση συνολικά». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: