Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

Μαρίκες-Ραφήνα: Όχι στο αντλιοστάσιο της ΕΥΔΑΠ

Έξω από την προστατευόμενη περιοχή των Μαρικών ζητούν να μετακινηθεί το αντλιοστάσιο αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ 350 κάτοικοι της περιοχής, με κείμενο που κατατέθηκε σε ΕΥΔΑΠ και Δήμο.

Η ΕΥΔΑΠ επιμένει στην εγκατάσταση  αντλιοστασίου ακαθάρτων μέσα στην προστατευόμενη περιοχή των Μαρικών, παρά τις αντιδράσεις κατοίκων και φορέων από την αρχή της χρονιάς οπότε οι μπουλντόζες της εταιρίας ΑΚΤΩΡ ξεκίνησαν την αποψίλωση για λογαριασμό της ΕΥΔΑΠ στην περιοχή του έργου. Οι εργασίες τότε είχαν σταματήσει εξαιτίας της άμεσης αντίδρασης  κατοίκων και φορέων της περιοχής, αποψιλώνοντας ωστόσο 150τ.μ. υγροτοπικής ζώνης. 

«Αντιλαμβανόμαστε την ύπαρξη  περιβαλλοντικού οφέλους από την βιολογική επεξεργασία  των αστικών λυμάτων.  Ωστόσο το κράτος, οι δημόσιες υπηρεσίες, ο Δήμος και οι μελετητές όφειλαν να γνωρίζουν ότι η Ευρωπαϊκή και Εθνική νομοθεσία για την περιοχή Μαρίκες «απαγορεύει τη δόμηση, την άσκηση  οχλουσών  δραστηριοτήτων και κάθε δραστηριότητας που υποβαθμίζει την οικολογική κατάσταση του υγροτόπου»» αναφέρει το κείμενο. «Οι παρακάτω υπογράφοντες ζητάμε από κάθε αρμόδιο φορέα,  να συμβάλλει στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του στην επανεξέταση της μελέτης ως προς τη χωροθέτηση του αντλιοστασίου στις Μαρίκες, βρίσκοντας μία εναλλακτική θέση ΕΚΤΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΖΩΝΗΣ».

• Στις 5 Οκτωβρίου εκδικάζεται στο ΣτΕ η δεύτερη προσφυγή κινήσεων, συλλόγων και πολιτών για την αποτροπή της τεράστιας περιβαλλοντικής καταστροφής που συνεπάγεται το έργο εγκιβωτισμού που ετοιμάζει το Υπουργείο Υποδομών με τη συναίνεση του Δήμου Ραφήνας και της Περιφέρειας Αττικής στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας. 

Όπως αναφέρει η Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας καλώντας όλους και όλες να πλαισιώσουν αυτόν τον αγώνα: «Εκτός της πλήρους αποψίλωσης όλης της παραρεμάτιας βλάστησης (συμπεριλαμβανομένων και περίπου 2500 δέντρων), το έργο προβλέπει και πολύ τσιμέντο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο... απόλυτης προστασίας (!) τμήμα της εκβολής από το Σκλαβενίτη μέχρι λίγο πριν τη θάλασσα θα πέσει τόσο τσιμέντο, ώστε το ίδιο το ρέμα δε θα είναι καν ορατό...»

ergatiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: