Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021

Μας καίνε, μας πνίγουν – να τους ανατρέψουμε!

Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική Αλλαγή:

Προδιαγεγραμμένο έγκλημα! Μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί η εικόνα από τις πλημμύρες στο Λεκανοπέδιο, στην Εύβοια, την Κέρκυρα, όλη την Ελλάδα. Ούτε «θέλημα Θεού», όπως ξεδιάντροπα δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ούτε το άλλοθι της κλιματικής αλλαγής. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ.

Πάνω από δυο μήνες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, για τις οποίες έχει την απόλυτη ευθύνη, δεν έχει προχωρήσει στα απαιτούμενα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα. Αντί να στελεχώσει δήμους, περιφέρεις, δασαρχεία με το απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμό αναζητά αναδόχους από τα αρπακτικά της αγοράς και της ενέργειας για την υλοποίηση των έργων και τη λεηλασία πάνω στα αποκαΐδια με ανεμογεννήτριες και άλλες "επενδύσεις. Αντί να δώσει άμεσα χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό για να καλυφθούν οι ανάγκες των απλών ανθρώπων που κάηκαν και τώρα πνίγονται, χρηματοδοτεί ιδιώτες εργολάβους που διαγκωνίζονται για το ποιος θα «πάρει τη δουλειά».

Η κλιματική αλλαγή είναι μία πραγματική απειλή αλλά αν η κυβέρνηση ήθελε να συμβάλει στην αντιμετώπισή της θα σταματούσε να πριμοδοτεί τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων και να προχωράει σε πολεμοχαρείς συμφωνίες με μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για τον έλεγχο των εξορύξεων της Αν. Μεσογείου. Ούτε θα ψήφιζε σωρεία αντιπεριβαλλοντικών νόμων που παραδίδουν δάση και ρέματα, ακτές και θάλασσες, προστατευόμενες περιοχές και το λιγοστό αστικό πράσινο για λεηλασία στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αν νοιαζόταν για τις ανάγκες του κόσμου που με την πρώτη πλημμύρα, χιονιά ή καύσωνα κινδυνεύει να μείνει χωρίς ρεύμα, ενώ οι τιμές εκτοξεύονται στα ύψη εξαιτίας των «νόμων της αγοράς» και του χρηματιστήριου της ενέργειας, δεν θα προχωρούσε στην ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.

Οι βροχές της Πέμπτης και της Παρασκευής που έπνιξαν την Αθήνα και θύμισαν τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα, δεν είναι κάποιο «ακραίο φυσικό φαινόμενο» όπως προσπαθεί να το παρουσιάσει η κυβέρνηση. Είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής που από τα 700 ρέματα που είχε η Αττική έχει αφήσει ανοιχτά μόνο 50, που στο όνομα της αντιπλημμυρικής προστασίας καταστρέφει τα φυσικά οικοσυστήματα των ποταμών αντικαθιστώντας τα με επικίνδυνους τσιμεντένιους αγωγούς όπως σχεδιάζει στα καμένα της Β. Εύβοιας, στο Μάτι κλπ. Που αντί να πληρώσει για την ασφαλή μετεγκατάσταση υποδομών, σχολείων και κατοίκων πληθυσμού μακριά από τα ρέματα επεκτείνει την πολεοδομημένη γη μειώνοντας τη δυνατότητα απορρόφησης του νερού.

Όλα τα περιαστικά δάση είναι καμένα, τα ρέματα καλύφτηκαν ή προγραμματίζεται να καλυφθούν με τη δικαιολογία μιας δήθεν «ανάπλασης», οι λιγοστοί ελεύθεροι χώροι που απέμειναν δίδονται στο ιδιωτικό κεφάλαιο για ανέγερση φαραωνικών κτηριακών συγκροτημάτων, καζίνο, εμπορικών, «συνεδριακών» και «πολιτιστικών» κέντρων. Ενώ την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για εξοπλιστικά προγράμματα δισεκατομμυρίων ευρώ, δεν δίνει λεφτά για στοιχειώδη αντιπλημμυρικά έργα ή για το καθαρισμό των φρεατίων.

Πρέπει να τελειώνουμε με την κυβέρνηση και το σύστημα που βάζει τα κέρδη πάνω από τις ανάγκες και τις ζωές μας! Το Σάββατο 6 Νοέμβρη, Παγκόσμια Μέρα Δράσης ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος, διαδηλώνουμε στο Σύνταγμα και σε όλη την Ελλάδα σε συντονισμό με το παγκόσμιο κίνημα που θα βγει στους δρόμους ενώ θα διεξάγεται η Σύνοδος του ΟΗΕ για το Κλίμα (Cop26) στη Γλασκόβη. Να κάνουμε την οργή μας ορμητικό ποτάμι που θα τους σαρώσει!

Δεν υπάρχουν σχόλια: