Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021

Μπίζνες, καταστολή και «θεομηνίες»

Την προηγούμενη Κυριακή στη βόρεια Εύβοια δεν «είδε» σύνδεση της πλημμύρας με τη φωτιά. Μετά την κατακραυγή, στις πλημμύρες του Λεκανοπεδίου είδε μια εικόνα «απογοητευτική» (sic). Ο λόγος για τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, στα λόγια του οποίου συμπυκνώνεται ο κυβερνητικός κυνισμός και η αναλγησία που ήρθαν για μια ακόμα φορά στην επιφάνεια με ένα έντονο μεν, αναμενόμενο δε, καιρικό φαινόμενο.

Γιατί μπορεί η τεχνοκρατική κατά τα άλλα κυβέρνηση να σπεύδει να φορτώσει τις ευθύνες στον… θεό, όμως πολλά από τα προβλήματα που σημειώθηκαν ήταν απολύτως προβλέψιμα. Ήταν απολύτως προβλέψιμο (και απαράδεκτο) το ότι θα πλημμυρίσουν σχολικές αίθουσες που στεγάζονται επί 20 χρόνια(!) σε κοντέινερ, στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπως και για πολλοστή φορά οι οδοί Χαμοστέρνας και Πειραιώς. Ήταν θέμα χρόνου να πλημμυρίσει η παλαιά Ποσειδώνος και να κινδυνεύσουν οι Τζιτζιφιές, κλεισμένες πίσω από τα τείχη του «Νιάρχος» και της κατά παραγγελία του ανάπλασης της Παραλιακής, που ούτε αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί. Τα Πανεπιστήμια με τις διαλυμένες υποδομές, την ώρα που δίνονται εκατομμύρια στην ΟΠΠΙ, κάποια στιγμή θα πλημμύριζαν. Χιλιάδες εργαζόμενοι σε εξωτερικές δουλειές, διανομείς που έχουν αφεθεί στην… «καλή θέληση» της εργοδοσίας, κάτοικοι της πόλης που μετακινούνται με τα υποβαθμισμένα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, θα ταλαιπωρούνταν και ίσως κινδύνευαν — όπως κι έγινε.

Κεφάλαιο, κεντρικό και τοπικό κράτος ενδιαφέρονται μόνο για μπίζνες και καταστολή — και το αποδεικνύουν σε κάθε φυσικό φαινόμενο που ονομάζουν «θεομηνία».

prin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: