Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021

ΠΥΡΚΑΛ: Όχι στην «υπουργούπολη» – Σύμπλευση δημάρχου με την κυβέρνηση

Γιώργος Μητροβγένης, δημοτικός σύμβουλος Δάφνης-Υμηττού με τη Μαχόμενη Αριστερή Δύναμη Ανατροπής (Μ.ΑΡΙ.Δ.Α.)

▸ Η σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση μεταφορά εννιά υπουργείων στο χώρο της ΠΥΡΚΑΛ έχει δημιουργήσει μία τεράστια αναστάτωση στους κατοίκους του Δήμου Δάφνης-Υμηττού αλλά και των γύρω δήμων.

Χωρίς καμία αρχιτεκτονική, περιβαντολογική και κυκλοφοριακή μελέτη, η κυβέρνηση προχωράει στη δημιουργία της «υπουργούπολης» παρά την αντίθεση επιστημονικών φορέων.

Η δημοτική αρχή του Θ. Μπινίσκου που προσήλθε από τη συγκόλληση τριών παρατάξεων και υποστηρίχτηκε από ΝΔ, μέρος ΚΙΝΑΛ, αλλά και Χρυσή Αυγή, βρίσκεται μπροστά στην υποχρέωση να αθετήσει ψηφισμένες θέσεις όλων των προηγούμενων δημοτικών συμβουλίων που ζητούσαν εδώ και χρόνια αποκλειστικό χώρο πρασίνου και μετατροπή του σε χώρο πολιτισμού, αθλητισμού με τη διατήρηση των ιστορικών κτιρίων.

Στη συνεδρίαση που προκλήθηκε από την αντιπολίτευση στις 14/12 –είχε ζητηθεί να γίνει δημόσια σε άλλο μεγαλύτερο χώρο– η δημοτική αρχή προκλητικά την κάλεσε στον ίδιο μικρό χώρο, με τους πολίτες να στέκονται για ώρες στη βροχή ή να συνωστίζονται σε συνθήκες πανδημίας στην πόρτα από τις 9.30 το βράδυ έως τις πρώτες πρωινές ώρες.

Η δημοτική κίνηση Μαχόμενη Αριστερή Δύναμη Ανατροπής (Μ.ΑΡΙ.Δ.Α.), στην τοποθέτησή της κατήγγειλε τόσο την κυβερνητική πολιτική που σε καιρό πανδημίας αντί για νοσοκομεία και επενδύσεις για τις λαϊκές ανάγκες, μετατρέπει το ιστορικό κέντρο σε τουριστικό αξιοθέατο και φέρνει τα υπουργεία σε μια οικιστική περιοχή προβλέποντας απαλλοτριώσεις και τόνους τσιμέντου, όσο και την δημοτική αρχή.

Τελικά μετά από πολύωρη συζήτηση και αντεγκλήσεις, η πρόταση της διοίκησης πέρασε με 17 υπέρ, ζητώντας από τους αρμοδίους (!) να δώσουν περισσότερα στοιχεία επί του πρακτέου. Οι άλλες παρατάξεις συνυπέγραψαν πρόταση «να καταργηθεί ο νόμος που προβλέπει την “υπουργούπολη” και να αποδοθεί ως χώρος πρασίνου σύμφωνα με τις προηγούμενες αποφάσεις (Πόλη Φωτεινή, Πολίτες σε Κίνηση, ΜΑΡΙΔΑ, Γειτονιές Δάφνης-Υμηττού), ενώ η Λαϊκή Συσπείρωση κατέβασε δικό της ψήφισμα.

Ο αγώνας είναι μπροστά για να ανατραπούν τα σχέδια κεφαλαίου και μεγαλοεργολάβων, καθώς πια κάθε μέρα που περνά η κυβέρνηση είναι ένα μεγάλο μεσιτικό γραφείο με ειδικότητα το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας με τοπικούς ντίλερ τους γαλάζιους δημάρχους.



Δεν υπάρχουν σχόλια: